Live acumSerial: Sacrificiul (r)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

CISNĂDIE: localitatea din România în care sunt produși pantofii unui brand de lux. Muncitorii iau salariul minim pe economie, echivalentul unei „tălpi”

Cea mai mare parte a pantofilor marca Louis Vuitton pe care grupul Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) îi vine la prețuri cuprinse între 500 și 1.800 de lire sterline perechea, sunt produși la uzina Somarest din Cisnădie, arată o anchetă a jurnaliștilor de la The Guardian.

Peste 700 de români lucrează la o fabrică de pantofi în Cisnădie, un orășel de 14.000 de locuitori din Sibiu. Până aici nimic neobișnuit... De 15 ani, muncitorii confecționează săptămânal circa 1.500 de perechi de pantofi Louis Vuitton, o marcă exclusivistă.

În mod oficial, pantofii de la Cisnădie au inscripționat pe talpă ”made in Italy”, deși sunt produși în Transilvania în condiții de lucru dure. În plus, românii sunt plătiți cu salariul minim pe economie, de aproximativ 133 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că un muncitor ar avea nevoie de salariul pe șase luni pentru a putea cumpăra o pereche de pantofi Louis Vuitton.

CITEȘTE ȘI: Istoria PĂPUȘILOR ARĂDEANCA, „un izvor de bucurie pentru cei mici”. Astăzi, plasticurile ieftine din China „au luat fața” Arădencelor noastre

Toate aceste nereguli au fost sesizate de jurnaliștii britanicfi de la The Guardian, într-un reportaj amplu, realizat la fața locului.

Prețuri exorbitante, calitate pe măsură

Cea mai mare parte a pantofilor marca Louis Vuitton pe care grupul Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) îi vine la prețuri cuprinse între 500 și 1.800 de lire sterline perechea, sunt produși la uzina Somarest din Cisnădie, arată o anchetă a jurnaliștilor britanici.

CITEȘTE ȘI: Tovarăși, vă mai aduceți aminte de biscuiții „Eugenia”? Muncitoarele întindeau crema cu o spatulă și totul se făcea manual

Potrivit publicației britanice, existența acestei uzine este un secret bine păzit iar echipa managerială face eforturi pentru a se asigura că nu există nicio menționare a mărcii Louis Vuitton. O echipă de documentare a unei televiziuni franceze i-a fost interzis accesul în uzină în anul 2014 iar Bernard Arnault, directorul general de la LVMH și cel mai bogat om din Franța, a respins orice acuzații.

The Guardian susține că LVMH a construit o primă uzină la Cisnădie în 2002 pentru a profita de mâna de lucru ieftină din România iar în 2004 această uzină produce 1.500 de perechi de pantofi pe săptămână, potrivit CV-ului online al directorului de la acea dată al companiei. O a doua uzină a fost construită la Avrig în 2009 care produce componente pentru genți de mână și valize.

Jurnaliștii de la The Guardian au putut intra pentru prima dată în fabrica de la Cisnădie și au confirmat că mii de pantofi Louis Vuitton ies pe poartă în fiecare săptămână, aproape gata cu excepția tălpilor. Somarest nu a fost dispusă să dezvăluie câți pantofi produce în prezent, dar CV-ul online al directorului de operațiuni susține că producția a crescut cu 70% comparativ cu 2007, ceea ce ar sugera că în prezent produce peste 100.000 de perechi pe an.

Purtătoarea de cuvânt a fabricii: muncitorii sunt mulțumiți de condițiile de muncă

O purtătoare de cuvânt de la uzina de la Cisnădie a acceptat să discutate detaliile legate de producția uzinei. Potrivit acesteia, managerii sunt francezi iar materialele utilizate sunt de asemenea importate din Franța. După asamblare, uzina exportă produsele spre Franța și Italia unde sunt "finalizate" pentru a putea fi etichetate drept "made in France" sau "made in Italy", în conformitate cu legislația UE. Purtătoarea de cuvânt precizează că muncitorii sunt mulțumiți de condițiile de muncă de la uzina de la Cisnădie, care sunt mult mai bine decât în altă parte a țării.

Acest lucru a fost confirmat și de o purtătoare de cuvânt de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Sibiu, potrivit căreia muncitorii beneficiază de week—end-uri libere și plăți pentru orele suplimentare. "Nu au existat plângeri" a spus Enciu Dumitru.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că în prezent cele două uzine au 734 de angajați care primesc salariul mediu din industria de confecții din România. Potrivit organizației Clean Clothes Campaign acest salariu este de aproximativ 133 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că un muncitor ar avea nevoie de salariul pe șase luni pentru a putea cumpăra o pereche de pantofi Louis Vuitton.

Surse: Agerpres, The Guardian