Live acumObservator 12
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Creștine, știi cum au sfârșit cei 12 apostoli? Andrei, răstignit pe o cruce în formă de X, Iacob, bătrânul, ucis de Agripa, Iuda, martirizat în Persia

Leonardo da Vinci pictează ”Cina cea de Taină”, una dintre cele mai frumoase opere de artă din toate timpurile, între 1495 și 1497. Iisus se află la ultima sa masă, alături de cei 12 apostoli. Evangheliile relatează momentul cinei din seara în care Mântuitorul a fost trădat şi prins, arătându-l pe Iisus cu ucenicii săi în „camera de sus”, undeva, pe Dealul Sionului. Dar, după Învierea sa, cum au sfârșit cei 12?

Leonardo da Vinci pictează ”Cina cea de Taină”, una dintre cele mai frumoase opere de artă din toate timpurile, între 1495 și 1497. Iisus se află la ultima sa masă, alături de cei 12 apostoli. Evangheliile relatează momentul cinei din seara în care Mântuitorul a fost trădat şi prins, arătându-l pe Iisus cu ucenicii săi în „camera de sus”, undeva, pe Dealul Sionului. Dar, după Învierea sa, cum au sfârșit cei 12?

Ludovico Sforza îi poruncește lui Leonardo da Vinci să realizeze, pe un perete al fostei săli de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, o pictură care să reprezinte scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus Hristos, așa cum este descrisă ea în Evanghelia după Ioan (13:21). Maestrul se apucă de treabă în 1495. Lucrarea, pe care mulți o consideră capodopera lui da Vinci, măsoară 460 x 880 cm și e executată în tempera și ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos. Iisus știe că va fi trădat, pe Dealul Sionului, în ”camera de sus”, ia ultima cină, cu pâine și vin, alături de cei 12 apostoli. Dar ce s-a făcut cu aceștia după Înviere?

Sfântul Bartolomeu

În Sfânta Scriptura, Sfântul Bartolomeu este identificat cu Natanael (Ioan 1:45-51), despre care Mântuitorul Insuși a spus că reprezintă un israelian ”în care nu există vicleșug” (Ioan 1:47). Potrivit tradiției Bisericii, a predicat Evanghelia in Licaonia, India și Armenia, unde a și primit martiriul. Ziua sa de prăznuire este 11 iunie.

Sfântul Iacob cel Tânăr, fiul lui Alfeu

Sfântul Iacob a fost fratele Sfântului Apostol Matei, iar tatal lor se numea Alfeu. A propovaduit cuvantul Evangheliei in sudul Palestinei si in Egipt. Datorita lucrarii sale, multi păgâni au crezut în Hristos, au fost construite biserici si au fost hirotoniti preoti si episcopi. Traditia spune ca Sfântul Iacob a murit rastignit pe cruce. Este praznuit in Biserica pe 9 octombrie.

Sfântul Andrei, cel dintâi chemat

Sfantul Apostol Andrei, primul chemat dintre Apostoli, frate al Sfântului Apostol Petru (Simon), era un pescar originar din Betsaida Galileii. Initial, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. După primirea Sfantului Duh, a propovăduit pe Hristos in Bitinia si in toate părțile de pe langa Marea Neagra, in Cherson si in Rusia. Apoi, propovăduind în Scitia cea Mare, Scitia Mica (Dobrogea), in Sinopi si in Miotia, s-a intors in Tracia si ajungand in Pelopones, a primit moarte muceniceasa in Patras, fiind rastignit pe o cruce in forma de X (de unde și denumirea ”crucea sfantului Andrei”). Este ocrotitorul României, fiind prăznuit pe 30 noiembrie.

Sfântul Iuda Iscarioteanul

Acest ucenic, pentru totdeuna simbol al tradarii, fiu al lui Simon, era originar din orasul Kerioth (de aici “Iscariot”). Potrivit Sfintei Scripturi, a furat din banii comuni care i-au fost oferiti spre păstrare (Ioan 12:5-6) și l-a vandut pe Mântuitor pentru treizeci de arginti (Matei. 26:14-15). După răstignirea lui Hristos, Iuda a aruncat argintii inaintea mai marilor templului, dupa care s-a spanzurat. Cu acei bani, a fost cumparat un teren (”Țarina Sângelui”) unde urmau să fie înmormântați străinii. (Matei 27:3-10)

Sfântul Petru

Sfantul Apostol Petru a fost frate cu Sfantul Apostol Andrei, si, ca si acesta, era pescar pe Marea Galileii cand a fost chemat de Domnul sa devina “pescar de oameni”. (Mat. 4:19) Initial, s-a numit Simon, insa a primit ulterior numele de Petru (in aramaica ”Chefa” însemnând ”piatra”) chiar de la Iisus. Acesta a fost raspunsul Mantuitorului la declaratia lui Petru: “Tu esti Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui Viu” (Matei 16:16), iar Domnul i-a zis, “Tu esti Petru, si pe acesta piatra voi zidi Biserica Mea” (Mat. 16:18). Sfântul Apostol Petru a propovaduit Evanghelia mai intai in Iudeea; apoi in Antiohia, in Pont, in Galatia, in Capadocia, in Asia, in Bitinia si in Iliric. A ajuns până in Roma unde a si primit moarte martirica. In cadrul scrierilor Noului Testament ii sunt atribuite doua epistole sobornicesti. Este praznuit, impreuna cu Sfantul Apostol Pavel, pe 29 iunie.

Sfântul Ioan

Sfantul Ioan Evanghelistul (sau Teologul), a fost fiu al lui Zevedeu si frate al Sfantului Apostol Iacov cel Batran. În Sfanta Scriptura este prezentat ca apostolul cel iubit Domnului, care s-a rezemat pe pieptul Lui si a stat langa Sfanta Cruce cu Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Potrivit Sfantului Apostol Pavel, Ioan, impreuna cu Petru si Iacob erau vazuti ca fiind stalpii Bisericii din Ierusalim (Gal. 1:9). A propovaduit Evanghelia lui Hristos in Efes și în toată Asia. Apostolul Ioan a trecut la cele vesnice în 98, e.n., fiind exilat în insula Patmos. Sfantului Apostol Ioan ii sunt atribuite Evanghelia, trei epistole sobornicesti si Apocalipsa. Ziua sa de prăznuire este 8 mai.

Sfântul Toma

Sfântul Apostol Toma, numit “geamănul” sau ”necredinciosul”, era originar din Paneida, cetatea Galileei. El a fost acela care a pipăit rănile Domnului dupa Învierea Sa. Potrivit tradiției Bisericii, Sfantul Apostol Toma a predicat in Persia, Edesa si India, unde este cinstit ca intemeietor al Bisericii de aici. Zilele in care este praznuit sunt 6 octombrie si prima duminica de dupa Invierea Domnului (Duminica Tomei).

Sfântul Iacob cel Bătrân

Sfantul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu, cel numit de Domnul "fiul tunetului", era fratele Sfantului Ioan Evanghelistul. Sfantul Apostol Iacob, este uneori numit “cel batran” pentru a-l deosebi de celalalt Apostol, Sfantul Iacov cel tanar. Dupa Înaltarea Domnului, a propovaduit Cuvantul lui Dumnezeu, mai intai la toata Iudeea si, dupa aceea, in Spania. Din ”Faptele Apostolilor” aflăm că a fost ucis de către regele Agripa în Ierusalim (Fapte 12:2). Biserica îl prăznuiește pe 30 aprilie.

Sfântul Filip

Sfantul Apostol Filip, asemenea lui Petru si Andrei, era originar din Betsaida Galileii (Matei 10:3). El a adus la Hristos pe Natanael, zicand: ”Am aflat pe Hristos, despre care au scris in Lege, Moise si proorocii. Vino si vezi!” Potrivit traditiei Bisericii, a fost misionar in Frigia unde a si primit moarte martirică în cetatea Ierapole. Este prăznuit pe 14 noiembrie.

Sfântul Matei

Sfântul Apostol Matei (numit si Levi, fiul lui Alfeu (Marcu 2:14)) a fost fratele Sfantului Apostol Iacov cel tanar si era vameș. Îi este atribuită prima Evanghelie, care, potrivit multor cercetatori, a fost scrisă în aramaică. A propovaduit pe Hristos întai in randul iudeilor, apoi in Etiopia, Macedonia, Siria si Persia. Sfantul Apostol Matei este praznuit pe 16 noiembrie.

Sfântul Iuda Tadeul

Sfântul Apostol Iuda, fiul Sfantului Iosif din Nazaret, este numit de Luca ”fratele lui Iacov”, întaiul episcop al Ierusalimului, si fratele Domnului. Sfintii Evanghelisti Matei si de Marcu il numesc Levi, respectiv, Tadeu. A propovaduit pe Hristos in Iudeea, în Galileea, in Samaria, in Idumeea, in Arabia, in Siria si in Mesopotamia, fiind martirizat in Persia. Ziua sa de prăznuire este 19 iunie.

Sfântul Simon Zelotul

Sfântul Apostol Simon Zelotul, este numit uneori și "Cananeul" ori "Canaanitul", deoarece a fost originar din Cana Galileii. Potrivit traditiei bisericesti, el ar fi fost mirele de la nunta din Cana, la care Hristos a prefacut apa în vin. Sfantul Apostol Simon Zilotul a calatorit in Egipt si Africa, apoi in Mauritania si Libia, propovaduind Evanghelia lui Hristos. Nu se cunoaște cu exactitate locul martirului sau, în aceasta privinta, existand mai multe traditii. Ziua sa de prăznuire este 10 mai.

Conform lui Edward Gibbon, creștinii primari credeau că doar Sf. Petru, Sf. Pavel și Sf. Iacob fuseseră martirizați. Restul jertfelor apostolilor nu sunt confirmate istoric. Fratele lui Iisus, Iacob cel Drept, a fost și el apostol. O femeie, Iunia, era considerată de către apostolul Pavel drept prima dintre apostoli, dimpreună cu Andronic.

Sursa: crestinortodox.ro