Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

El e omul care, acum 170 de ani, ne-a învățat să ne spălăm pe mâini!

Ca niciodată poate, în contextul pandemiei de COVID-19, pe țărmul abrupt dintre panică și prevenție, popoare din toate colțurile globului se spală asiduu pe mâini. Dar v-ați întrebat vreodată cine ne-a învățat să ne spălăm pe mâini?

Ignaz Semmelweis, primul care a înțeles importanța dezinfectării mâinilor

inews.co.uk

Ca niciodată poate, în trena pandemiei de coronavirus, pe țărmul abrupt dintre panică și prevenție, oameni din toate colțurile globului se spală asiduu pe mâini.

Dar v-ați întrebat vreodată cine ne-a învățat să ne spălăm pe mâini? Desigur, în înțelesul modern al acestei banale (dar folositoare) activități, acela de a omorî agenții patogeni de tot felul.

Europa miasmelor

Ignaz Philipp Semmelweis e numele lui. Și s-a născut la Budapesta, la 1 iulie 1818, dintr-un tată neamț și o mamă unguroaică. El e omul care s-a prins că spălatul pe mâini e cea mai bună metodă pentru a ne apăra de virusuri.

Pentru că, până la acest Ignaz P. Semmelweis, se murea pe capete în Europa (și în lume). Înainte de orice, din pricina faptului că mâinile oamenilor erau mereu murdărele, sau, oricum, nedezinfectate. Ce-i aia dezinfectare?

Lumea de dinainte de Semmelweis habar n-avea. Hai să auzim cum a aflat.

În secolul al XIX-lea, Europa încă credea în miasma cea nefastă. Adică oamenii trăiau cu credința că bolile – răceala, gripa, holera etc – se transmit prin mirosuri urâte!

Cadavre în descompunere, canale de scurgere, gunoaie stradale – de mirosul lor pestilențial se fereau oamenii. Virusurile nu fuseseră descoperite încă, deci cauza celor mai multe boli rămânea un mister.

În lipsa micro-organismelor care să se facă vinovate de una sau de alta, populația acuza nevăzutul. Or singurul nevăzut pe care îl cunoșteau era mirosul.

De aceea, la mijlocul anilor 1800, casele nu se aeriseau. Să aerisești casa era o acțiune de mare risc. Dacă intră duhoarea de-afară? Dacă intră bolile?

Pentru orășenii din colțurile deja civilizate ale lumii, hornul casei și ușa de la intrare, altminteri singurele legături cu exteriorul, treceau ca mai mult decât suficiente.

În consecință, geamurile se țineau închise, iar mâinile nu prea se împrieteneau cu apa și săpunul – decât cu ocazia băilor (săptămânale, nu zilnice).

Bun. Acesta era peisajul general al lucrurilor, unul care facilita o constelație de boli infecțioase. Dar să ne apropiem, cum spuneam, de binefăcătorul nostru, Semmelweis.

În spitalul din Viena

La 1847, Ignaz Semmelweis, în vârstă de 30 de ani, lucra ca medic la prima clinică de obstetrică deschisă în capitala Austriei, cea din cadrul Spitalului General Viena. Obstetrică – la vremea aceea, o chestiune foarte avangardistă.

Carevasăzică, pentru prima oară, nașterea era asistată de bărbați. De medici.

Însă clinica se confrunta cu o problemă: imediat după nașterea pruncilor, cele mai multe mame mureau. Făceau febră și se stingeau într-o clipă. Peste drum, în mica infirmerie condusă de moașe, treaba asta nu prea se întâmpla. Oricum, nu la o rată atât de mare.

Nu-i de mirare, așadar, că majoritatea femeilor preferau fie asistența celor din urmă, fie să nască acasă, „ca în Evul Mediu”, ajutate de alte femei din familie.

Intrigat de frecvența ridicată a deceselor în clinica unde operau doar bărbați, Semmelweis a început să caute o explicație. A pornit, întâi, de la lucrurile evidente: moașele doar moșeau. Doctorii, în schimb, se ocupau de mai multe.

Acum făceau autopsia unui cadavru, și la zece minute după scoteau un copil din uter. Fără să-și dezinfecteze mâinile sau instrumentele. Și lumea se întreba, necunoscătoare, de ce spitalele Europei se transformaseră, rând pe rând, în morgi.

Ce l-a făcut pe Semmelweis să-și dea seama de cauza repetatelor tragedii a fost tot o moarte. A unui coleg de-al său. Care, în timpul unei disecții pe cadavru, s-a tăiat la mână cu bisturiul.

Respectivul doctor a început, asemeni femeilor care nășteau, să acuze febră și stare de rău. La o zi după, s-a stins.

Lui Semmelweis i-a picat fisa. Avea legătură cu mâinile, cu niște particule imposibil de detectat cu ochiul liber, deci. Care particule intră, prin degetele medicilor, în corpurile femeilor care nasc.

Prin urmare, doctorul nostru a propus un experiment: a pregătit o soluție cu clor (hipoclorit de calciu, după unele surse) și le-a impus colegilor de spital s-o folosească pentru a-și curăța mâinile și instrumentele.

A intuit corect. Înainte de acest experiment, rata mortalității era de 18%. După experiment, rata scăzuse la 1%. Concluziile le-a publicat într-o carte, „Etiologia, conceptul și profilaxia febrei puerperale”, în speranța că, împrăștiind informația în lumea medicală, medicii își vor curăța mâinile.

Dar nu s-a întâmplat așa. Comunitatea medicală i-a cerut o explicație științifică pentru spusele lui. O explicație științifică nu avea, dar realitatea o confirma din plin. Nu a fost suficient, chiar dacă Semmelweis a lămurit că poate repeta – oricând și în fața oricui – experimentul.

Nici colegii doctori nu i-au ținut partea. Au refuzat să se mai spele pe mâini odată încheiată „perioada de probă”, luându-l în derâdere pe Semmelweis. Mulți dintre ei au considerat că, medici fiind – elita societății, carevasăzică – indicația de a-și spăla mâinile este ofensatoare.

Da, la mijlocul secolului XIX, murdăria încă era văzută ca apanaj al claselor sociale inferioare. Să afirmi că un doctor sau un judecător sau un profesor are mâinile murdare era egal cu a-ți semna sentința la excluderea din comunitate.

Ceea ce s-a și întâmplat. Semmelweis a tot insistat ca doctorii să-și dezinfecteze mâinile și instrumentele, iar doctorii l-au tot luat peste picior. Sătui de „blasfemiile” lui, colegii au pus o vorbă bună și Semmelweis și-a pierdut slujba.

Fără slujbă, exilat de comunitatea medicală, ulterior părăsit de soție, „inventatorul” spălatului pe mâini (și al asepsiei – sterilizarea instrumentelor) a suferit o cădere nervoasă. L-au internat într-o clinică psihiatrică, unde a și sfârșit, în 1865. Avea doar 47 de ani.

Peste ani și ani

Nu mult le-a luat europenilor să înțeleagă că Semmelweis avusese dreptate. La 1857, lumea științifică îl cunoaște pe Pasteur și a lui teorie revoluționară despre agenții patogeni care mor la căldură (pasteurizarea).

La 1876, neamțul Robert Koch descoperă bacilul de antrax. Se depistează, ulterior, și bacteriile care provoacă holera, tuberculoza, difteria și tifosul. Oamenii încep să-și curețe mâinile și casele.

Pe continentul american însă, învățătura s-a prins mai greu, căci, la 1881, nasul medicilor yankei încă nu coborâse din tavan. A trebuit ca al douăzecilea președinte american să moară de septicemie pentru ca învățații de peste ocean să se dezvețe de obiceiul mâinilor murdare.

În fine, în zorii secolului XX, imensa nedreptate care i se făcuse lui Semmelweis, părintele spălatului pe mâini, devenise evidentă pentru toți: în lupta cu „nevăzutul”, igiena joacă un rol crucial.

Așadar, în contextul COVID-19, să-i restaurăm onoarea lui Semmelweis...

Referințe: Wikipedia, theguardian.com

Recomandari