Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Observator Sport

Bogart și Bacall. Cum l-a cucerit o româncă pe cel mai mare actor al secolului trecut: “Păpușă, hai, rămâi la cină?” S-au căsătorit după câteva luni de relație!

Trei căsnicii ratate, o faimă de amant etern și un mare împătimit al sticlei de whiskey. Istoricii scriu că el, Humphrey Bogart, considerat de Institutul American de Film cel mai mare actor din istoria filmului american, a iubit peste o mie de femei, dar numai o româncă i-a pus capac.

Și cum să nu îți placă de ea? Lauren Bacall. 20 de ani, gură senzuală, trup de felină, ochi teribil de verzi, voce orgasmică. Povestea lor de dragoste începe pe platourile de filmare. Cină romantică. Flori. Lumânări. "Vrei să rămâi la mine peste noapte?" "Azi nu, poate maine." Și a rămas. Timp de 12 ani.

Au reușit să spargă toate barierele și cutumele sociale ale secolului trecut. Nimeni nu ar fi crezut că relația dintre Lauren Bacall si Humphrey Bogart va rezista testului timpului, din cauza diferenței mari de vârstă dintre cei doi și reputația de fustangiu alcoolic pe care actorul o dobândise de-a lungul decadelor. Însă, timp de 12 ani au alcătuit unul dintre cele mai fericite și unite cupluri de la Hollywood.

Nu există cinefil care să nu-l recunoască pe Humphrey Bogart. Dintre toate barurile din lume, Ingrid Bergman intră fix în localul său, în capodopera “Casablanca” (1942). O conduce la aeroport și ia Oscarul din zbor. Ușor.

Ingrid Bergman și Humphrey Bogart în "Casablanca"

Nu e cine știe ce frumusețe, nici prea înalt, nici prea scund, dar are acel ceva care te atrage. Femeile îl găsesc irezistibil datorită rolurilor de gangster pe care le interpretează în filme. Prin patul lui trec celebrități precum Joan Crawford, Myrna Loy, Jean Harlow, Barbara Stanwyck si Marlene Diethich.

Lauren Bacall, pe numele ei de botez Betty Joan Perske, are origini române! Este fiica unei evreice născute în România, stabilite în America la începutul anilor 1900.

În 1943, tipa are 19 ani. E fotomodel part-time (a apărut pe coperta revistei Harper’s Bazaar) și studentă la Teatru, când directorul Howard Hawks o cheamă la casting pentru filmul “To Have and to have not”, adaptare după celebra piesă a lui Hemingway.

Citește și “Mă lași pentru târfa aia ordinară?” S-au văzut. S-au iubit. S-au bătut. Ava Gardner, obsesia fatală a lui Frank Sinatra. A vrut să se omoare pentru ea! De două ori!

Bogart și Bacall în "To have and to have not", primul lor film împreună

Îi place de ea. Trup zvelt, privire periculoasă și voce gravă, arată precum o variantă mai tânără a lui Marlene Dietrich. De aici, drumul e simplu. “Îmi placi, rolul e al tău! Dar schimbă puțin numele, nu are rezonanță Perske”. Ideea ii vine imediat. Ia numele de domnișoară al mamei – Bacal, la care mai adauga un L în coadă. Prenumele devine Lauren. Și așa ia naștere legenda.

Citește și O poveste de dragoste cu final de film! Paul Newman și Joanne Woodward, 50 de ani de căsnicie fericită: “De ce să mănânci hamburger în oraș, când ai friptură acasă?”

Dragoste la distanta de 25 ani

Bogie o privește și se îndrăgostește iremediabil de ea. El e în culmea gloriei. Ea e doar o actriță debutantă. E putin prea înaltă pentru gustul lui, are trăsături usor androgine iar diferenta de vârstă dintre ei este de un sfert de secol. I-ar putea fi fiică, dar dragostea nu cunoaște limite: „Am văzut proba ta pentru rol. O să ne distrăm mult împreună“ sunt primele cuvinte pe care Bogart i le adresează celei care are sa devină marea lui dragoste.

Humphrey e deja la a treia căsătorie nefericită, umbrită de scandaluri, violență domestică și certuri stropite cu alcool, iar el si soția sa, actrița Mayo Mathot, ajung în atenția presei sub titulatura de “Bătăioșii Bogart”.

Nu o mai suportă. A plecat de mai multe ori de acasă, dar de data asta nu se mai întoarce. Decizia e definitivă. Divorțează cu zambetul pe buze, în sfârșit poate fi fericit alături de a lui Betty.

Dar cum sa o cucerească? Tipa se lasă greu. Îl consideră drăguț și prietenos, dar nimic mai mult. Până într-o zi când, pe platourile de filmare, are loc primul sărut dintre cei doi.

Actorul își declară sentimentele și o invită la cină: “Hai, păpușă, vii la mine?” Bacall îi scrie numărul de telefon pe o cutie de chibrituri, pe care el o păstrează ca amintire. Astfel începe una dintre cele mai frumoase relații din Cetatea Filmului.

Citește și Drama celebrei Vivien Leigh. Avorturi, tulburare bipolară, tuberculoză și tratament cu electroșocuri. Cum a murit, în chinuri, femeia cu ochi de smarald de la Hollywood​

Soții Bogart, în ziua nunții

Ziarele de scandal sunt cu ochii pe ei. Diferența de 25 ani dintre cei doi își spune cuvântul, zic răutăcioșii, iar Bogie vrea doar să se distreze cu o fetișcană.

Dar actorul este un familist convins. O cere de soție pe frumoasa româncă, fac o ceremonie restrânsă numai cu prieteni apropiați și rămân căsătoriți 12 ani, timp în care toarnă patru filme împreună, “To have and to have not’, “The Big Sleep”, Key Largo” și “Dark passage.”

Bogie și Betty, alături de cei doi copii ai lor

Chimia dintre cei doi înflorește atât în viața personală, cât și pe marile ecrane. Bogie este un alt om de când a cunoscut-o pe Betty. Se comportă ca un adolescent amorezat, se strecoară afară, în pauzele de filmare numai cât să îi fure un sărut sau să o țină, un minut, de mână.

Nu am crezut că o să pot să mai iubesc vreodată… ești ultima mea iubire și tot restul vieții mele o să te iubesc, o să am grijă de tine și voi fi gata să te ajut“, declară Bogart despre soția lui.

Boala incurabilă îl răpește de lângă ea

In 1956, un diagnostic meschin le umbrește căsnicia. Humphrey Bogart are cancer la gat. Zeci de ani de fumat trabucuri i-au venit de hac. Betty se preocupă foarte tare de sănătatea soțului ei, îl ingrijește, îl spală, îl hrănește și adoarme la căpătâiul său, noapte de noapte.

Citește și Amanta supremă a filmului. Marlene Dietrich, diva cu privirea de gheață și obsesii sexuale nemaiîntâlnite: „N-a ratat nici femei, nici bărbați, nici bogați, nici săraci!”

Suferă în tăcere, știe că el va muri, dar trebuie să fie puternică pentru a nu-l descuraja. Invită prieteni apropiați acasă, dă petreceri fastuoase, totul pentru a păstra aparențele și a nu-l face pe Bogie să creadă că e ceva în neregulă.

Pe 12 ianuarie, prietenii lor cei mai buni Katharine Hepburn si Spencer Tracy vin în vizită. Bogie îi întâmpină într-un scaun cu rotile. Seara decurge cum trebuie. Mâncare bună, băuturi fine, zâmbete și glume, exact ca pe vremuri.

Înainte să plece, Bogart îi strânge mâna lui Tracy și îi șoptește la ureche un singur cuvânt. “Adio”, în loc de “Noapte bună”. Bacall scapă paharul din mână.

A doua zi dimineață intră în comă, iar peste nici 24 ore, pe 14 ianuarie 1957, Humphrey Bogart moare în brațele celei care a fost iubirea vieții sale.

Citește și Blestemul tinerelor blonde de la Hollywood. Marilyn Monroe se sinucide cu somnifere, Jean Harlow moare de la o insuficiență renală, Carole Lombard se prăbușește cu avionul

Viața după fericire

Lauren nu-și mai revine după pierderea lui Humphrey. El rămâne dragostea vieții sale și nimeni si nimic nu îl vor putea înlocui. Incearcă o idilă cu Frank Sinatra dar, pentru că este prea legată de presa vremii, “ol’blue eyes” rupe logodna. Se căsătorește multi ani mai târziu cu actorul Jason Robards Jr., dar nici această relație nu îi alină durerea. Divorțează la nouă ani de la nuntă și dă vina pe alcoolismul soțului.

Lauren Bacall și Frank Sinatra

„Sper că Bogie a știut cât de mult l-am iubit, cât de mult a însemnat pentru mine, cât l-am preţuit. Am avut o altă viaţă după el, dar el a fost prima mea iubire și niciodată nu uiţi cea dintâi iubire“, declara ea, ani mai tarziu.

Actrița cu origini române păstrează vie amintirea lui Bogart până în 2014, când se stinge din viață la aproape 90 ani, după ce a scris câteva file importante ale istoriei iubirii universale, lăsând în urmă o moștenire cinematografică memorabilă.

Surse: Hollywood Love Stories, Wikipedia, Cotidianul.ro

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro