Live acumFilm: Triplu X - Intoarcerea lui Xander Cage
Prime Time 20:30Raman cu tine

„S-a măritat la 16 ani cu un traficant. O bate”. Cine au fost femeile pe care le-a iubit Regele Mihai I. Una dintre ele a vrut să se călugărească din cauza lui, alta i-a spus „adio” pentru 2.000.000 de lei

Regele Mihai I a iubit cu patos mai multe femei, înainte de a o cunoaște pe regina Ana, care l-a cucerit definitv și cu care s-a căsătorit într-o perioadă dificilă a vieții lui, după ce a fost silit să abdice și să își părăsească țara.

Mariella Lotti, Regele Mihai I și Regina Ana.

Înainte ca totul să intre în linie dreaptă în viața lui amoroasă, Regele Mihai suferă mult după câteva femei. Relația cu prima lui iubită se încheie cu multe lacrimi ce îi curg șiroaie pe obraji, dar și cu peste 100 de salarii de parlamentar pentru ea.

Prima iubită a Regelui Mihai I, Yvonica, l-a făcut să sufere cumplit

Prima iubire a Regelui Mihai I apare când el are doar 15 ani și jumătate și este detronat, de șapte ani, de tatăl lui, Regele Carol al II-lea. „Afacerea Yvonica” are vechime deja, dar, din nefericire, nicio însemnare nu devoalează pe deplin identitatea a celei care a fost, fără dubiu, prima iubire a ultimului monarh al României.

Referirile la ea continuă însă pe parcursul a peste doi ani, din 1937 până în iulie 1939, când Yvonica e „ajutată”, pentru o sumă considerabilă, să iasă din viaţa tânărului prinţ, fost rege, ajuns pe tron la doar cinci ani.

În 1937, pe 2 mai, de Paște, „Mihăiță ia masa cu Yvonica”, nota Carol I, care, mai târziu, pe 5 iunie 1938, scrie: „Mihăiţă, foarte agitat, a voit-o cu orice preţ pe Yvonica; n-a avut noroc, s-a aranjat pentru astă-seară”.

Abia în iulie 1939, iubirea dintre Regele Mihai I și Yvonica se încheie. Dar nu oricum. Ci cu unele negocieri între amanta lui, „Duduia”, Elena Lupescu, și iubita lui „Mihăiță”.

Notițele Regelui Carol al II-lea arată așa: „A constatat că nu poate fi vorba de iubire din partea ei faţă de Mihăiţă. Şi el, bietul băiat, îşi făcea iluzii”, scrie regele în exerciţiu, la 18 iulie 1939, menţionând totodată că Yvonica refuză să scrie o scrisoare de adio, aşa cum i se ceruse.

Scrisoarea vine, totuși, dar nu așa, degeaba, ci pe bani! „Yvonica a dat scrisorile cerute şi i s-a depus la bancă dota de 2.000.000 lei”, scrie Carol, la 24 iulie 1939.

La un calcul simplu, cum salariul stabilit în acea vreme pentru un senator sau un deputat era de 15.000 de lei pe lună, Yvonica s-a ales cu 133 de salarii de parlamentar român, la nivelul anului 1939.

Dramă imensă pentru Regele Mihai! „Bietul copil a fost disperat şi pentru prima dată l-am văzut plângând cu nesaţ. Îşi lăsase capul pe umărul meu şi lacrimile curgeau cu nesaţ”, scrie Carol pe 27 iulie 1937, la începutul croazierei pe care familia regală a făcut-o în Marea Egee.

„Săracul băiat este foarte adânc mâhnit şi nu vrea decât un singur lucru: s-o revadă, să aibă o explicaţiune cu ea, căci nu mai pricepe nimica şi o iubea aşa de mult”, mai notează tatăl Regelui Mihai I.

Destul de curând însă, inclusiv cu ajutorul plăcerilor croazierei, Mihai își revine. Iar unul dintre indiciile revenirii, cum e cel notat pe 4 august, e de-a dreptul surprinzător, ţinând cont că prinţul nu împlinise încă 18 ani: „Un alt semn îmbucurător la Mihăiţă: a început din nou să fumeze, ceea ce e semn că rupe din ce în ce mai mult cu trecutul, căci el promisese Yvonichii că nu va mai fuma”.

Durerea provocată de prima despărțire este înlăturată de o nouă iubire. Și mai puternică. Mihăiță e „copt pentru o altă femeie”

La nici trei săptămâni de la marea dramă, iese cimplet din scenă până și amintirea Yvonicăi și intră Irina Malaxa, fiica marelui industriaș Nicolae Malaxa, cel care a deschis o uzină rebotezată de comuniști „23 August” și Combinatul Siderurgic de la Reşiţa.

„El, inalt şi blond, iar ea, subţirică, brunetă, cu un splendid profil de grecoaică, fac un cuplu atât de contrastant…", sunt descriși Regele Mihai I și Irina Malaxa, căreia I se spune Lulu, în cotidianul străin „The Palm Beach Report”.

Sunt tineri, simpatizați, și lumea toată e a lor! Sunt văzuți adesea în aceeaşi maşină, dar şi la hipodrom, pe terenul de tenis sau la bazinul de înot. Prinţul își invită iubita la castelul Peleş din Sinaia. Ajung acolo cu automobilul favorit al lui Mihai, un Alfa Romeo ce atinge şi 120 kilometri pe oră. Merg împreună și la o vânătoare de lupi, după cum scrie presa vremii.

Regele Mihai I e îndrăgostit până peste cap. Îi cântă iubitei sale la pian piese din Bach, Brahms, Mozart şi Debussy, compozitorii săi preferaţi.

Idila lor este încurajată de Carol al II-lea și de Nicolae Malaxa. Fiecare dintre ei are interesele lui. Și încă unele importante! Regele vrea ca fiul lui să stea departe de politică, deoarece îi este rival la tron. Lui Malaxa îi convine apropierea de Casa Regală. Ajunge, de altfel, să dețină cea mai mare avere din epocă și datorită sprijinului de la stat, sub formă de credite și comenzi.

Vine ziua de 6 septembrie 1940 și Regele Carol al II-lea abdică, prin Dictatul de la Viena. Evenimentul înseamnă și punctul din relația dintre Lulu și Mihai.

Generalul Antonescu pune mâna pe putere, în timp ce regele Mihai urcă din nou pe tron. Malaxa cade în dizgrație. Curând, în 1941, este acuzat de colaborare cu legeionarii și i se confiscă uzinele.

Mama Regelui Mihai, Regina Elena, și mătușa lui, prințesa de Spoleto, dau lovitura de grație în legătura dintre tânârul monarh și Lulu Malaxa. Regele trebuie să își întemeieze o familie cu o femeie cu sânge albastru, de rangul lui.

Lulu are unele probleme de sănătate și ajunge să îl cunoască pe medicul George Emil Palade. Are 20 de ani, în 1941, iar el are 29. Se căsătoresc numaidecât și pleacă în Statele Unite ale Americii. Are doi copii - Georgia Palade Von Dusen și Philip Palade. Lulu are parte de o viață scurtă. Este răpusă de o boală, la doar 48 de ani, la patru ani după ce îi moare tatăl. Soțul ei are să primească un Nobel pentru medicină, în 1974, dar nu reprezentând România, ci Statele Unite.

Roșcată. Ochi mari și verzi. Măritată. Dolly

Nu durează mult de la despărțirea de Lulu Malaxa și Mihai I pune ochii pe o altă frumusețe, de această dată mai periculoasă. E vara lui 1942, iar ea este splendiă. Are 20 de ani, este roşcată, albă, cu ochi mari şi verzi de zeiţă greacă. O cheamă Dolly Chrissolegos și seamănă puțin cu Elena Lupescu.

„Cine este?”, întreabă Mihai I, imediat ce o zărește, la o serbare de noapte în grădina Palatului Regal. Răspunsul nu îl descurajează: „Este nevasta unui traficant. S-a măritat la 16 ani. El era funcţionar la telefoane şi comunist. El câştigă mulţi bani cu germanii. El o bate. Ea are de amant pe un colonel de cavalerie”.

Potrivit unui aticol intitulat „Tragicul şi sentimentalul destin al regelui Mihai al României” din revista franceză Cavalcade - Le magazine francais de classe internationale, nr. 93, din 15 ianuarie 1948, apărută la două săptămâni de la abdicarea lui Mihai I, ea devine pentru monarhul român Dodo.

Conform articolului menționat, Dolly e „omul sovieticilor”, fiind băgată în patul regelui tocmai pentru a-i influenţa deciziile în sensul dorit de comunişti.

Un alt episod relatează despre rolul lui Dolly în ascunderea lui Emil Bodnăraş, agentul Moscovei trimis să reorganizeze partidul comunist din România şi ajuns ulterior, în noiembrie 1947, ministrul apărării în guvernul Petru Groza.

De asemenea, sunt înfăţişate indicaţiile pe care Dolly le primește chiar de la Ana Pauker. Chiar şi întoarcerea armelor contra Germaniei, fostul aliat, de la 23 august 1944, e pusă pe seama „prelucrării” pe care „Dodo” i-ar fi făcut- o iubitului ei, Mihai I.

Conform articolului, relaţia regelui cu grecoaica Dolly, „arma secretă” a comuniştilor din patul suveranului, ar fi durat chiar până în noiembrie 1947, când Mihai merge la Londra, la nunta viitoarei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

Acolo se oprește tot! Regele Mihai I o întâlnește pe Ana de Bourbon-Parma, ce are să devină soția lui, Regina Ana. Peste o lună are abdice, luând calea exilului şi dând-o uitării şi pe Dolly.

„Regina Elena se nelinişteşte. Mihai rezistă noilor ocupanţi (n.r. – sovieticilor şi, implicit, comuniştilor români). «Dodo» încurajează reconcilierea (…) Regina-mamă decide să sfârşească cu ceea ce este în ochii ei «politica lui Dodo». «Tu trebuie să rupi cu această femeie. Ea joacă pe cartea ruşilor, contra noastră». «Ea mi-a jurat că a rupt cu amicii ei comunişti şi eu o cred!», răspunde Mihai. «Această creatură te pierde. Goneşte- o. Căsătoreşte- te cu Margareta a Angliei (sora mai mică a viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, n.r.) sau cu Charlotte a Belgiei. Sovieticii nu vor mai îndrăzni nimic contra ta. Margareta e încântătoare, Charlotte, de asemenea, frumoasă şi fină ca mama sa, biata Astrid»… Regele Mihai nu vrea să audă nimic. «Dodo» aleargă îndată. Mihai se lasă îmbrobodit. Totuşi, e neliniştit.(…) Elena poate are dreptate. Trebuie să se întoarcă spre Occident… să se căsătorească”, scrie în articolul din revista franţuzească.

Totuși, până la căsătoria lui cu Regina Ana, Regele Mihai I mai iubește o femeie - actrița Mariella Lotti. După o iubire pătimașă, abandonată de Mihai de România, actrița se retrage la Mănăstirea Llarri, urmând a se călugări. Se răzgândește, însă. Mai joacă în filme, dar se retrage brusc. Mai multe detalii, în articolul: Regele MIHAI s-a iubit, nouă ani, cu o superbă actriță italiană, Mariella Lotti, partenera de film a lui Jean Gabin. ”Când a aflat că Mihai se ia cu Ana, a vrut să se călugărească!”

Cum decurge prima întâlnire a Regelui Mihai I și relația cu Regina Ana, în articolul: Detaliul inedit despre cum l-a cucerit Regina Ana pe Regele Mihai I. Primele cuvinte pe care i le-a spus el au fost „Pe loc repaus!”, iar ea a luat-o la fugă

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro