Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Observator Sport

Drama celebrei Vivien Leigh. Avorturi, tulburare bipolară, tuberculoză și tratament cu electroșocuri. Cum a murit, în chinuri, femeia cu ochi de smarald de la Hollywood

O legendă a cinematografiei universale, Hollywoodul nu a uitat-o nici până astăzi pe inegalabila Vivien Leigh, actrița rămasă în memoria cinefililor drept Scarlet O’Harra din pelicula “Pe aripile vântului”, eroina războiului de secesiune dintre Nord si Sud, cea care a dat glas celebrei replici “E și mâine o zi!”

O legendă a cinematografiei universale, Hollywoodul nu a uitat-o nici până astăzi pe inegalabila Vivien Leigh, actrița rămasă în memoria cinefililor drept Scarlet O’Harra din pelicula “Pe aripile vântului”, eroina războiului de secesiune american dintre Nord și Sud, cea care a dat glas celebrei replici “E și mâine o zi!”

Se spune că viața bate filmul, iar în cazul frumoasei Vivien Leigh soarta a fost crudă și meschină, supunând-o la nenumărate teste și încercări de-a lungul celor 53 ani tumultoși pe care actrița i-a viețuit pe Pământ. Cea care i-a dat viață frumoasei Scarlet O’Harra a avut un destin presărat cu greutăți.

Fetița cu chip de pisică siameză

Vivien Leigh, pe numele ei de botez Vivien Mary Hartley, se naște pe 5 noiembrie 1913 într-un orășel din India, dintr-un tată englez și o mamă irlandeză. Este mai mult decât frumoasă. Chipul alb de porțelan, ochii imenși de culoarea smaraldului, fizionomia de pisică siameză și buzele roșii trandafirii reușesc să o scoată repede din anonimat și să o transforme, mai târziu, într-o legendă a marilor ecrane.

De mică simte chemarea scenei. Unele fetițe vor să devină prințese, ea își dorește să devină actriță. Termină liceul la Londra și se înscrie la Royal Academy of Dramatic Art. Vrea să facă teatru, cochetează cu replicile, dar nicio ofertă nu o satisface.

Frumusețea cu ochii mult prea verzi

În 1932, la numai 19 ani, se căsătorește cu avocatul Herman Leigh Holman și devine mama unei fetițe. Nu este fericită, dar căsnicia cu Herman îi aduce liniște, bani și bunăstare. Nu există conflicte, nici scandaluri. Totul decurge liniștit și banal. Dar pentru ea nu este suficient.

Rebeliunea, egocentrismul și încăpățânarea sunt trăsături definitorii ale caracterului său. Frumoasa Vivien primește tot felul de propuneri de a juca în filme, dar le refuză pe toate. Nu vrea orice rol minor. E ambițioasă. Vrea direct OSCARUL: “Totul sau nimic, dragule, nu mă văd intepretând roluri de mână a doua!”

Viață dublă, amor secret

Viața i se schimbă complet într-o zi când merge la teatru, acompaniată de o prietenă. Se pune în scenă celebra tragedie "Romeo si Julieta", a lui Shakespeare, iar rolul principal este jucat de un tânăr chipeș, englez, cu voce impunătoare și statură impresionantă.

CITEȘTE ȘI - “Mă lași pentru târfa aia ordinară?” S-au văzut. S-au iubit. S-au bătut. Ava Gardner, obsesia fatală a lui Frank Sinatra. A vrut să se omoare pentru ea! De două ori!

Două secunde îl privește și îi pică, instant, cu tronc. “Ăsta-i bărbatul cu care o să mă mărit!”, îi spune ea prietenei sale. “Nu fi stupidă, doar sunteți amândoi căsătoriți!”, îi răspunde amica ei. “Nu contează, tot o să ne luam. O să vezi tu!” o contrazice Vivien. Bărbatul pe care frumoasa brunetă a pus ochii este nimeni altul decât Laurence Olivier.

Să ne oprim puțin, pentru cei care nu știu. Laurence Olivier sau Larry, cum este alintat de prietenii apropiați, se naște într-o familie de preoți anglicani în 22 mai 1907. Cochetează cu teatrul de la frageda vârstă de cinci ani. E făcut pentru a fi pe scenă. Îi plac piesele clasice și e fascinat de genialul William Shakespeare. Talentul său magnific, postura sobră, eleganța și rafinamentul, precum și dăruirea față de personaje îl recomandă și devine cel mai mare interpret shakespearian din istorie.

Laurence Olivier, în Hamlet (1948)

Nu e foarte pasionat de filme, iubirea lui eternă rămâne teatrul! Fiorul scenei, captivarea publicului, intensitatea trăirilor. El pentru astea respiră. Joacă oriunde, acceptă orice rol. Doarme 3 ore pe noapte, nu mănâncă și se izolează de lume înainte de premiere. Totul pentru artă.

Pasiunea cu care performează o cucerește pe Vivien. Trebuie să fie al ei. A uitat complet de soțul Herman, nimeni nu mai există în jurul ei înafară de galantul actor care interpretează rolul eternului îndrăgostit.

Vivien Leigh și Laurence Olivier, în "That Hamilton Woman" (1941)

Pune la cale un plan inteligent. La câteva săptămâni distanță, bruneta aranjează o “întâlnire accidentală” cu Olivier la un hotel din Capri, unde acesta este cazat împreună cu soția sa, Jill Esmond. Vivien nu vine singură, ci este acompaniată de soțul ei. Se cunosc, socializează și devin prieteni.

“Într-o după masă eram în cabină, mă machiam pentru un matineu cu “Romeo şi Julieta”, când, pe neaşteptate, Vivien îşi făce apariţia, pretextând, de ochii lumii, că venise să ne invite undeva pe mine şi pe Jill, a rămas câteva minute, sculându-se să plece, nu înainte de a fi depus un delicat sărut pe umărul meu, scria Olivier în memoriile sale.

Idila nu întârzie să apară. Olivier se îndrăgostește nebunește de ea și, astfel, încep întâlnirile pe furiș, amorul secret și viețile duble. Soarta le surâde în 1937, când sunt amandoi aleși pentru a juca în pelicula “Flăcări deasupra Angliei”, un film de capă și spadă, unde chimia dintre cei doi înflorește sub privirile invidioase ale consorților săi.

Timp de doi ani se iubesc în secret. Nimeni nu poate afla despre relația lor. Presa e cu ochii pe ei și ultimul lucru de care au nevoie este un scandal.

Vivien și Larry, la nunta lor

1939 e anul lor de glorie. Laurence Olivier primește rolul lui Heathcliff în “La răscruce de vânturi”, iar cei de la Hollywood o distribuie pe Vivien Leigh în rolul mult râvnit al lui Scarlet O’Harra, în capodopera “Pe aripile vântului”, rolul care îi aduce primul OSCAR din carieră.

“În afara privirii ei, care era pur şi simplu magică, Vivien poseda o seninătate, un echilibru perfect. Gâtul ei părea prea fragil pentru a-i susţine capul. Avea un aer surprins şi ceva din orgoliul unui jongleur ce poate realiza aproape în glumă o strălucită performanţă. Ea mai avea şi altceva: forţa de atracţie a unuia din cele mai tulburătoare temperamente pe care le-am întâlnit în viaţa mea. Acea ciudată, înduioşătoare scânteie de demnitate pare să fi fost acel ceva în stare să subjuge pătimaşa legiune a admiratorilor ei fanatici”.

Vivien Leigh și Clark Gable, în capodopera "Pe aripile vântului"(1939)

Un an mai târziu, cei doi reușesc să divorțeze de perechile lor și își oficializează relația într-o ceremonie restrânsă, cu doar doi martori, în Santa Barbara. Fericirea deplină îi așteaptă! Însă, lucrurile o iau la vale destul de repede.

Avorturi, tulburare bipolară și tratament prin electroșocuri

Încet încet, cel mai unit cuplu de la Hollywood se destramă! Izbucnește Al Doilea Război Mondial, iar patriotul Larry se înrolează în Flota Aeriană a Marinei Engleze. De aici și declinul.

Vivien rămâne însărcinată, dar nu reușește să păstreze copilul. După avort se vede singură, depresivă, isterică. Are crize de nervi, stări de greață și de vomă. Leșină pe platoul de filmare. Îi apare o pată pe un plămân. Are tuberculoză. Se internează la sanatoriu. Primește diagnosticul greșit de tulburare bipolară și de aici începe chinul. Bruneta e forțată să mănânce doar ouă crude, i se fac băi cu gheață și e supusă tratamentului cu șocuri electrice. Sănătatea ei mintală se deteriorează pe zi ce trece.

Sfârșitul războiului stinge focul pasiunii dintre cei doi. Cântecul de lebădă al iubirii lor. Larry o bănuiește de infidelitate. Vivien îl înșală cu bărbați mai tineri, găzduiește petreceri destrăbălate, se refugiază în alcool și tutun. Problemele psihice îi afectează cariera. Actorul devine rece la crizele de isterie ale soției sale, dar continuă să îi fie alături și să o susțină din punct de vedere moral.

Într-o după-amiază toridă de vară, în cabina lui Vivien iese un scandal monstru. Actrița are un atac de panică, nu vrea să iasă pe scenă. Se pregătește pentru a juca în piesa "Romeo si Julieta", în teatrul al cărui director este chiar Larry. Are loc o ceartă titanică. Vivien urlă, se zbate și aruncă, după Larry, cu o vază.

După zeci de minute în care el încearcă să o liniștească, bruneta se prăbușește în fotoliu. Leșină. Își revine imediat, dar nu își amintește nimic din ce s-a întâmplat. Olivier, cu ochii în lacrimi, o sărută pe frunte și îi promite că totul va fi bine.

Vivien Leigh și Marlon Brando, în "Un tramvai numit dorință" (1951)

Urmează multe eșecuri cinematografice. Destinul, însă, îi mai surâde încă o dată. Vivien acceptă rolul vieții sale în 1951, când regizorul Elia Kazan o distribuie în filmul “Un tramvai numit dorință”, adaptare după piesa lui Tennesse Wiliams.

Blanche Dubois este o tânără nefericită, trecută de prima tinerețe, care suferă de tulburări psihice și își folosește sexualitatea pentru a depinde de “bunătatea străinilor”. Actrița joacă fenomenal, rolul eroinei i se potrivește mănușă și îi aduce brunetei al doilea OSCAR din carieră.

Olivier îi cere divorțul printr-o scrisoare

Nicio minune nu ține mai mult de trei zile. După rolul lui Blanche Dubois, cariera de actriță a lui Vivien intră într-o zonă crepusculară. Nu mai este cine a fost odată, starea ei de sănătate se agravează și relația cu al ei Larry e pe terminate. Pierde a doua sarcină, iar depresia îi întunecă judecata și sentimentele.

Vivien l-a considerat pe Larry "omul vieții sale"

Sir Laurence Olivier, titlu pe care-l primește de la Coroana Britanică, se simte din ce în ce mai îndepărtat de a lui Vivien și caută refugiu în lumea teatrului. Lipsa de iubire, afecțiune și înțelegere îl imping în brațele altei femei. O cunoaște pe Joan Plowright, o actriță cu 22 ani mai tânără decât el, o copilă cuminte, afectuoasă, care îl venerează. Se iubesc în secret. Actorul îi cere divorțul, printr-o scrisoare, frumoasei sale soții.

“Se înţelege că îl iubesc încă pe Larry, dar dacă vrea divorţul, iată-l, îl poate obţine şi mâine, pe o tavă de argint” le declară Vivien ziariştilor.

Separarea se pronunță după șase luni! Larry se recăsătorește cu Joan Plowright, iar Vivien se refugiază în brațele actorului John Merivale. Cu toate astea, nu îl va uita niciodată pe Larry, “omul vieții sale”.

„Lucrul cel mai greu pentru mine a fost să mă adaptez singurătăţii, fără Larry, dar prietenii mei, care au fost, cu toţii, minunaţi, au făcut un cerc închis în jurul meu”.

În iulie 1967, boala îi vine de hac. Vivien Leigh, frumoasa actriță cu ochii de smarald, moare din cauza tuberculozei avansate, la numai 53 ani. La funeralii, toate teatrele din Londra își sting luminile pentru un minut, ca un omagiu pentru a o onora pe cea care a fost Lady Olivier.

Surse: Hollywood Love Stories ,Wikipedia, The Vintage News, Ziarul Metropolis

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro