Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Animatie: Vaiana

„Fetele Radiului”. Destinul tragic al tinerelor care lingeau pensulele pline de vopsea radioactivă

În Statele Unite ale Americii, anul 1917, sute de femei tinere s-au angajat la o fabrică de ceasuri din orașul Orange, statul New Jersey, entuziasmate de salariul de trei ori mai mare decât cel obișnuit. Muncă ușoara și banii mulți le-a atras într-o secundă, însă ce urma să se întâmple este dezastruos.

„Fetele Radiului”, destinul tragic al tinerelor care lingeau pensulele de vopsea cu radiu

Tinerele trebuiau să aplice o vopsea fluorenscentă pe ceasurile și instrumentele militare fabricate de o companie americană și folosite în timpul Primului Război Mondial.

Citește și: Dragoste în vremea gazării. S-au regăsit la 72 de ani după Auschwitz! ”Te iubesc ca atunci, între barăcile 4 și 5!”

Primul strat de vopsea albă conținea radiu, fapt ce făcea ca mâinile femeilor, ceasurile și instrumentele vopsite să capete o strălucire aparte, cu ajutorul căruia era mult mai ușor de citit ceasul în întunericul tranșeelor din război.

„Fetele Radiului”. Destinul tragic al tinerelor care lingeau pensulele pline de vopsea radioactivă

Femeilor, cunoscute drept „Fete ale Radiului”, nu li s-a adus la cunoștință faptul că vopseaua este dăunătoare. Din această cauza acestea nu au luat nicio măsură de protecție și lucrau, adeseori, cu doze mari de otravă radioactivă.

Citește și: „Masacrul Pătrunjelului”. Un cuvânt BANAL a luat viața a peste 10.000 de persoane. Filmul genocidului

Lingeau pensulele pline de vopsea cu radiu, își aplicau pe unghii, pe păr sau chiar pe față. Totul pentru a căpata strălucire

Persoanele de sex masculin care au lucrat înainte pentru aceeași companie purtau șorțuri din plumb pentru a se apăra de radiacții, însă femeilor nu li s-a oferit niciodată echipament de protecție.

„Fetele radiului” au fost încurajate să lingă pensulele cu care lucrau pentru a putea vopsi mai ușor și rapid piesele de dimensiuni mici și manevrau cu mâinile goale borcanele de vopsea. Acestea erau asigurate de conducerea companiei că totul este în siguranță și se amuzau la gândul că acest ingredient „minune” le face tenul lucios.

Citește și: Omul care a făcut să plouă cu dulciuri. 23 de tone i-au salvat pe copiii pe care comuniștii îi voiau morți: „Voi flutura din aripi. Așa o să știți că sunt eu”

Sfârșitul tragic al lui Mollie Maggia

După cinci ani de la angajare, în ianuarie 1922, pe Mollie Maggia, una dintre „fetele radiului” , au început să o doară dinții. Ajunsă la dentist, i-a fost scos un molar, însă după câteva săptămâni a simțit durere la un alt dinte ceea ce a dus la o nouă extracție.

„Fetele Radiului”. Destinul tragic al tinerelor care lingeau pensulele pline de vopsea radioactivă

Situația a început să se agraveze din ce în ce mai tare, iar gura femeii era plină de ulcerații și puroi. În luna mai, Mollie a fost operată deoarece avea un abces pe mandibulă. În timpul operației, în momentul în care dentistul și-a introdus mâna în gura tinerei, acesta a rămas cu mandibula ei în mână. Radiul a perforat celulele osoase, golindu-le de calciu. În septembrie, la opt luni distanță de la prima durere de dinți, Mollie a decedat.

Citește și: Marele Smog din 1952. Ceața ucigasă a luat viața a 12.000 de persoane! „Cerul era negru, să conduci o mașină era imposibil”

Aceasta nu a fost singura victimă a radiațiilor, o altă tânăra a rămas fără o vertebră, după ce radiul i-a măciant oasele. În timp ce altele s-au îmbolnăvit de cancer de piele, sau de gât, iar altele au scapăt cu mai puțin, pierzându-și dinții și părul.

„Fetele Radiului”. Destinul tragic al tinerelor care lingeau pensulele pline de vopsea radioactivă

„Fetele radiului” s-au luptat pentru dreptate

Compania a susținut faptul că radiul este inofensiv, însă în 1924 zeci de tinere erau bolnave sau decedate. În urma unui studiu independent s-a dovedit, de fapt, că radiul era periculos în caz de înghițire.

Au urmat mai mult studii și contra-studii, însă, într-un final cazul lui Mollie Maggia, închis sub pretextul că aceasta a murit din cauza sifilisului, a fost redeschis. Autopsia a dovedit faptul că, atât Mollie, cât și alte tinere au decedat din cauza radiațiilor.

După un proces de lungă durată, compania americană a fost găsite vinovată, iar multe dintre tinerele care au lucrat în condițiile periculoase au primit despăgubiri. Însă, majoritatea erau decedate deja.

Recomandari