Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00iUmor (r)

Din omul care a căzut din spațiu a mai rămas doar o bucată carbonizată. ”Să vă ia naiba pe toți. M-ați trimis în rahatul ăsta peticit”

Vladimir Mihailovici Komarov, astronaut rus, a fost primul om care a zburat în spațiu de mai multe ori. În 1967, este ales comandant al ”Soiuz I”, un program spațial prin care Leonid Brejnev dorea ca două capsule rusești să se unească în spațiu, iar cosmonauții să se plimbe, nestingherit, dintr-una într-alta. Pe 24 aprilie 1967, după ce joncțiunea a eșuat, Komarov a căzut pe Pământ, pulverizându-se practic. Ultimele sale cuvinte au fost acuze la adresa autorităților comuniste

Vladimir Mihailovici Komarov, astronaut rus, a fost primul om care a zburat în spațiu de mai multe ori. În 1967, este ales comandant al ”Soiuz”, un program spațial prin care Leonid Brejnev dorea ca două capsule rusești să se unească în spațiu, iar cosmonauții să se plimbe, nestingherit, dintr-una într-alta. Pe 24 aprilie 1967, după ce joncțiunea a eșuat, Komarov a căzut pe Pământ, pulverizându-se practic. Ultimele sale cuvinte au fost acuze la adresa autorităților comuniste

Leonid Brejnev, cel care avea să conducă printr-o mână forte URSS-ul vreme de aproape 20 de ani, vine la putere în 1964. ”Războiul rece” e în floare, sovieticii și americanii se bat pentru înteietate nu numai în domeniul armelor, ci și în cel al cuceririi spațiului. Liderul comunist vine cu o idee: vrea să vadă cum două capsule ajung în spațiu, se unesc, iar cosmonauții trec dintr-una într-alta fără probleme...

Vladimir Komarov se născuse la Moscova, în martie 1927. A iubit, de mic, matematica, dar și-a arătat interesul și spre aeronautică. Decembrie 1949 îl găsește pilot pe un avion de vânătoare în Groznâi, în Caucazia. Iubește să zboare, ajunge pilot de teste la Agenția Spațială. În septembrie 1959 participă la o selecție pentru a deveni cosmonatut și, din 3.000 de candidați, termină în primii 20 eligibili. Se pregătește cinci ani. În octombrie 1964 zboară, pentru prima oară, în spațiu, la bordul navetei ”Voșhod”. Dar Brejnev vrea mai mult decât aceste teste.

Capsula e o coajă, dar cui nu-i frică de Siberia

E ”uns” comandantul lui ”Soiuz 1”, prima naveta pregătită pentru a face joncțiunea. Secundul său este viitorul celebru cosmonaut Iuri Gagarin. Ambii cunosc că vehciului spațial are multe probleme. 203 de ordin structural! Komarov știe că va muri în această misiune, la impactul cu Terra. Dar nu spune nimănui. ”Nu mă pot plânge. Dacă o fac, sunt înlocuit iar Iuri, prietenul meu, decedează!”, sunt rândurile sale așternute într-un jurnal și găsite peste ani. Omul ăsta e incredibil: are soție, doi copii, dar pune prietenia cu Gagarin pe primul loc! Gagarin nu stă degeaba. Scrie un memoriu către Brejnev - 10 foi - în care anunță că ”Soiuz 1” are probleme. Superiorii nu o dau mai departe: orice supărare a liderului de la Kremlin însemna deportarea în Siberia.

Komarov și Gagarin, doi dintre cei mai mari astronauți sovietici, ambii decedați în accidente aviatice

Înainte de plecare, cu vreo 20 de zile, Komarov se vede cu un agent KGB. ”Mi-a zis că nu se va întoarce viu”, declara Veniamin Rusaiev. ”Soiuz 1” pleacă în spațiu pe 23 aprilie 1967. Sunt 50 de ani de la Marea Revoluție Socialistă, totul trebuie sărbătorit cu fast. Din păcate, nimic nu funcționează: antenele nu se deschid, panourile solare lucrează pe sărite, puterea e doar de 13-14 amperi, comunicarea cu solul e greoaie. Komarov se luptă pentru cinci ore să poziționeze, manual, capsula spațială. Situația e atât de gravă încât ”Soiuz 2”, cu care ”1” trebuia să facă joncțiunea, nici nu mai este lansată!
Din acest moment lui Komarov îi este clar că va muri. Totuși, pentru că e meseriaș mare, reușește să repună naveta pe orbită, o readuce în atmosfera pământeană. E momentul în care americanii de la o bază din Turcia recepționeză dialogul său cu cei de la centrul de comandă. ”Să vă ia naiba pe toți, ăștia de m-ați trimis în rahatul ăsta peticit. E o căldură de mori aici, zici că arde ceva”. Primul-ministru Alexei Kosîghin intervine, plânge, îi spune că este un erou. La discuții asistă și soția lui Vladimir, care primește ultimele sfaturi despre cum trebuie să-și crească cei doi copii. Când capsula începe să coboare, parașuta nu se deschide. De fapt, cea mică o face, dar nu o comandă și pe cea mare, rămasă încurcată. Forța de frecare e uriașă. ”Niște ucigași”, sunt ultimele sale cuvinte, cu referire la inginerii care construiseră naveta spațială.

Valentina, soția, la catafalcul primului om decedat în spațiu

Pe 24 aprilie 1967, Komarov se izbește de pământ cu forța unui meteorit, pe câmpia de lângă Orenburg. Totul e aplatizat, de la șoc. Din astronaut rămânea numai o bucată carbonizată. Un singur os, al călcâiului, e descoperit neatins. Funeraliile sunt naționale, cu capacul sicriului deschis. Ofițerii sovietici privesc ceea ce a mai rămas din el, iar imaginile fac înconjurul lumii.

Iuri Gagarin, bunul său prieten, decedează în 1968, într-un accident de avion, cu un an înainte ca americanii să le ia fața rușilor, ajungând pe Lună...