Imagini ale durerii! Soldați răniți în luptele din Irak și Afganistan, care nu-și pot îmbrățișa copiii: ”Pierderea membrelor este ca și cum ai pierde un bun prieten. Dar i-am mulțumit lui Dumnezeu că nu m-a luat de tot!”

Războaiele nu se termină niciodată! O spun cei care au luptat pe front și care poartă în fața ochilor, în fiecare minut al vieții, imaginile morții și ale durerii. Ei aduc războiul acasă și sunt forțați să trăiască cu amintiile amare pentru tot restul vieții.

Războaiele nu se termină niciodată! O spun cei care au luptat pe front și care poartă în fața ochilor, în fiecare minut al vieții, imaginile morții și ale durerii. Ei aduc războiul acasă și sunt forțați să trăiască cu amintiile amare pentru tot restul vieții.

Acest adevăr trist și dureros este evidențiat de doi fotografi profesioniști, David Jay și James Nachtwey, care au stat o vreme lângă mai mulți soldați americani răniți în timpul războaielor din Irak și Afganistan."Am fost acolo, lângă ei, iar aceste imagini sunt mărturia mea. Evenimentele pe care le-am înregistrat nu trebuie uitate și nu trebuie repetate", a mărturisit Nachtwey, în timp ce proiectul lui colegului său, Jay, a fost finalist, în 2006, la ”Magnum Photography Awards”. Vorbind despre imaginile surprinse, David Jay a concluzionat:

”Imaginile pot fi incomode pentru noi, oamenii obișnuiți. Însă ne obligă să ne confruntăm cu temerile și inhibițiile noastre despre ceea ce înseamnă viață, moarte, sexualitate, boală, relații. Motivul? Realitatea nu este întotdeauna frumoasă. Aceasta este realitatea!”

1. Bobby Henline se afla într-un transport blindat, când a fost lovit de o bombă, în Irak. El a fost singurul supraviețuitor. Toți colegii lui au murit pe loc.

2. Nicholas John Vogt. În 12 noiembrie 2011, primul locotenent al armatei, Nicholas, a fost rănit grav. Atât de grav, încât medicii i-au amputat ambele picioare. După ce i-a cerut lui Nicholas permisiunea de a posta aceste imagini, bărbatul i-a mărturisit, cu sinceritate, fotografului:

"Singurul lucru pe care vreau să-l transmit este că: Pierderea membrelor este ca și cum ai pierde un bun prieten. Aș vrea să putem fi cu ei, dar nu a fost "în cărți". Apoi ne ridicăm, ne amintim de vremurile bune și mulțumim lui Dumnezeu pentru că am rămas pe Pământ”

3. Jason Pak a fost locotenent în războiul din Afganistan când un proiectil a explodat lângă el, iar explozia i-a smult ambele picioare, dar și o parte din mâna stângă. Ce nu i-a răpit, în schimb, războiul? Spiritul și pofta de viață!

4. Jerral Hancock conducea un tanc în Irak. O bombă de pe marginea drumului a străpuns armura și i-a smuls mâinile și picioarele. I-a lăsat pielea arsă, însă el știa că acasă îl așteaptă doi copii. Copiii săi frumoși.

5. Bobby s-a întors acasă din război rănit. Peste 60% din corpul său fusese ars. A durat ceva până când și-a putut ține fiica în brațe, Layla.

Credit foto: boredpanda.com

Ultimele știri