De 24 de ani, un călugăr a ales să locuiască singur, pe o stâncă, la 40 de metri înălțime. Ca și actorul român, Dragos Pâslaru, sihastrul a avut înainte o existență de Don Juan, cu beții și desfrâu

 
+18 click pentru
galerie

De 24 de ani, un bărbat a ales să locuiască singur, într-o căsuță de pe stâncă. Aici a găsit fericirea și pe Dumnezeu, într-o liniște monumentală, aproape de cer. Este vorba de un călugăr giorgian care s-a retras  pe o stâncă, la 40 m înălțime, după ce a trăit o viață la Tbilisi, în metropolă, fără ca nimic să îi lipsească.

La 63 de ani, Maxim Qavtaradze, spune că a găsit fericirea în singurătate. Își trăiește viața aproape de cer, în vârful unui turn, aflat deasupra unei mănăstiri micuțe din Georgia, un fel de „Meteora” a Europei de Est.  Atunci când vrea să coboare în lăcașul sfânt, monarhul își petrece 20 de minute pe o scară, dar asta se întâmplă rar, de două ori pe săptămână. 

”Când eram tânăr, beam, vindeam droguri, de toate. Când am ajuns în închisoare, mi-am dat seama că e momentul să mă schimb. Obișnuiam să beau pe aici cu prietenii mei și mă uitam la dealurile acestea. Știam că aici stau călugări și îi respectam. Aici, la înălțime, în liniște, poți să simți prezența lui Dumnezeu!”, le-a spus omul lui Dumnezeu jurnaliștilor.

A dormit într-un frigider gol timp de doi ani

 Stâlpul Katshki a fost în trecut folosit de ”stâlpnici”, asceții care trăiau în vârful unor asemenea structuri pentru a fugi de tentaţiile lumeşti. Din secolul al XV-lea, practica a fost interzisă după ce otomanii au invadat Georgia, dar Călugărul Maxim a simțit că vrea să le urmeze exemplul în contemporaneitate și a obținut învoiala superiorilor.

CITEȘTE ȘI: Povestea lui PETRACHE LUPU de la MAGLAVIT, românul care l-a întâlnit pe Dumnezeu: „Era un moș bătrân cu barbă albă până la brâu”

În sihăstrie, spune că l-a descoperit pe Dumnezeu și se declară un om fericit. Atunci când s-a retras în odăița din stâlp, nu a găsit nimic, așa că a dormit într-un frigider vechi. De atunci, a mai adunat și alte lucruri, dar foarte puține pentru că, spune el, nu are nevoie de foarte multe, pentru a trăi.

Actoru român Dragos Pâslaru trăiește de 26 de ani la Schitul Pătrunsa

Cazul Părintelui Maxim nu este unul singular, în acest context, exemplul amintind de existența sihastră a călugărilor de la Munții Athos sau Frăsinei.

Un caz celebru e cel al actorului Dragos Pâslaru, actorul Dragoș devenit Părintele Valerian, de la schitul Pătrunsa, din Arhiepiscopia Râmnicului. Cel care a făcut roluri memorabile în ”Pruncul, petrolul şi ardelenii” (1981) sau în “Drumeț în calea lupilor” (1988), a renunţat la actorie, în urmă cu 26 de ani, chiar dacă nu e străin de cele lumești.

Hotărârea de a renunţa la actorie și viața obișnuită şi de a îmbrăca hainele monahale a luat-o în 1990, după Mineriada din Iunie, când a fost bătut de mineri.

Surse: Daily Mail, www.huffingtonpost.com

Surse foto: Amos Chaplee, Roncea Blog, Leva Nioratze

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe