Ciudatul mesaj din cel mai mare cimitir european de pe mormântul unui faimos savant care s-a sinucis aruncându-se în mare: S = k. log W

 
+3 click pentru
galerie

Fizicianul Ludwig Boltzmann odihnește în ”Zentralfriedhof”-ul vienez, unul dintre cel mai mari cimitire din Europa. S-a sinucis în 1906, aruncându-se în mare, în timp ce soția și fiica sa făceau, liniștite, plajă. Fiind părintele mecanicii statistice, a cerut ca pe piatra sa de mormânt să fie gravată o formulă ce atrage tot mai mulți vizitatori: S = k log W, definiția entropiei statistice. Pentru foarte mulți un mister, pentru cunoscători, o simplă formulă...

Născut la Viena, în 1844, într-o familie de oameni cu bibliotecă în casă, Ludwig Eduard Boltzmann s-a atașat, de mic, de fizică. A ajuns profesor de specialitate la universități cu ștaif din Imperiul Austro-Ungar, precum cea din capitala ori cea din Graz, trecând și prin Munchen. Marea sa realizare o constituie aplicarea matematicii în studiul fenomenelor fizice. A completat studiul termodinamicii, a fost părintele mecanicii statistice (cunoscută și ca termodinamica statistică), cea care a devenit metodă generală de studiere a gazelor. 

În 1870, la doar 26 de ani, a născut formula entropiei statistice, S = k log W. Termenul vine din grecescul ”entropein”, care înseamnă ”a converti”. În 1906, în timp ce se afla cu familia - soția și fiica - la Trieste, Boltzmann a intrat în Marea Adriatică și nu a mai ieșit. La mai bine de 100 de ani de atunci, asupra decesului său continuă să planeze incertitudinea: unii spun că a fost un accident, alții, o sinucidere cauzată de tendințele filozofice la care fizicianul aderase în ultima perioadă, iar ceilalți că Ludwig era extrem de supărat pe cei care-i contestau munca.

În momentul deschiderii testamentului său, s-a aflat că Boltzmann a cerut ca pe piatra de mormânt să fie gravată celebra sa formulă, S = k. log W, așa că ultima sa dorință i-a fost îndeplinită. A fost coborât la cele sfinte în Cimitirul Central din Viena (al treilea ca mărime din Europa, după cel din Madrid - Almudena și cel din Hamburg, 2,5 km pătrați, 330.000 de morminte), unde odihnesc, printre alții, familia Strauss, Brahms, Falco ori Ludwig van Beethoven. Pentru un inițiat în tainele fizicii, formula ce apare pe al său mormânt nu este o imensă surpriză. Pentru vizitatorii de rând, însă, e ceva interesant, nemaivăzut!

 facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE