Live acumObservator 19
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

Eva și Miriam, gemenele născute în Sălaj care au supraviețuit experimentelor „unchiului Menghele” de la Auschwitz: „Mi-a făcut cinci injecții și mi-a spus că o să mor în două săptămâni”

Josef Mengele, doctorul diabolic de la Auschwitz, avea o obsesie pentru gemeni. Înte zidurile lagărului de concentrare, experimentele sale nu aveau limită. Puțini dintre copiii torturați de savantul nebun au scăpat cu viață. Printre cei câțiva norocoși, două surori născute în Sălaj, Eva și Miriam Mozes.

Josef Mengele, doctorul diabolic de la Auschwitz, avea o obsesie pentru gemeni. Înte zidurile lagărului de concentrare, experimentele sale nu aveau limită. 3.000 de perechi de gemeni au cunoscut rânjetul „unchiului Mengele”, care, cu zâmbetul pe buze, le injecta doze concentrate de bacterii periculoase sau chimicale, direct în ochi, pentru a vedea dacă le poate schimba culoarea irisului. Puțini dintre copiii torturați de savantul nebun au scăpat cu viață. Printre cei câțiva norocoși, două surori născute în Sălaj, Eva și Miriam Mozes.

Pe 30 ianuarie 1934, într-un sătuc din județul Sălaj, se nășteau două fetițe, gemene. Familia Mozes, singurii evrei din Porț, avea acum patru copii frumoși și sănătoși. Au dus o viață liniștită până când, în 1944, naziștii maghiari au ajuns în satul lor. La scurt timp, au fost anunțați că trebuie să își ia strictul necesar la ei, urmau să fie mutați.

Aruncați într-un vagon întunecat, după 70 de ore în care au fost ținuți fără apă sau mâncare, singurii evrei din satul Porț au ajuns la noua lor „casă”: lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau.

Când uşile vagonului nostru s-au deschis, am auzit un ofiţer SS strigând, ‘Schnell! Schnell!’, şi ordonând tuturor să iasă afară. Mama mea a luat-o pe Miriam şi pe mine de mână. Mereu încerca să ne protejeze pentru că noi eram cele mai mici. Totul se mişca foarte repede şi, uitându-mă în jur, am observat că tata şi cele două surori mai mari dispăruseră.

În timp ce strângeam mâna mamei, un om din SS s-a grăbit să strige ‘Gemeni! Gemeni!’. S-a oprit să se uite la noi. Miriam şi cu mine semănam foarte tare. ‘Sunt gemene?’, a întrebat-o pe mama. ‘Asta e bine?’ a răspuns ea. El a dat din cap în semn de aprobare. ‘Sunt gemene’, a zis mama. Odată ce gardianul SS a aflat că suntem gemene, Miriam şi cu mine am fost luate de lângă mama, fără nicio avertizare sau explicaţie. Strigătele noastre au fost în zadar.

Îmi amintesc că m-am uitat înapoi şi am văzut-o pe mama cu braţele întinse a disperare în timp ce noi eram conduse de un soldat. Atunci a fost ultima dată când am văzut-o.”

CITEȘTE ȘI: „Broasco! Ai picioarele râioase! Marș!”. Avea doar 13 ani și își dorea teribil să trăiască, dar Îngerul Morții a împins-o spre sfârșit. Povestea cumplită a unei fetițe din România

Copilele au înțeles din primele ore petrecute în Auschwitz că fuseseră aruncate într-un loc al morții.

Prima dată când am mers să folosesc latrina localizată în capătul barăcii copiilor, am fost întâmpinată de cadavrele câtorva copii împrăştiate pe jos. Cred că acea imagine va rămâne pentru totdeauna în memoria mea. Acolo am făcut o promisiune – un jurământ că eu şi Miriam nu vom ajunge pe acea podea murdară.”

Surorile gemene au îndurat chinuri cumplite, sub bisturiul medicului Josef Mengele.

Mi s-au făcut cinci injecţii. În acea seară am făcut febră foarte mare. Tremuram. Braţele şi picioarele mi s-au umflat, la dimensiuni uriaşe. Mengele, dr. Konig şi alţi trei doctori au venit în dimineaţa următoare. S-au uitat la graficul febrei şi dr. Mengele a spus, râzând, ‘Păcat, este atât de tânără. Mai are numai două săptămâni de trăit.’”

În timpul celor 9 luni petrecute în infernul de la Auschwitz, fetele au văzut lucruri desprinse din coșmaruri. Eva a vorbit despre o pereche de gemeni țigani, pe care Mengele a vrut să îi transforme în frați siamezi. Le unise vase de sânge și organe și îi cususe împreună, unul în spatele celuilalt. Trei săptămâni, sărmanii copii au urlat de durere, zi și noapte, până au murit.

CITEȘTE ȘI: „Fără femei!” Ținută la poarta Universității, umilită și jignită de profesori, Sarmiza Bilcescu a devenit prima femeie avocat din Europa

Salvarea a venit cu câteva zile înainte de ziua de naștere a gemenelor din Sălaj. Pe 27 ianuarie 1945, armata sovietică a eliberat lagărul de la Auschwitz. După nouă luni, Eva și Miriam s-au întors acasă. Singure. Mama, tatăl și cele două surori mai mari fuseseră uciși de naziști.

Viața a mers mai departe. Cinci ani mai târziu, gemenele au plecat în Israel. În 1952, s-au înrolat în armată, Eva studiind desen tehnic, iar Miriam asistența medicală.

Nu au putut scăpa niciodată de efectele experimentelor lui Josef Mengele. Eva a avut tuberculoză și numeroase avorturi, până să poată da naștere fiului ei, pe care l-a pierdut, ani mai târziu, răpus de cancer.

Miriam a avut rinichii afectați. După experiența Auschwitz, organele ei nu s-au mai dezvoltat, rămânând la dimensiunile unor rinichi de copil pentru tot restul vieţii. A murit, în 1993. Cancerul i-a stins lumina.

CITEȘTE ȘI: În 1901, Marcela și Elisa au păcălit un preot să le căsătorească. Hăituite, arestate, cele două învățătoare au ajuns cele mai căutate femei din Europa

Sursa: Historia, Wikipedia, PressOne (foto)

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro