Live acumXtra Night Show
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Cine a fost Roland Garros şi de ce turneul de Grand Slam de la Paris poartă numele lui

Simona Halep a reușit, fără doar și poate, să scrie istorie la Paris, întrucât după 40 de ani de când un sportiv român a câștigat trofeul mult râvnit și după două finale pierdute, tenismena în vârstă de doar 26 de ani a reușit să pună mâna pe trofeul de la Roland Garros și să obțină primul titlul Grand Slam din carieră. 

Simona Halep a reușit, fără doar și poate, să scrie istorie la Paris, întrucât după 40 de ani de când un sportiv român a câștigat trofeul mult râvnit și după două finale pierdute, tenismena în vârstă de doar 26 de ani a reușit să pună mâna pe trofeul de la Roland Garros și să obțină primul titlul Grand Slam din carieră.

Deși multe persoane au urmărit cu sufletul la gură evoluția Simonei Halep de la Roland Garros, foarte puțini sunt cei care știu povestea celui mai important turneu internațional de tenis.

Mai exact, Roland Garros a fost un fan al sportului, dar nici pe departe un jucător de tenis renumit, aşa cum s-ar gândi, fără doar și poate, numeroase persoane. Roland Garros este unul dintre cei mai cunoscuţi aviatori francezi, un erou al Primului Război Mondial, iar numele turneului parizian a ajuns să fie denumit după el, întrucât atunci când Franața a câștigat marele trofeu - Cupa Davis prin Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet şi Rene Lacoste, Federația de Tenis a decis să sărbătorească această reușită, dar a dorit, în același timp să-și apere titlul cum se cuvine, așa că a decis ridicarea unui teren dedicat competiției.

Statul francez le-a oferit trei hectare de pământ lângă Porte d’Auteuil, Paris, având o singură condiţie: aceea de a numi noul teren Roland Garros, în cinstea pilotului – erou. Astfel, faimoasa competiţie a luat denumirea de Les Internationaux de France de Roland Garros sau Tournoi de Roland-Garros.

De asemenea, se spune că turneul de Grand Slam de la Paris a primit numele lui, deoarece în perioada studiilor sale, Roland Garros mergea frecvent acolo să se antreneze.

Roland Garros a realizat primul zbor peste Meditereană

Eugène Adrien Roland Georges Garros s-a născut pe 6 octombrie 1888, în Saint-Denis. Liceul l-a terminat la Paris, unde de altfel a absolvit şi Şcoala de Înalte Studii Comerciale. La 21 de ani s-a urcat pentru prima dată la bordul unui avion: monoplanul Demoiselle (Libelula). Un an mai târziu a obţinut brevetul de pilot, de atunci începând să participe la competiţiile de profil din Europa. Garros şi-a câştigat faima înainte de Primul Război Mondial. În 1912 a câştigat cursa din cadrul Circuitului de la Anjou. Apoi, el a stabilit un nou record mondial pentru cea mai mare altitudine, înregistrând 5610m. În 1913, Roland Garros a devenit un adevărat pionier al aviaţiei, realizând primul zbor fără oprire peste întreaga Mare Mediterană. Acest lucru s-a întâmplat în 1913, la bordul monoplanului Morane-Saulnier. Zborul a început din oraşul Frejus, localizat în sudul Franţei şi a avut ca destinaţie Bizerte, o localitate din Tunisia.

Roland Garros a participat la prima luptă aeriană din istorie

Numele lui Roland Garros este legat și de prima luptă aeriană din istorie, întrucât acesta s-a înrolat în armată, convis că războiul aerian va avea un rol important. Astfel,Garros lucra în paralel la dezvoltarea tehnicii de luptă în aer, dar în acelaşi timp era prezent la datorie. Se spune că pe 3 august 1914, Garros a reuşit să doboare un Zeppelin chiar deasupra frontierei germane, distrugând aeronava inamică. Se pare că acest lucru a răspuns la întrebarea dacă Marele Război se va disputa parţial în aer, în condiţiile în care marile puteri implicate deţineau peste 2000 de aeronave şi dirijabile.

De asemenea, Garros a ajutat și la elaborarea unui sistem de sincronizare care să permită piloților să tragă prin elice fără să lovească lamele. Aşa se face că, până în aprilie 1915, avionul său era echipat cu sistemul de tragere pe care îl dezvoltase. Prima aeronavă pe care a doborât-o utilizând noua tehnologie a fost o aeronavă germană asupra căreia a tras cu o mitralieră, pe 1 aprilie 1915. Alte două aeronave nemţeşti i-au căzut pradă pe 15, respectiv 18 aprilie. Deci, se pare că pentru Garros faptul că pe sub ochelarii de protecţie purta ochelari de vedere nu a reprezentat un impediment.

Roland Garros a murit pe 5 octombrie, cu numai o zi înainte de a împlini 30 de ani şi o lună înainte de finalul Marelui Război.

Sursa: historia.ro, adevărul.ro