Live acum
Prime Time 20:30Film: Eroi de Sacrificiu

Sclav pentru datorii. Băiatul erou care a salvat 3.000 de copii din robie

Iqbal Masih este copilul erou care a salvat 3.000 de copii din sclavie. Avea doar 12 ani când a fost ucis, însă prin sacrificiile sale a făcut lumea un loc mai bun

Iqbal Masih

În 1982 s-a nascut un băiețel, Iqbal Masih. La ceva timp după nașterea lui Iqbal, Saif Masih, tatăl său şi-a abandonat familia, întrucât o gură în plus de hrănit reprezenta o povară.

În timp ce mama lui lucra, surorile sale mai mari au avut grijă de el și de frații săi mai mari.

Iqbal nu a mers la școală. Educația nu a fost obligatorie sau disponibilă pe scară largă în Pakistan. Foarte puțini copii săraci au învățat să citească și să scrie.

Și-a petrecut primii ani jucându-se pe câmpuri, însă copilăria i-a fost scurtă, deoarece când a fost gata să-și ajute familia, a mers la muncă.

Iqbal Masih avea doar 4 ani în 1986, când a fost vândut ca sclav din cauza datoriilor familiei.

În 1986, un fiu mai mare al lui Saif Masih urma să se căsătorească, iar familia avea nevoie de bani pentru nunta fratelui mai mare al lui Iqbal.

Nunțile sunt foarte importante pentru oamenii din Pakistan. Sărbatorile de nuntă sunt adesea organizate chiar dacă o persoană nu are bani sau un loc de muncă.

Ca tată al mirelui, el trebuia să plătească pentru o parte din festivități, chiar dacă își părăsise familia. Nicio bancă nu i-ar fi acordat un împrumut. El nu a putut solicita guvernului ajutor, deoarece existau puține programe pentru a ajuta oamenii săraci.

Oameni precum tatăl lui Iqbal, erau nevoiți să apeleze la creditori locali, angajatori locali sau proprietari pentru a obține banii de care aveau nevoie.

În Muridke, mulți oameni săraci împrumutau pur și simplu de la un comerciant care deținea o fabrică de covoare. În schimbul împrumutului, angajatorul așteapta o garanție de valoare pentru a asigura împrumutul. Singurele averi valoroase ale lui Masih erau copiii săi. Saif a acceptat să-l dea în schimbul banilor (600 de rupi), pe Iqbal, în vârstă de 4 ani, care era considerat gata să lucreze.

Iqbal avea să țese covoare până când toți banii, inclusiv o sumă nedezvăluită de dobânzi și cheltuieli trebuiau înapoiați.

Această tranzacție i-a pus capăt copilariei lui Iqbal pentru totdeauna. Din acea zi Iqbal a devenit UN SCLAV DE DATORII.

Vânzarea sclavilor era o practică ilegală în Pakistan, însă acceptată tacit.

6 ani de sclavie

La ora 04:00 dimineața, a fost ridicat și condus la fabrica unde urma să lucreze pentru următorii 6 ani din viață. A fost băgat într-o cameră fără aer, cu un bec mic, camera era lipicioasă și foarte călduroasă, deoarece ferestrele erau închise etanș.

Când Iqbal și-a încheiat activitatea de ucenic, era gata să țese covoare. A lucrat alături de alți 20 de băieți. Veniturile sale se ridicau la o rupie pe zi ( doi cenți ), chiar dacă lucra de la ora 04:00 dimineața până la 19:00 seara.

Datoria suportată de împrumut a impus ca Iqbal să țese covoare 12 ore pe zi, primind o rupie pentru o zi întreagă de muncă. Cu toate acestea, din cauza dobânzii exorbitante a împrumutului, împrumutul a devenit din ce în ce mai mare, astfel banii câştigaţi erau mult prea puţini pentru a putea plăti datoria familiei.

A continuat să muncească chiar şi atunci când Curtea Surpemă din Pakistan a interzis folosirea copiilor în muncile fizice. Corupţia era împământenită, iar autorităţile închideau ochii la sclavie.

Evadarea după 6 ani de sclavie

A fost bătut, hrănit necorespunzător şi pus la munci fizice epuizante. În situaţia sa se aflau mii de copii.

După 6 ani în care a fost exploatat, Iqbal a reuşit să scape din mâinile stăpânilor săi, dar nu pentru mult timp.

După ce a împlinit 10 ani, Iqbal a auzit de Frontul de Eliberare a Forței de Muncă (BLLF), o organizație pakistaneză din comunitatea dedicată eliberării copiilor de o astfel de sclavie pentru copii. Iqbal a obținut o copie a Cartei lor pentru eliberare, un articol despre drepturile copiilor.

A luat câţiva copii împreună cu el şi au fugit cu toţii la o secţie de poliţie, însă corupţia era în floare.

Poliţiştii i-au luat pe copii şi i-au înapoiat „angajatorului”, primind o recompensă pentru gestul lor de loialitate.

După alţi doi ani, pe când avea vârsta de 12 ani, Iqbal a reuşit să fugă din nou. De această dată a primit ajutor de la Ehsaan Ullah Khan, un activist care lupta împotriva sclaviei copiilor.

Activist al drepturilor omului

Experienţa trăită l-a făcut să devină un activist al drepturilor omului şi a luptat chiar el împotriva sclaviei. A ţinut prelegeri despre libertate în toate oraşele din Pakistan, fapt care a trezit mânia deţinătorilor de sclavi.

Mai mult, s-a furişat în repetate rânduri în fabrici, de unde a salvat 3.000 de copii din sclavie, ajutându-i să fugă de la stăpânii lor şi redându-le libertatea.

În anul 1994 a primit Premiul Reebok pentru Drepturile Omului, vizitând SUA cu această ocazie.

Iqbal Masih, Pakistan, a primit premiul onorific al premiilor onorifice ale copiilor 2000, pentru lupta sa pentru drepturile copiilor sclavi de datorie.

Iqbal a devenit sclav la datorie la o vârstă fragedă, pentru proprietarul unei fabrici de covoare care apoi l-a vândut.

Asasinat de către un dependent de heroină

Iqbal primea numeroase ameninţări cu moartea din partea vânzătorilor de sclavi şi a celor care se foloseau de copii, însă acest lucru nu l-a oprit pe băiat şi a continuat lupta împotriva sclaviei.

În anul următor, pe 16 aprilie 1995, duminica de Paști, Iqbal Masih a fost victima unui asasinat. A fost împuşcat de către un dependent de heroină, cel mai probabil la ordinul mafiei locale, care se baza pe sclavi pentru a obţine profit. Protestele lui Iqbals au scăzut profiturile fabricilor de covoare. Au dorit ca impactul său să se termine, așa că l-au împușcat cu o pușcă.

Știrile au început să zboare despre moartea lui Iqbal Masih. Era doar un băiat normal de doisprezece ani, cu un vis de a-i ajuta pe ceilalți.

Avea doar 12 ani când a fost ucis, însă prin sacrificiile sale a făcut lumea un loc mai bun.

Astăzi, Iqbal este un simbol pentru lupta împotriva muncii nocive a copiilor și a sclaviei din întreaga lume.

Discursurile lui Iqbal trăiesc și astăzi. Lumea noastră este încă crudă și plină de ură, dar, din cauza oamenilor ca Iqbal, arătăm că o putem schimba. Iqbal a fost cu adevărat o persoană uimitoare. Cu siguranță este un mare erou.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro