Ei au fost copiii - minune ai cinematografiei comuniste din România. Cinci destine de film pentru „micile stele” ale Epocii de aur!

 
+6 click pentru
galerie

Shirley Temple, Mickey Rooney, Macaulay Culkin, Elizabeth Taylor sunt doar câțiva dintr-o pleiada impresionantă de copii deveniți vedete mondiale grație distribuirii în producții legendare. Fără să se bucure de notorietatea marilor staruri hollywoodiene amintite mai devreme, copiii-minune ai cinematografiei românești au existat și s-au bucurat de un succes teribil în rândul opiniei publice. 

Într-o perioadă în care sala de cinematograf era unul dintre puținele refugii ale românilor, personaje precum Pistruiatul, Maria Mirabela sau Lizuca au devenit modele pentru copiii născuți în perioada României comuniste.

Pentru mulți dintre tinerii de astăzi, numele micilor vedete ale acelor timpuri nu mai reprezintă mare lucru, un motiv în plus de a trece în revistă cinci dintre copiii-minune ai filmului românesc din perioada comunistă.

1. COSTEL BĂLOIU - Mulți îl consideră cel mai cunoscut tânăr care a jucat vreodată în producțiile românești. A devenit vedetă a României după apariția din seria „Pistruiatul”, în care interpreta rolul unui puști care ajută un lider comunist (Sergiu Nicolaescu) să scape basma curată după ce ajunsese pe lisat neagră a Siguranței monarhiste. Pentru rolul din acel film, Costel Băloiu a încasat fabuloasa sumă de 100.000 lei, o mică avere pe vremea comuniștilor. Din păcate, succesul lui Băloiu nu a mai continuat și după adolescență, acesta fiind acum șofer profesionist.

2. LULU MIHĂESCU - Luminița Petre sau Shirley Temple de România. A devenit un adevărat star al României imediat după apariția celebrului film al Elisabetei Bostan, „Veronica”. Figura sa angelică și talentul incredibil i-au făcut pe critici s-o compare cu celebra actriță de la Hollywood. Ca și în cazul lui Costel Băloiu, cariera sa artistică nu a durat foarte mult. A mai jucat în câteva producții regizate de legendara Elisabeta Bostan după care s-a retras din lumea cinematografică. Lulu a emigrat în Canada, unde a devenit profesoară de pian.

3. DIANA MUSCĂ - Ingenua Lizuca din ecranizarea poveștii lui Mihail Sadoveanu „Dumbrava minunată” a fost jucată de o micuță care la acel moment avea 4 ani. Culmea, nici ea nu a făcut carieră artistică. Filmul a fost premiat la mai multe festivaluri internaționale, dar protagonista a preferat o viață discretă în afara scenei. În zilele noastre, Diana Muscă locuiește în Austria, țara de baștină a soțului său și este jurist.

4. MEDEEA MARINESCU - Este singura din această listă care a ales să-și continue drumul artistic, devenind una dintre marile actrițe ale României. După ce a interpretat rolul Mirabelei din fantezia „Maria Mirabela”, regizată de Ion Popescu Gopo, Medeea a rămas în lumea celei de-a șaptea arte, iar odată cu trecerea timpului a devenit o actriță de teatru foarte respectată. Absolventă în 1996 a Academiei de Teatru și Film București, clasa profesorului Florin Zamfirescu, Medeea Marinescu a jucat până astăzi, în 18 filme, iar în prezent este actriță a Teatrului Național București. 

5. GILDA MANOLESCU - Singurul copil-minune al cinematografiei românești care a trecut în neființă este „Maria” din filmul „Maria Mirabela”. Cariera sa artistică a început și s-a sfârșit cu acest rol pentru că imediat după premiera filmului a emigrat în Germania împreună cu mama sa. În 2009, Gilda Marinescu se stingea în urma unui cumplit accident de mașină. 

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe