Live acum
Prime Time 20:30Film: Eroi de sacrificiu (SUA 2010)

“Gura adevărului”, sculptura antică ce deservea drept detector de minciuni. Cu ajutorul ei, oamenii verificau fidelitatea partenerului de viaţă

Italienii care obișnuiau să mintă, nu se temeau de vreun detector de minciuni ci de… Bocca della Verità („Gura Adevărului”), o sculptură străveche despre care se spunea că mușca mâinile mincinoșilor. Sculptura cântărește 1,3 tone și poate fi vizitată la Roma, aflându-se pe zidul porticului bisericii Santa Maria in Cosmedin.

Italienii care obișnuiau să mintă, nu se temeau de vreun detector de minciuni ci de… Bocca della Verità („Gura Adevărului”), o sculptură străveche despre care se spunea că mușca mâinile mincinoșilor. Sculptura cântărește 1,3 tone și poate fi vizitată la Roma, aflându-se pe zidul porticului bisericii Santa Maria în Cosmedin.

Deși este cunoscută în întreaga lume, totusi nu se cunosc numeroase lucruri esențiale, cum ar fi autorul, anul realizării, scopul inițial, personajul mitologic înfățișat. Opera a fost făcută cunoscută în întreaga lume, având o mare faimă turistică, vizitatorii fiind atrași de poveștile țesute în jurul său.

Se poartă discuții aprinse asupra originii și semnificației operei sculptate în piatră, dar toată lumea este de acord asupra unui aspect: Bocca della Verità a servit multă vreme ca de detector de minciuni, având reputația de a-i pedepsi pe aceia care spun neadevăruri. Această credință își are originile în Evul mediu, când Bocca della Verità a servit, după cum se povestește, și în procesele civile ori penale, ca mijloc de identificare a vinovaților ori a celor ce depuneau mărturii mincinoase, relateaza“cunoastelumea.ro”

Minunata sculptură este însoţită şi de alte numeroase legende despre soţi geloşi, care-şi obligau nevestele să bage mâna în Gura Adevărului pentru a verifica dacă îi mint, sau despre preoţi care introduceau scorpioni în gura statuii doar pentru a amplifica mitul.

Transmise de la o generaţie la alta de-alungul secolelor, poveştile despre Bocca della Verita atrag astăzi mii de turişti la Roma, curioşi să vadă dacă detectorul antic de minciuni funcţionează cu adevărat sau este doar o ficţiune.

Recomandari