Live acum
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Dragonului

Galerie foto. Aşa arăta PRIMA ZI DE ŞCOALĂ pe vremea lui Ceauşescu: uniforme perfect călcate, buchete de garoafe strânse cu emoţii în mână şi carnetul de elev cu cele 15 îndatoriri

Prima zi de şcoala nu mai înseamnă de mult timp o uniformă perfect călcată, emoţii, o cravată roşie de pionier sau trei garoafe ţinute strâns în mână pentru tovarăşa învăţătoare… Astăzi, elevii care trec pragul pentru întâia oară şcolii care îi va forma în următorii 8 ani nu mai dau importanţă decât telefoanelor mobile scumpe, ţinutelor atent alese, dar mai ales maşinilor scumpe cu care sunt lăsaţi de părinţii mândri.

Prima zi de şcoală nu mai înseamnă de mult timp o uniformă perfect călcată, emoţii, o cravată roşie de pionier sau trei garoafe ţinute strâns în mână pentru tovarăşa învăţătoare… Astăzi, elevii care trec pragul pentru întâia oară şcolii care îi va forma în următorii 8 ani nu mai dau importanţă decât telefoanelor mobile scumpe, ţinutelor atent alese, dar mai ales maşinilor scumpe cu care sunt lăsaţi de părinţii mândri.

Diferenţele dintre scoala din comunism şi şcoala din ziua de azi sunt uriaşe, atât de mari încât nici nu are rost o comparaţie. Merită efortul, însă, de a ne aduce aminte ce însemna prima zi de elev înainte de ’89.

UNIFORME OBLIGATORII, MANUALE UNICE, ÎNDATORIRI SCRISE PE CARNETUL DE NOTE!

Elevi în uniforme, săli de clasă cu poza tovarăşului deasupra catedrei, manuale unice, abecedare cu texte patriotice, sesiuni de muncă pe câmp, îndatoriri şi obligaţii pentru copii, încă de la intrarea în grădiniţă. Aşa arăta sisemul de învăţământ românesc în vremea regimului comunist.

Anul şcolar era împărţit pe vremea lui Ceauşescu în trei trimestre. Învăţământul era structurat în ciclu primar (clasele I-IV), gimanziu (clasele V-VIII), treaptă I de liceu (IX-X) şi treapta a doua de liceu (clasele (XI-XII). După clasa a VIII-a elevii susţineau examen de admitere la liceu.

Pentru a accede în clasa a XI-a de liceu, elevii susţineau un nou examen: treapta I. Cine nu trecea ”treapta”, nu putea continua cursurile la zi la liceu. Anii de studiu în liceu se încheiau cu examenul de Bacalaureat…

ÎNVĂŢĂMÂNTUL ROMÂNESC, PRELUAT DE CEAUŞESCU DE LA CHINEZI.

Nicolae Ceauşescu a militarizat învăţământul, luând model de la chinezi şi coreeni. Copiii erau înregimentaţi în sistemul de învăţământ şi organizaţiile comuniste încă de la vârsta de 4 ani. ”Şoimii patriei”, ”Pionierii” şi ”UTC-iştii” au fost create de comuniştii care doreau o societate ideală, supusă regulilor şi îndatoririlor. Menirea organizaţiilor era de a creşte copiii ”croiţi” pe măsura omului nou.

După grădiniţă, până la 14 ani, elevii intrau în altă organizaţie decât cea a “Şoimilor Patriei - ”Pionierii”. Intrarea în rândurile pionierilor se făcea în clasa a II-a. Cei mici erau primiţi în rândurile organizaţiei de colegii lor mai mari, din clasa a IV-a, iar intrarea se făcea sub jurământ:

"Eu, ...(numele şi prenumele), intrând în rândurile Organizaţiei Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învăţ bine, să fiu harnic şi disciplinat, să cinstesc cravata roşie cu tricolor".

Pionierii aveau şi eu uniformă: nelipsita cravată roşie cu inel, cămaşă albă, fustă sau pantaloni negri.

CARNETUL DE ELEV CU CELE 15 ÎNDATORIRI, SPAIMA ORICĂRUI VIITOR PIONER!

Odată cu intrarea în clasa I, viitorii Pionieri primeau Carnetul de elev, în care erau trecute notele de la şcoală, conţinea şi îndatoririle fundamentale ale elevului.

“Carnetul de elev este oglinda activităţii şcolare şi a conduitei elevului. Calitatea de elev trebuie să se reflecte în atitudinea perseverentă şi entuziastă faţă de învăţătură şi muncă, în comportarea corectă şi demnă în şcoală şi societate”, se menţiona în carnetul de elev care avea pe copertă stema Republicii Socialiste România.

Elevii comunişti aveau trecute în carnetul de note nu mai puţin de 15 îndatoriri, cea fundamentală fiind iubirea de ţară. “Elevul are îndatorirea fundamentală să iubească patria noastră, Republica Socialistă România, să dovedească dragoste şi devotament faţă de partid, pentru cauza socialismului şi comunismului, prin atitudinea lui faţă de învăţătură şi muncă, prin întreaga sa comportare în şcoală şi în afara şcolii, prin preţuirea tradiţiilor glorioase de luptă ale poporului pentru eliberarea naţională şi socială, prin participarea la acţiunile patriotice.”

Carnetul de elev trebuia semnat de părinţi şi păstrat cu mare grijă.

MODA ŞI AUTOTURISMELE DIN COMUNISM…

Învăţătoarele, profesoarele şi profesorii aveau ţinute în pas cu moda, însă totul era decent. Ba chiar şi machiajul era discret, adesea compus numai din câteva linii subţiri de dermatograf şi un ruj de un roşu natural.

În ceea ce privea maşinile cu care cei mici erau lăsaţi, dacă aveau noroc, la poarta şcolii, cele mai întâlnite erau Dacia 1300, Oltcit Club, Trabant, Lada şi Volga, alături de alte câteva...

SURSE: WIKIPEDIA.ORG, ADEVARUL.RO

Fanatik.ro

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

Femeie din Vâlcea care și-a bătut mama de 84 de ani, cercetată de polițiști

Observator Antena 1

O adolescentă de doar 15 ani a murit, în timp ce făcea amor cu iubitul în mașină! Băiatul...

Spynews.ro

De azi e oficial! Alocatiile pentru copii se majoreaza! Cand ar urma sa aiba loc marirea! Veşti...

Spynews.ro

Nu doar în frizerii se aplică "taxa Covid". Afacerile care au decis să îşi acopere...

AntenaSport

Cine a profitat de COVID? Cu ce se ocupă cei doi bărbați care au făcut o avere în această...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Surorile Kardashian au un frate pe care l-au ținut secret până acum. Motivul?

Zu TV

ZECE piese pe care artiștii le-au lansat de ziua lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Clejanii au intrat în pământ de rușine! Cum a fost filmat Fulgy: ”Pleacă de aici că te...

Playtech.ro

EXCLUSIV Mesajul mamei Luizei Melencu pentru Gheorghe Dincă, în plin proces. ”Vreau să mă...

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Veste bună pentru TOATĂ România! Se întâmplă de la 1 iunie. A confirmat şi Ministerul...

Capital.ro

Drama cutremurătoare a Luminiței Anghel. Ce s-a ales de fiul ei

Impact

Horoscop Minerva pentru săptămâna 25-31 mai. Gemenii învață să meargă mai departe,...

Antena3.ro

Pensii nesimțite! Au cotizat 0, dar încasează lunar peste 40.000 de lei de la stat! Unde au...

Voxbiz.ro

Ce salariu are, de fapt, un inginer BMW care lucreaza pentru uzina din Bavaria

Cars.ro

Obligativitatea purtării măștilor și verificarea temperaturii – afacerea secolului. Între...

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro