De ce albastru, galben şi roşu? DRAPELUL României şi povestea unui stindard încercat de timp şi istorie. Tu ştii ce ţară ne imită tricolorul?

 
+8 click pentru
galerie

Îl vedem în bătaia vântului în faţă oricărei clădiri cu “ştaif”, mai nou şi pe la oglinzile maşinilor de taxi, dar câţi dintre români îi ştiu povestea? De la simbolul dacilor în luptă, la culorile de pe diplomele emise de Mihai Viteazul şi trecând cu brio de Revoluţia Paşoptistă, drapelul României a trăit istoria umilei noastre ţări puţin… altfel. 

Timpul pare să fi curs diferit pentru drapelul României. Încă de la 175 după Hristos, steagul dac s-a impus ca stindard al multor legiuni romane, triumfând şi în a doua jumătate a secolului al IV-lea, cu prilejul vizitei la Roma a împăratului Flavius Iulius Constantinus, fiul împăratului Constantin I. Treaba nu-i doar o presupunere şi un fapt real, după cum spun documentele militare rămase. Scrie negru pe alb: stindardul de luptă al dacilor purta culorile roşu, galben şi albastru, însă nu în aceeaşi proporţie a culorilor (33%), acestea fiind dispuse orizontal: în partea superioară, galben în mijloc și albastru la bază

LIBERTATE, DREPTATE, FRĂŢIE!

După o perioadă tulbure şi fără nicio altă menţionare, cele trei culori păreau pierdute pentru totdeauna. Mihai Viteazul, însă, “reînvie” tricolorul care se regăseşte acum pe diplomele emise de domnitor, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor. Este de remarcat prezența celor trei culori și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu în cadrul căreia li se atribuie pentru prima oară semnificația: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui).

26 IUNIE, ZIUA DE NAŞTERE A STEAGULUI ROMÂNIEI!

După o istorie zbuciumată, pe 26 iunie 1848, ia naştere, OFICIAL, DRAPELUL NAŢIONAL, fiind decretat de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească. Se întâmplă în Cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului din Blaj.

Din păcate, astăzi, se mai păstrează doar foarte puține, cum este piesa expusă la Muzeul Național de Istorie a României și care a aparținut Gărzii orășenești din Slatina.

Curiozităţi despre drapelul României:
- Se aseamănă cu drapelul de stat al Ciadului, singura diferență fiind nuanța mai închisă a albastrului (indigo, în loc de cobalt cum e la cel românesc). Asemănarea a stârnit chiar și discuții la nivel internațional. Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizației Națiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU, protest respins deoarece existența tricolorului vertical albastru-galben-roșu ca drapel al României este anterioară existenței statului Ciad.

- Un alt drapel cu care cel al României se aseamănă este cel civil al Andorrei, în timp ce cu al Republicii Moldova este înrudit, acesta având însă o proporție diferită (1:2 în loc de 2:3), un albastru mai deschis și stema țării în centru.

- A fost adoptat în Țara Românească prima dată în 1834 ca drapel de luptă. Domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea de a pune "steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii".

- Tricolorul ar fi fost fluturat în premieră, pe 29 iulie 1839 pe muntele Pleșuva, potrivit unor mărturii ale francmasonului Jean Alexandre Vaillant.
- Guvernul este singurul organism oficial care stabilește când drapelul României se arborează în bernă în zilele de doliu național.
- În întreaga lume, mai există doar alte opt steaguri tricolore cu benzi colorate așezate pe verticală, fără stemă: Italia, Franța, Irlanda, Guninea, Mali, Belgia, Ciad și Coasta de Fildeș.

SURSE: ADEVARUL.RO, AGERPRES.RO, WIKIPEDIA.ORG
 facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe