În SINGURA ÎNREGISTRARE cu vocea normală a lui HITLER, Fuhrer-ul vorbeşte despre ţara noastră: "M-am temut întotdeauna că Rusia ar ataca România şi ar ocupa zona petrolieră "

 
+6 click pentru
galerie

1942. Adolf Hitler şi Carl Gustaf Emil Mannerheim, mareşalul Finlandei, se întâlnesc în mare secret pentru a discuta problemele războiului. Discuţia dintre cei doi, însă, avea să rămână în istorie ca singura înregistrare audio a vocii normale a Fuhrer-ului. Interesant este că România se află pe lista subiectelor importante: rezervele de petrol româneşti, extrem de vitale pentru tancurile germane, dar şi oferirea Basarabiei drept garanţie către Uniunea Sovietică, prin Pactul Ribbentrop-Molotov

Probabil vă întrebaţi cum o discuţie secretă a fost, totuşi, înregistrată. Lui Hitler nu îi plăcea să fie înregistrat fără să fie pregătit înainte. Îi plăcea să îşi dreagă vocea şi să o îngroaşe pentru a părea autoritar, aşa că înregistrarea de mai jos este UNICĂ! 

FUHRER-UL, ÎNREGISTRAT FĂRĂ SĂ AIBĂ HABAR 11 MINUTE!

Responsabil pentru asta este Thor Damen, un inginer finlandez, care trebuia să înregistreze discursurile cu ocazia zilei de naştere a lui Mannerheim din anul 1942. Pentru a nu părea o vizită de stat, aceştia s-au întâlnit în Imatra în sudul Finlandei, nu în capitala finlandeză.

Darmen nu a oprit magnetofonul şi a reuşit să salveze 11 minute pentru istorie! Băieţii din SS, vigilenţi, au observat că banda încă funcţiona, aşa că au luat caseta. Aşa cum era de aşteptat, înregistrarea a ajuns la oficiul de cenzură. Abia în anii ’60, aceasta a fost făcută publică.

 

Discuţia are în vedere puncte esenţiale din cel de-al Doilea Război Mondial. Deşi invazia iniţială a Uniunii Sovietice a fost un succes, expansiunea a încetinit pe măsură ce se apropiau de Moscova, astfel Hitler dorea ca aliaţii săi să intervină pe frontul de est. Aşadar, înregistrarea conţine eşecul Operaţiunii Barbarossa, înfrângerile italienilor în Africa de Nord, Iugoslavia şi Albania, armamentul Uniunii Sovietice şi rezervele de petrol din România.

HITLER: Trebuia să predăm, dintr-o singură lovitură, două divizii, două întregi divizii, iar a treia a fost adăugată ulterior - şi a trebuit să înlocuim pierderile constante şi foarte severe de aici. Era o luptă sângeroasă în deşert. 

Acest lucru era în mod natural inevitabil, ştii. Am avut o conversaţie cu Molotov (ministrul sovietic) în acel timp, şi era absolut sigur că Molotov a renunţat la ideea de a porni un război şi am renunţat la decizia de a porni un război, şi am dorit - imposibil - să îi anticipez mişcarea. Pentru că cererile pe care le-a adus acest om erau în mod clar destinate pentru a conduce Europa. Apoi l-am avut - nu în mod public (neinteligibil).

Deja din toamnă lui 1940 am înfruntat întrebarea dacă să considerăm ruperea (legăturilor cu URSS). În acel timp, am sfătuit guvernul finlandez să negocieze şi să câştige timp şi să acţioneze trăgând de timp în această chestiune - pentru că m-am temut întotdeauna că Rusia ar ataca România şi ar ocupa zona petrolieră şi am fi fost pregătiţi în toamnă târzie a lui 1940. Dacă Rusia ocupa sondele petroliere româneşti, atunci Germania ar fi pierdut. Ar fi fost nevoie de doar 60 de divizii ruseşti pentru a realiza acest lucru.

În România nu aveam desigur la acel timp unităţi importante. Guvernul României s-a aliat cu noi doar recent - şi ce aveam acolo era ridicol. Ei (ruşii) trebuiau doar să ocupe sondele petroliere. Desigur, cu armele noastre nu puteam porni un război în septembrie sau octombrie. Era ceva în afara consideraţiei. În mod normal, transferul spre est nu are încă atât de avansat. Desigur, unităţile trebuiau întâi să reconsolideze frontul de vest.

Prima dată, armamentele trebuiau recondiţionate pentru că şi noi am avut pierderi în campania din vest. Era imposibil să atacăm înainte de primăvara lui 1941. Şi dacă ruşii în acel timp - în toamna lui 1940 - ocupau România - luând sondele petroliere, atunci am fi fost neajutoraţi în 1941.

Altă voce din fundal: Fără petrol...

Hitler (întrerupând): Aveam producţie germană imensă: totuşi, cererile Luftwaffe, ale divizilor de panzere - erau cu adevărat mari. Este un nivel de consum care depăşeşte orice imaginaţie. Iar fără cele 4 -5 milioane de tone de petrol românesc, nu puteam duce acest război - şi trebuia să renunţăm - ceea ce ar fi fost îngrijorarea mea principală.

Aşadar am dorit, cu perioada de negocieri încă suficient de puternică să contracarez costurile mari (de la Moscova) pentru că ruşii ştiau că eram ocupaţi în vest.

Puteau stoarce tot de la noi. Doar când Molotov a vizitat, i-am spus că cererile lor numeroase sunt inacceptabile pentru noi. Cu aceasta negocierile au venit la un sfârşit abrupt în aceeaşi dimineaţă.

Au fost patru puncte. Primul punct era, care implica Finlanda, că aveau libertatea să se protejeze împotriva ameninţării finlandeze. I-am spus „nu vrei să îmi spui că Finlanda vă ameninţă!” Dar a zis: „În Finlanda s-au luat acţiuni împotriva prietenilor Uniunii Sovietice”.
Ar fi (luat acţiune) împotriva societăţii noastre - împotriva noastră - ne-ar fi persecutat continuu şi o mare putere nu poate fi ameninţată de o ţară mică. Am spus „existenţa ta nu este ameninţată de Finlanda! Nu vrei să îmi spui că...

Mannerheim: Ridicol!

Hitler: „...existenţa ta este ameninţată de Finlanda?! „Ei bine, (a spus) este o morală - ameninţare făcută împotriva unei mari puteri, iar ceea ce făcea Finlanda ţinea de morală - o ameninţare la existenţa morală”. Apoi i-am spus că nu vom mai participa la un război în Marea Baltică ca simpli spectatori. În replică m-a întrebat cum vedeam poziţia noastră în România.

Ştii, le-am oferit o garanţie. (Voia să ştie) dacă acea garaţie era de asemenea direcţionată împotriva Rusiei? Şi atunci i-am spus: „nu cred că este direcţionată împotriva voastră, pentru că nu cred că ai intenţia de a ataca România. Mereu ai spus că Basarabia este a voastră, dar nu ai spus niciodată că vrei să ataci România”.

„Da”, mi-a spus, dar voia să ştie mai sigur că această garanţie... (se deschide o uşă iar înregistrarea se opreşte).

SURSA: WIKIPEDIA.COM, WARHISTORYONLINE.COM

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe