Live acumGasca Zurli
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

Cum arăta o diplomă de bacalaureat din 1932, eliberată de Ministrul Instrucțiunii! Nota finală era dată, astfel încât absolventul „să se poată bucura de toate drepturile acordate de legile în vigoare!"

În 2017, peste 130.000 de mii de absolvenţi de liceu încearcă să treacă cu bine de „examenul maturității”.

În 2017, peste 130.000 de mii de absolvenţi de liceu încearcă să treacă cu bine de „examenul maturității”, având de trecut doar trei probe de foc, în afară de examinările orale (competențele lingvistice, digitale și cele la o limbă de circulație internațională), la care au primit calificative.

În ciuda rezultatelor slabe, după mai multe reforme în învățământ, bacalaureatul în România s-a transformat într-un „examen al maturității” simplificat considerabil, în raport cu alte vremuri! Materii din ce în ce mai puține, exigențe tot mai mici, pagini tot mai puține de învățat: aceasta ar putea fi sinteza a ceea ce se întâmplă acum în România.

În perioada interbelică, bacalaureatul însemna o vară întreagă de „probe de foc”. Dacă la un singur examen nu obțineai un calificativ de trecere, ca absolvent erai nevoit să treci din nou toate probele, în vara următoare.

În perioada interbelică: opt materii „testate”

Criticul literar Daniel Cristea-Enache, profesor de literatură la rândul lui, a publicat pe o rețea de socializare diploma de bacalaureat a bunicii lui, obținută în anul 1932.

„Examenul de bacalaureat, bunica mea, Rampach M. Evdochia Niculina, n. 6 sept. 1914 în București, fiica lui Maximilian Rampach, de cetățenie română, de naționalitate elvețiană, de religie ortodoxă , l-a dat în 1932, cu două probe scrise (Limba română, Științe naturale) și cu șase probe orale (Limba română, Istoria patriei, Geografia României, Limba franceză, Filosofie-Drept și Științe naturale). Media generală: foarte bine”, a scris literatul pe rețeaua de socializare.


Diploma a fost pe 7 iulie 1932 de Ministrul Instrucțiunii, astfel încît eleva absolventă a Liceului Regina Maria din București să se poată „bucura de toate drepturile acordate de legile și regulamentele în vigoare”.

Elevii care învățau între cele două războiae făceau „Gimnastică” și „Igienă”


De asemenea, elevii care urmau studii liceale între cele două războaie, dobândeau competențe în domenii diverse, de la „Limba latină” până la „Gimnastică” și „Igienă”. Curricula era una generoasă, ba chiar mai diversificată ca în zilele noastre, când elevii pot opta pentru opționale ca „Scriere Creativă” sau „Jurnalism”.

Religia, Limba română, Limba latină, Limba franceză, Limba Germană (Engleză, Italiană), Limba elină, Istoria, Filosofia, Dreptul și Economia Politică, Geografia, Matematici, Științe Fizico-chimice, Științe naturale, Igiena, Desenul, Muzica, Gimnastica, Purtarea, Frecventarea, Forma exterioară, Lucrul era materii de liceu pe care trebuia să le promovezi pentru a intra în examenul maturității.

„Dispensare” la Sport, obținută în caz de forță majoră

„Delicioasă e rubrica "Forma exterioară", unde în primele trei clase apare calificativul "Foarte îngrijită", iar în ultima, "Îngrijită". În fine, în clasa a IV-a, la Gimnastică, bunica mea a fost "Dispensată". Timbrele pe care sînt aplicate ștampilele sînt două timbre fiscale, unul roșu (lei 11), altul gri (lei 3), și unul pe care scrie "Timbrul Aviației", albastru (2 lei)”, mai explică sursa citată.

Așadar, „motivarea la Educație Fizică și Sport” de astăzi se traducea în Interbelic prin „dispensare”. Actul se obținea extrem de greu, în cazul unui handicap sau al unei incapacități fizice majore.


După 1932, examenul de bacalaureat a devenit și mai greu

După 1932, examenul maturității devine mai dificil, i se adaugă noi probe, iar durata lui este mult mai mare. Mărturii despre examenul de bacalaureat găsim în mai multe jurnale sau scrieri diaristice. Printre acestea, “Jurnalul unei fete greu de mulțumit”, o lucrare care acoperă perioada 1932 -1951, consemnat de Jeni Acterian, o scriitoare pasionată de teatru și literatură. Potrivit autoarei, examenul maturității era unul complex, istovitor și extrem de greu.

Ca tânăr absolvent, erai obligat să dai trei tipuri de teste într-o singură vară, în total 26 de examene: la materiile studiate în timpul liceului, de bacalaureat și, în final cel de admitere la facultate.

“28 august 1935. Duminică încep (examenele de final de liceu n.noastră). Optsprezece examene în paispreze zile. În fiecare zi unul, fără niciun răgaz… 29 august: Am făcut 185 de versuri din versuri din Eneida (scrisă de Vergilius – n.red.). 2 septembrie: Am dat examen la literatura franceză.

La scris am avut de ales între caracterizarea operei lui Balzac și analiza romanului Salammbo (scris de Gustave Flaubert – n.red.). La oral mi-a cerut să spun ceva despre școala parnasiană. Am enunțat toate principiile Parnasului, am citat toți parnasienii, am intrat în simbolism. M-a întrebat dacă pot să îi spun ceva din Baudelaire. Aș fi putut să îi vorbesc o oră… Mâine am fi avut istoria, dar s-a amânat din cauza înmormântării reginei Astrid a Belgiei. Poimâine, istoria. 5 septembrie: Ieri, istoria românilor. Bine, chiar foarte bine. Mai ales scrisul. Azi, științele naturale, biologia și geologia. La scris, mi s-a dat generația spontanee și Pasteur. Am făcut perfect, desigur. La oral, evoluția celulei în decursul epocii geologice. Mâine, filosofie, logică și psihologie. Acum mă apuc de logică și învăț până la prânz, apoi la psihologie până dimineața… 7 septembrie: Ieri, filosofie. Destul de bine. Azi, astronomie. De o săptămână nu am dormit decât două sau trei ore pe noapte. Sunt teribil de obosită”, a scris Jeni Acterian.

Surse foto: Daniel Cristea-Enache, Lucian Iorga

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

Noi detalii tulburătoare despre calvarul românului arestat în China: "Mă rog la Dumnezeu în...

AntenaSport

Fotografia macabră pe care Marius Csampar o ţinea pe peretele de la celulă: "O am şi acum, o...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Radu Palaniță, umilit în ultimul hal. Ce a pățit câștigătorul Românii au Talent

Playtech.ro

EXCLUSIV Ce salariu are Radu Palaniță la service-ul la care lucrează. Cu atâția bani trăia...

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Un consilier al lui Ludovic Orban, explicații șocante privind fotografia anului: Este ori o...

Capital.ro

Cazul Caracal ia o turnură incredibilă. Avocata fetei: nu vrem să-l salvăm pe Dincă, dar...

Impact

Horoscop rune 1-30 iunie 2020, cu Mihai Voropchievici. Săgetătorul e pe o pojghiţă de...

Antena3.ro

Vrei să verifici dacă ai telefonul ascultat? Iată codurile care te ajută să afli acest detaliu

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro