Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Pentru el cine mai plânge? Copilul nevinovat pe care l-au executat cu o Biblie sub șezut, pentru că era prea mic ca să poată „ajunge la moarte”

Unul dintre cele mai cumplite cazuri de nedreptate făcută în baza rasismului a fost cel al lui George Stinney, un copil de culoare care a fost executat în anul 1944, la vârsta de 14 ani, deși era nevinovat. Înainte de a fi electrocutat, călăii i-au pus o Biblie sub șezut.

Unul dintre cele mai cumplite cazuri de nedreptate făcută în baza rasismului a fost cel al lui George Stinney, un copil de culoare care a fost executat în anul 1944, la vârsta de 14 ani, deși era nevinovat. Înainte de a fi electrocutat, călăii i-au pus o Biblie sub șezut, deoarece acesta era prea scund ca să își întâmpine moartea pe scaunul electric.

George Stinney a fost condamnat la moarte de un juriu în totalitate alb, pentru că ar fi ucis două fete albe.

Crima pentru care l-au sacrificat pe George Stinney ca „țap ispășitor”

Pe 23 martie 1944, cadavrele a două fete albe, Betty June Binnicker și Mary Emma Thames, au fost găsite într-un șanț. George Stinney a fost arestat sub suspiciunea că le-ar fi ucis și că ar fi violat unul dintre cadavre.

George Junius Stinney Jr. era un băiat afro-american care trăia în Alcolu, un oraș mic din Carolina de Sud, împărțit în două de șine de tren. Rezidenții de culoare viețuiau de o parte a șinelor, iar cei albi trăiau de partea cealaltă a acestora.

Pentru el cine mai plânge? Copilul nevinovat pe care l-au executat cu o Biblie sub șezut, pentru că era prea mic ca să poată „ajunge la moarte”

Pe 22 martie 1944, cele două fete ucise - Betty June Binnicker, în vârstă de 11 ani, și Mary Emma Thames, în vârstă de 8 ani, au ieșit la o plimbare cu bicicleta, cu gândul de a se opri pentru a culege flori. În drumul lor, acestea au trecut pe lângă George Stinney și sora lui, Katherine, și i-au întrebat dacă știu unde pot găsi „Floarea patimilor”.

Mai târziu în acea zi, după ce fetele nu s-au mai întors acasă, au fost organizate grupuri care eu mers în căutarea lor. În dimineața următoare, cadavrele celor două fete au fost găsite într-un șanț, alături de o bucată ascuțită de șină. Ambele fete fuseseră rănite grav la cap.

Câteva ore mai târziu, George Stinney și fratele lui mai mare, Johnny, în vârstă de 17 ani, au fost arestați sub suspiciunea de omor. Ulterior, Johnny a fost eliberat, dar nu și George.

După ce a fost arestat. George a fost interogat de mai mulți polițiști albi, fără martori. Într-o singură oră, un locțiitor a anunțat că băiatul a recunoscut crima.

Pentru el cine mai plânge? Copilul nevinovat pe care l-au executat cu o Biblie sub șezut, pentru că era prea mic ca să poată „ajunge la moarte”

Potrivit anunțului, George Stinney ar fi vrut să întrețină relații sexuale cu Betty June Binnicker. Însă, cum l-ar fi împiedicat prezența lui Mary Emma Thames, el ar fi decis să o omoare. Ambele fete s-ar fi luptat cu el, așa că băiatul ar fi decis să le ucidă pe amândouă, cu o bucată ascuțită de șină.

Însă, până în ziua de astăzi, nu ar fi fost găsită o declarație semnată de George Stinney în care acesta să recunoască crima.

George Stinney a fost condamnat la moarte fără să i se mai permită să își vadă părinții

La o zi după ce a fost arestat, George Stinney a fost condamnat cu omor extrem de grav, în baza declarației unui locțiitor. Tatăl băiatului a fost concediat în urma incidentului, iar întreaga familie a fost dată afară din casa pe care bărbatul o primise de la angajator.

George Stinney a fost ținut într-o închisoare din Columbia aflată la peste 80 de kilometri de orașul său natal. În pușcărie, el a fost interogat din nou, singur, fără un avocat sau părinți.

Pentru el cine mai plânge? Copilul nevinovat pe care l-au executat cu o Biblie sub șezut, pentru că era prea mic ca să poată „ajunge la moarte”

Verdictul în cazul lui George Stinney, dat în lipsa vreunei probe fizice

Procesul de judecată al lui George Stinney a avut loc pe 24 aprilie la tribunalul din districtul Clarendon. În sală se aflau peste 1.000 de persoane, dar niciun om de culoare. Singura probă în baza căreia a fost condamnat la moarte acest copil a fost aceea că cei trei ofițeri de poliție au declarat că Stinney ar fi recunoscut cele două crime.

Însă, nu a existat nicio probă fizică prin care George Stinney să fie asociat cu cazul de omor.

Deoarece legea din Carolina de Sud arăta la acea vreme că o persoană cu vârsta de peste 14 ani este considerată adult, George Stinney a fost condamnat la moarte pe scaunul electric. Nu a fost făcut niciun apel, deoarece familia lui George Stinney nu avea bani pentru a suporta cheltuielile de judecată.

Însă, familia băiatului, reprezentanți ai bisericilor din Alcolu, NAACP (Asociația Națională pentru Dezvoltarea Persoanelor de Culoare din SUA, n.r.) i-au cerut guvernatorului Olin D. Johnson să anuleze execuția.

„Ar fi interesant pentru voi să știți că Stinney a ucis-o pe fetița mai mică pentru a o viola pe cea mai mare. Apoi, el a ucis-o pe cea mare și i-a abuzat sexual cadavrul. La 10 de minute după aceea, s-a întors și a încercat să îi violeze din nou cadavrul, dar acesta era deja prea rece. El a recunoscut toate aceste lucruri”, le-a răspuns Olin D. Johnson, deși raportul medico-legal nu a venit în sprijinul acestor afirmații.

Pentru el cine mai plânge? Copilul nevinovat pe care l-au executat cu o Biblie sub șezut, pentru că era prea mic ca să poată „ajunge la moarte”

George Stinney a fost executat cu o Biblie sub șezut

La mai puțin de trei luni de la incident, George Stinney a fost executat, pe 16 iunie 1944, la Central Correctional Institution din Columbia. În acea dimineață, la 7.30, băiatul s-a îndreptat către camera unde avea să moară, ținând o biblie în brațe.

Întrucât băiatul avea o înîlțime de doar 1,54 metri, și cântărea puțin peste 40 de kilograme, polițiștii au întâmpinat probleme în a-l lega în scaunul electric destinat condamnaților adulți. Aceștia au ajuns să îl așeze pe Stinney cu o biblie sub șezut pentru a-l putea executa pe scaunul electric.

George Stinney este cea mai tânără persoană care a fost executată în secolul al XX-lea în Statele Unite ale Americii.

George Stinney a fost declarat nevinovat, la 70 de ani după ce a fost executat pe nedrept

În 2004, un istoric local, George Frierson, a început să documenteze cazul. Până la urmă, au fost găsite noi probe. În ianuarie 2014, aceste noi probe au fost prezentate la o audiere. Între probe s-a numărat și o mărturie a fraților lui Stinney, care au spus că acesta se afla alături de el la omentul crimelor.

Pe 17 decembrie 2014, judecătoarea Carmen Mullen a anulat condamnarea lui George Stinney și a decis că instanța din Carolina de Sud a eșuat în a asigura un proces just în anul 1944.

Recomandari