Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Cum a fost omorât Che Guevara, în urmă cu 52 de ani! Mărturisirile călăului: ”Am închis ochii și am tras o primă rafală. L-am văzut cu picioarele zdrobite, căzând la pământ, zvârcolindu-se!”

Ernesto Guevara de la Serna, cunoscut sub numele de Che Guevara ori el Che, a venit pe lume pe 14 iunie 1928, într-o familie prosperă din Rosario, Argentina, care a avut alți patru copii. Che Guevara a beneficiat de o educație aleasă și spera să schimbe lumea îmbrăcând-o în comunism, însă a avut parte de un sfârșit crunt, fiind executat pe 9 octombrie 1967. De atunci au trecut 52 de ani. 

Ernesto Guevara de la Serna, cunoscut sub numele de Che Guevara ori el Che, a venit pe lume pe 14 iunie 1928, într-o familie prosperă din Rosario, Argentina, care a avut alți patru copii. Che Guevara a beneficiat de o educație aleasă și spera să schimbe lumea îmbrăcând-o în comunism, însă a avut parte de un sfârșit crunt, fiind executat pe 9 octombrie 1967. De atunci au trecut 52 de ani.

Che Guevara a văzut lumina zilei în Rosario, un orășel din provincia Santa Fe, Argentina, însă a avut norocul să se nască într-o familie prosperă, care i-a oferit o educație aleasă. Che Guevara a învățat șah încă de la vârsta de trei ani, tatăl lui fiind cel care i-a prezentat tainele acestei activități, iar de la 12 ani a fost înscris în concursuri. De cealaltă parte, mama lui l-a învățat limba franceză, care i-a fost foarte utilă în experiența africană. Ani de zile la rând, însă, din cauza crizelor de astm pe care le avea, acesta s-a refugiat în cărți, motiv pentru care a citit din Pablo Neruda, Jack London, Emilio Salgari, Jules Verne, Sigmund Freud și Bertrand Russell. A fost pasionat și de fotografie, a jucat și rugby, însă a decis să devină doctor. În 1948, el s-a înscris la Facultatea de Medicină din Buenos Aires, iar trei ani mai târziu a început o călătorie prin America Latină. Un an mai târziu, el a ajuns în Chile, Peru, Amazonia, Columbia și Venezuela, iar apo s-a întors acasă complet schimbat, fiind impresionat de mizeria în care trăiau unii localnici.

Citește și: Ultimele cuvinte ale lui Che Guevara: "Da, uneori mai gresim si noi!"

Viața lui s-a schimbat drastic, însă, în momentul în care l-a cunoscut pe Fidel Castro. Acesta i-a oferit titlul de El Comandante, cel mai înalt din gradul gherilei, iar apoi, fiind trimis prin lume, el pledează pentru radicalism total în lupta împotriva imperialismului american. Astfel a luat naștere faimosul îndemn: ”Să creăm noi Vietnamuri!”

Citește și: 50 de ani de la uciderea unui mit: CHE GUEVARA. ”Comandante, a sosit clipa, îmi pare rău! Și mort, ne privea în ochi. Pe-ai lui nu-i puteam închide!” ”Fidel m-a belit, nu?”

Ani de zile, viața lui Che a fost o aventură, însă sfârșitul lui avea să înceapă la întoarcerea din Cuba, când a avut discuții tensionate cu Fidel Castro. Atunci, el a decis să nu mai apară în public, motiv pentru care alege să plece în Africa, în Congo. Înainte de asta, însă, el îi lasă o scrisoare lui Castro, rugându-l să o dea publicității, după moartea sa. Fidel însă dă citire scrisorii la televiziunea cubaneză la 3 octombrie 1965, în timp ce îi stă alături, soția lui Che, Aleida March. Aventura din Congo se sfârșește dezastruos. În decembrie 1965, părăsește Africa. Slăbit, cu crize de astm, bolnav de paludism și dizenterie, se întoarce în Cuba, de unde plănuiește o nouă aventură, de data aceasta în Bolivia.

Plecarea în Bolivia, primul pas spre execuție

Aventura în Bolivia se anunța a fi sinucigașă pentru că Che Guevara nu se bucura de susținerea Partidului Comunist Bolivian. După mai multe ciocniri violente, grupul condus de Guevara a fost înfrânt de forțele armate boliviene sprijinite de CIA.

Rănit în timpul atacului, Che a fost capturat în octombrie 1967 și executat câteva zile mai târziu de un soldat bolivian. Che n-a fost, însă, capturat singur, ci cu Simon Cuba Sarabia. Ba mai mult, în momentul în care a fost prins, acesta ar fi strigat soldaților bolivieni: ”Nu mai trageți! Sunt Che Guevara și valorez mai mult viu decât mort."

Che Guevara: 9 octombrie 1967 - a murit omul, s-a nascut mitul

Moartea lui Che Guevara a fost, însă, învăluită în mister și au existat mai multe versiuni privind persoana care a decis ca acesta să fie executat. O versiune spune că președintele Barrientos a dat ordinul de execuție al luptătorilor. Alte surse, însă, îl indică pe agentul Rodriguez, care ar fi primit ordin de la colonelul Zenteno, în timp ce altele susțin că cel care a decis ca Che să fie executat a fost căpitanul Gary Prado Salmon, șeful rangerilor bolivieni.

Unele voci spun, însă, că e Mario Terran ar fi fost ales prin tragere la sorți, în cadrul trupelor boliviene, fiindcă ar fi existat o ceartă în privința celui care ar fi avut "privilegiul" de a-l ucide pe Che. După versiunea lui Rodriguez, el l-ar fi anunțat pe Che despre iminenta execuție, acesta i-ar fi încredințat un mesaj pentru soția sa, cei doi s-ar fi îmbrățișat, iar Rodriguez ar fi părăsit școala. Această versiune este contestată de șeful foțelor speciale boliviene, căpitanul Gary Prado, care spune că Rodriguez l-ar fi amenințat pe Che iar acesta l-ar fi scuipat, spunându-i că e un trădător.

Înainte de a fi ucis, însă, Che a fost vizitat de mai multe persoane, între care și învățătoarea din sat, care a avut un dialog halucinant cu acesta. ”De ce cu inteligența și fizicul dumneavoastră, familia și responabilitățile pe care le aveați, v-ați pus într-o asemenea situație?”, a întrebat ea, în timp ce Guevara i-a răspuns: ”Pentru idealurile mele.”

Ultimele clipe din viața lui Che Guevara: ”Ați venit să mă ucideți?”

Cu puțin timp înaintea lui Che sunt executați Simeón Cuba și Juan Pablo Chang. În 1977, revista Paris Match a publicat un interviu cu Mario Terán despre ultimele clipe ale lui Che Guevara.

"Când am intrat, Che era așezat pe o bancă. Când m-a văzut, m-a întrebat: "Ați venit să mă ucideți?". M-am simțit intimidat și am lăsat capul în jos, fără să răspund. Atunci m-a întrebat: "Ce-au spus ceilalți?" I-am răspuns că nu au zis nimic iar el mi-a replicat: "Erau viteji." Nu îndrăzneam să trag. În acel moment vedeam un Che mare, foarte mare, enorm. Ochii îi scânteiau intens. M-am gândit că îmi va lua pușca cu o mișcare rapidă. El, însă, mi-a spus: "Fii liniștit și țintește bine! Vei ucide un om!". Atunci m-am retras către ușă , am închis ochii și am tras o primă rafală. Che, cu picioarele zdrobite, a căzut la pământ, zvârcolind-se și pierzând mult sânge. Mi-am venit în fire și am tras o a doua rafală care l-a lovit în braț, în umăr și în inimă. Era, în sfârșit, mort."

După execuție, cadavrul său a fost dus în orașul Vallegrande, une au fost chemați martori pentru a-i confirma identitatea. Fotografii cu Guevara mort au fost făcute publice, iar corpul său a fost expus pentru localnici într-o încercare de a demonstra victoria armatei boliviene și de a sublinia care este soarta opoziției revoluționare. Pe 15 octombrie, Fidel Castro a vorbit despre asasinarea fostului său camarad și a proclamat trei zile de doliu în Cuba.

În iulie 1997, o echipă de geologi cubanezi și antropologi argentinieni au descoperit, în Bolivia, rămășițele a șapte oameni în două morminte comune. Analizele ulterioare au demonstrat că unul dintre cadavre aparținea lui Ghe Guevara. În luna octombrie a aceluiași an, rămășițele lui au fost depuse, cu onoruri militare, într-un mausoleu special construit în orașul cubanez Santa-Clara, locul de unde Che comandase victoria militară decisivă din timpul revoluției cubaneze.

Che Guevara a murit la 39 de ani și, în ciuda vieții zbuciumate pe care a dus-o, acesta a fost un familist convins. A fost căsătorit cu Aleida March, alături de care a avut o fiică, Heldita. Cei doi au divorțat în 1959, iar ulterior și-a refăcut viața. Cea de-a doua soție i-a dăruit patru copii - Aleida, Camilo, Ernesto și Celia.

Sursa: wikipedia.org, historia.ro

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro