Imaginea ce a înduioșat întreaga omenire. ”Am operat 23 de ore, non stop. I-am pus o inimă nouă!” Doctorul a murit. Pacientul trăiește și azi

 
+3 click pentru
galerie

Imaginea o știți, circulă de ani buni pe net. Un medic stă la căpătâiul unui pacient recent operat, după o intervenție care, așa cum arată sala, a durat ore în șir. Într-un colț, ”mâna dreaptă”, istovită, doarme. Fotografia e din 1987. Chirurgul, o somitate, Zbigniew Religa, a realizat primul transplant de inimă din Polonia. S-a stins în 2009. Pacientul, Tadeusz Zitkevits, trăiește și azi...

Fotografia nu-i nouă. Din contră, a împlinit fix 30 de ani. Nu e neștiută, circulă de ceva vreme pe siteurile de socializare, așa că nu ne lăudăm acum că descoperim apa caldă. Un pacient, aflat, încă, pe masa de operație. O sală în care se vede că s-a trebăluit ore în șir. Un medic, probabil chirurg, istovit, la căpătâiul bolnavului. În dreapta imaginii, jos, unul dintre asistenți, prăbușit. Intervenția a reușit? Omul e mort? Care-i povestea?

Zbigniew Religa s-a născut, de mic, cu pasiunea pentru medicină. Din 1966 până în 1980 a lucrat în Varșovia, la spitalul ”Wolski”. Americanii l-au mirosit că are ștaif, l-au cerut la perfecționare, în Detroit. Chirurg, specialist în inimă. Preț de 12 ani a militat, în Polonia natală, pentru un astfel de transplant. Nu i s-a permis. Comuniștii nu doreau să aibă parte de un eșec, doreau ca totul să iasă bine din prima. ”Tovarășe, noi nu facem experimente, nu ne jucăm. Poți garanta că pacientul trăiește, sută la sută? Nu? Atunci, la revedere!” A auzit asta de sute de ori. Dar n-a disperat! Din contră, a continuat să lupte...

”Polonia, țară a blocului comunist, face transplant de inimă”.

La începutul lui 1987 s-a dat undă verde. Religa n-a mai stat pe gânduri. Avea pacientul, aflat, deja, pe lista de așteptare, pentru o inimă nouă. Tadeusz Zitkevits (Zytkiewicz) și-a pierdut toate speranțele când primește telefonul. Sala de operații de la Institutul de Cardiologie din Varșovia e gata. 23 de ore durează intervenția. O noapte și o zi. Religa taie, coase, ”mâna lui dreaptă” nu pleacă de lângă masa. 23 de ore! Tadeusz răspunde bine. Vestea s-a răspândit: ”Polonia, țară a blocului comunist, face transplant de inimă”. James Stanfield, fotograful de la ”National Geographic”, ajunge la Varșovia. Face rost cu greu de autorizații, dar intră pe poarta ”Institutului Inimii”. Aude că la etajul al treilea operația a fost un succes. Urcă. Se sterilizează, scoate aparatul. Trage șase poze. Pe cea mai importantă o cunoașteți. Religa nu se mișcă de lângă pacient, continuă să-l supravegheze, asemenea lui Thomas Alva Edison, cel care a inventat becul. Mintea luminată stătuse, o noapte și o zi, în atelierul său din Menlo Park, să vadă când se stinge filamentul de carbon. La final, Edison dăduse lumina, Religa, viața.

Stanfield trimite poza la ”centru”. Ajunge pe prima pagină a revistei, devine cea mai bună imagine a anului 1987. Sânge, fire, oboseală, inimă, viață. 

Religa rămâne chirurg, dar se bagă și-n politică. Oamenii-l iubesc, e un fel de Ioan Pop de Popa al nostru, dacă este acceptată comparația. Candidează pentru postul de președinte al Poloniei, primește șase la sută. E fumător înrăit, ficatul începe să nu-l mai asculte. Primește vestea cea cruntă: cancer, în 2007. Trăiește încă doi ani. La înmormântare este plâns de soția sa, Ana, cu care era căsătorit de 46 de ani.

În 2014, regizorul Lukasz Palkowski scoate ”Bogowie” (”Gods”), un film ce-i istorisește viața și lupta sa pentru a realiza primul transplant. O capodoperă.

Tadeusz Zitkevits viețuiește și azi. De fiecare dată când este rugat, ia poza lui Stanfield, pune degetul pe pacient și spune: ”Eu sunt ăsta! Tocmai primisem o viață nouă!”

Credit foto: James L. Stanfield / National Geographic

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe