Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Densuș, biserica ridicată din piatra mormintelor romane. ”Le-au scos ochii sfinților, dar ei tot văd!”

Actuala construcție datează din secolul al XIII-lea, dar cei de prin partea locului se rugau la Zamolxe cu mult timp în urmă. A fost ridicată din cărămizi romane și din pietre funerare. Turcii le-au scos ochii sfinților, dar aceștia au continuat să vadă. Iisus e în costum popular românesc, Sfântul Apostol Bartolomeu își duce pielea pe băț. Biserica din Densuș, cea mai veche Casă a Domnului din piatră din România

Actuala construcție datează din secolul al XIII-lea, dar cei de prin partea locului se rugau la Zamolxe cu mult timp în urmă. A fost ridicată din cărămizi romane și din pietre funerare. Turcii le-au scos ochii sfinților, dar aceștia au continuat să vadă. Iisus e în costum popular românesc, Sfântul Apostol Bartolomeu își duce pielea pe băț. Biserica din Densuș, cea mai veche Casă a Domnului din piatră din România

Cei de prin partea locului se rugau la Zamolxe, căruia îi închinaseră un templu. Romanii l-au dărâmat, după cucerire, așa că prin secolul al II-lea d.H. generalul Longinus aducea, aici, jertfe. Prima mărturie scrisă despre Biserica din Densuș, sat hunedorean ce apare pe harta Iosefină a Transilvaniei de la 1769 - 1773, datează de la 1360. Stâlpii construcției sunt ridicați din opt pietre funerare romane, puse una peste alta, inclusiv cea a lui Longinus, săltată de a sa soție. Zidurile s-au croit cu pietre de râu, cărămizi cu inscripții în latină, pietre funerare, capiteluri ori bucăți din apeducte. Plăcile mari provin de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fosta capitală dacă, aflată în apropiere. Forma este extrem de ciudată, cu un plan pătrat, de 6x6 metri, cu naosul străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust, acoperit cu o boltă de sprijin. Dalc, cel mai vechi preot de aici, ține slujbe la 2 iunie 1360, conform documentelor păstrate.

Pe la 1443, Ștefan, unul dintre primii pictori zugravi români cunoscuți, vine cu echipa sa spre a înfrumuseța zidurile. Iisus Hristos apare în costum popular de-al nostru, apostolul Toma e zugrăvit în timpul schingiurii sale. Alt apostol, Bartolomeu, își duce propria-i piele pe băț! Anii trec, picturile sunt acoperite de un strat de var între anii 1566 și 1720. Sătenii din Țara Hațegului încep a crede că biserica e ridicată de ”urieși”. Vin vremuri grele. La 1556, principele Transilvaniei trece la Reformă. Părintele Gherghel, care slujește aici de mai bine de un deceniu și jumătate, povestește: ”Toate bisericile au fost stricate de către calvini, în special picturile lor. Avem o știre din 1701 - 1702, când în biserica din Densuș erau doi preoți care făceau slujba alternativ, un preot calvin și unul ortodox. Când oficia cel dintâi, icoanele erau întoarse cu fața le perete. Când slujea celălalt, credincioșii le întorceau la loc. Toate picturile din biserică au fost stricate și apoi văruite. Înăuntru au intrat și turcii. Aceștia, la rândul lor, au stricat picturile și au dat foc materialului lemonos. Ochii sfinților au fost scoși, dar să știți că cei de la Densuș continuă să vadă!”

Sfântul apostol Bartolomeu ducându-și pielea pe băț

La 30 de metri, spre răsărit, apare o construcție subterană, dar nimeni nu poate preciza cu exactitate despre ce e vorba. ”S-a găsit o bucată de ulcior pe care scria Koson, adică numele reglui dac care a bătut monedă”, mai spune preotul.

Cea mai tare biserică din lume e în România: jumătate catolică, jumătate ortodoxă, plină de dragoni!

Și acum ar fi venit urmarea ”firească”, cea în care se spunea că biserica este într-o stare deplorabilă, că nimeni nu se mai îngrijește de ea... Dar nu e așa! Fostul ambasador al Stetelor Unite ale Americii, Michael Guest, a ajuns, ca turist, la Densuș. A rămas impresionat. A donat 20.000 de dolari, folosiți la repararea picturii. Bani a dat și Ministerul Culturii și Cultelor, așa că prin 2005 lucrările au putut fi duse la bun sfârșit. Din 1991, Biserica de piatră din Densuș, cea mai veche de acest fel din România, a fost propusă pentru a face parte din patrimoniul UNESCO.

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada

Spynews.ro

Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲

Spynews.ro

"Taxa Covid" pentru bătrâni. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar putea fi taxate...

AntenaSport

Marius Csampar își caută soţie. Cum arată femeia ideală pentru omul care a comis 6 crime...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Travis Scott a avut o relație cu Rihanna. Uite de ce au ținut-o ascunsă!

Zu TV

PATRU momente în care familia Kardashian a fost la un pas de moarte

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Bill Gates pariază pe România! Acțiunile pe care le vede câștigătoare controversatul miliardar

Playtech.ro

BOMBĂ în cazul Caracal! Cine este bărbatul care ar fi dus-o pe Alexandra în altă țară

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Vine un val de frig în România! Anunț de la ANM. Cum va fi vremea în zilele următoare

Capital.ro

Fiul lui Ion Țiriac, planuri de nuntă la 3 ani de la divorțul de Ileana. Cum arată logodnica...

Impact

Povestea incredibilă a asistentului medical SMURD care a fost trimis să-și salveze propriul...

Antena3.ro

Rețetă aripioare pui super crispy! Delicioase ca la KFC! Ingredientul cheie pe care trebuie...

Voxbiz.ro

Ce probleme vei avea daca iti cumperi o masina care a fost taxi in trecut

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro