40 DE ANI DE LA CUTREMURUL DIN 1977. Cum a trăit Ceaușescu Marele Cutremur: „S-a albit la față și a cerut ca tot dineul să se încheie. N-a închis un ochi până nu a văzut cum arată Capitala”

 
+3 click pentru
galerie

4 marie 1977. România e prăbușită la propriu. Minutul fatal în care toată țara s-a zguduit a lăsat în urmă o nenorocire imposibil de reprodus în cuvinte. La mii de kilometri distanță de locul tragediei, familia prezidențială a României participă la un dineu oficial oferit de generalul Olusegun Obasanjo, liderul Nigeriei.

În primăvara lui 77, Nicolae și Elena Ceaușescu părăseau România pentru un turneu obișnuit în afara granițelor țării. Pentru acea perioadă a anului erau programate vizite în mai multe state africane, iar în dimineața zilei de 4 martie aeronava prezidențială aterizează la Lagos, capitala de-atunci a Nigeriei. La aeroport tot mise en place-ul. Covor roșu, fanfară, primul om al statului „la primire”, salve de tun și strângerile de mână obișnuite. Au urmat câteva ore în care cei doi șefi de stat „s-au întreținut într-o atmosferă caldă și tovărășească” după care Ceaușescu a mers în vila unde urma să înnopteze pe durata vizitei pentru a se pregăti de dineul oficial. 

Delegația României a ajuns la palatul generalului Obasanjo unde au început clasicele schimburi de amabilități.

Citește și: Soarta blestemată a Doinei Badea, „Edith Piaf a României”. S-a născut în anul în care Bucureștiul s-a zguduit puternic și a murit în '77, alături de soț și cei doi copii

Potrivit martorilor, la ora locală 20.00 invitații s-au așezat la masă, iar peste jumătate de ceas, un apel internațional de la București perturbă liniștea dineului. Unul dintre aghiotanții familiei prezidențiale îi șoptește ceva lui Ceaușescu la ureche. Președintele se albește le față și se ridică urgent de pe fotoliul confortabil. E foarte agitat. La fel și consoarta sa. Petrecerea se întrerupe brusc, iar liderul comuniste iese val vârtej cerând rapid un birou cu o linise telefonică stabilă pentru a a afla informații rapide și exacte. În nebunia din București veștile ce-i parvin lui Ceaușescu sunt contradictorii. În primă fază i se spune că seismul a avut 10 grade pe scara Richter, moment în care liderul comunist transmite clar: „Decretați stare de necesitate. Vreau informații cât mai corecte. Aveți datoria să mă țineți la curent cu tot ce se petrece acolo. Vreau să știu tot. Absolut tot!”.

Întreaga noapte Nicolae Ceaușescu o petrece pe telefon și își anunță gazdele că va părăsi Nigeria de urgență. În câteva ore aeronava prezidențială este gata de zbor. În regim de urgență. În mai puțin de 12 ore de la producerea tragedie, familia prezidențială aterizează pe aeroportul Otopeni. Fără fanfară și covor roșu. Conducătorul României este preluat de limuzină și plimbat prin tot Bucureștiul pentru a vedea cu ochii săi dimensiunile dezastrului, iar cei care lau fost aproape de el spun că niciodată nu l-au văzut mai afectat ca atunci. 

Citește și: ”Au murit îmbrățișați. Le-au furat corpurile. Am înmormântat un sicriu gol. I-am găsit după un an. Profanați!”

Ce a urmat e deja arhicunoscut... 1588 de morți, mii de răniți și pagube materiale estimate la aproximativ două miliarde de dolari și o mare rană pe sufletul întregii națiuni.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe