De pe vremea când trimiteai VEDERI celor dragi! Imagini de arhivă cu litoralul Mării Negre. O noapte de cazare la un hotel de lux costa cât două kilograme de carne. Cum se distrau românii pe timpul lui Ceauşescu

 
+15 click pentru
galerie

O rogojină, o pălărie colorată şi un cico erau fiţă în anii comunismului pe litoralul românesc! Ticsite de nemţi, polonezi şi suedezi, plajele de la Marea Neagră aveau un succes imens! Cât despre imaginile din galeria foto de mai sus, se poate uşor observa că mai nimic din acestea nu se mai regăseşte în prezent

Imagini cu parfum din alte vremuri, imagini pentru nostalgici! Litoralul de astăzi, împânzit de maşini de lux, șampanii de zeci de mii de euro şi costume de baie care costă cât un frigider, a luat locul distracţiei de bun simţ şi bucuriei reale de altădată.

Vacanţa era vacanţă, şi toată lumea îşi lăsa grijile acasă. Puţini erau aceia care aveau maşini, astfel că trenul era principala conexiune cu marea. Tot aici, românii aveau şanse să prindă, la restaurantele hotelurilor, delicatese rare în magazinele din oraşe, de la Pepsi, salam de Sibiu, până la fripturi speciale...

“SUNTEM BINE! VEDERE DIN COSTINEŞTI, 1976”

Da, plajele erau mai întinse, spaţiile verzi mai dese şi… turiştii străini veneau în grupuri, spre fericirea domnişoarelor. Litoralul romanesc de altădată însemna şi fiecare VEDERE trimisă celor rămaşi acasă. Desigur, turiştii stăteau la cozi pentru a cumpăra şi trimite imagini cu staţiunea preferată.

Un colecţionar din Bucureşti, Octavian Lungu, a făcut din asta o pasiune şi a dorit să reamintească tuturor cum arăta litoralul în urmă cu 20 sau chiar cu 30 de ani. Pe pagina sa de Facebook a postat mii astfel de vederi.

„Aveam prea multe vederi vechi prin casă şi am început să le răsfoiesc, apoi am văzut că şi rudele au şi se împiedică de ele. Sunt sigur că în orice casă sunt, dar sunt lăsate uitării“, spune Octavian Lungu, conform Historia.ro.

A fost în fiecare an la mare, mai puţin în ultimii. „E greu să compari... acum 30 de ani eram copil şi mergeam cu părinţii, după 94-95 cu amicii. Vezi cu alţi ochi lucrurile. Dar, ca toate locurile aglomerate turistic, staţiunile şi-au pierdut nostalgia, liniştea... acum vezi construcţii haotice care deranjează la ochi“, mărturiseşte el.

ÎN ’77, PREŢUL UNEI CAMERE DE LUX ERA CÂT DOUĂ KILOGRAME DE CARNE!

Se vindeau exclusiv sejururi, nu se punea problema turismului de weekend, pentru că, atât în sezon, cât şi în extrasezon, hotelurile erau pline. Biletele se luau în special prin sindicat, iar dacă nu le achiziţionai din timp, şansele să mai prinzi locuri libere, chiar şi în extrasezon, se apropiau de zero.

În '77, preţul unei camere duble cu duş la categoria lux era de 52 de lei pe zi, iar cu baie - 57 de lei. Practic, cât două kilograme de carne sau două pachete de ţigări scumpe sau… un pantof din piele. La un salariu de 2.000 de lei pe lună, înseamnă mai nimic!

Ca să nu mai vorbim despre categoria a treia, unde tarifele erau şi mai mici: 23 de lei o cameră dublă cu baia la comun, iar camera cu baie era 28 de lei. 

Desigur, tinerii din ziua de azi ar crede că nu aveai cum să te distrezi în staţiunile romaneşti. GREŞIT! Turiştii se puteau bucura de sporturi nautice (wind surf, hidrobiciclete), terenuri de minigolf, săli de bowling, care erau foarte bine dotate, o mulţime de restaurante cu programe artistice şi chiar cluburi de noapte...

Astăzi, românii pleacă în grupuri din ce în ce mai mari către Grecia, Malta, Cipru sau... Bulgaria.

SURSE: HISTORIA.RO, FOTOSHOOTING.RO, ADEVARUL.ROfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE