Pușcăriașii care făceau plajă, își primeau familiile și trăiau ca-n paradis, fără gratii. Toți au refuzat să plece când închisoarea s-a desființat

 
+6 click pentru
galerie

Închisoarea din care deținuții nu voiau să plece a existat, până de curând, când a fost închisă, la mai bine de 100 de ani de la fondare. Colonia Penală Islas Marias din Mexic a fost, pentru zeci de ani, până în luna februarie a anului acesta, un adevărat Rai. 

Situată pe o insulă scăldată în soare tropical, în care plantele și animalele exotice te cucereau vizual, dar și dotată cu bibliotecă, sală de spectacole, restaurante, spital și școală, Colonia Penală Islas Maria a fost o pușcărie în aer liber, unică în lume, mai ales să deținuții puteau să-și aducă familiile cu ei. 

Colonia Penală Islas Maria a fost, însă, închisă anul acesta, după ce președintele nou instalat Andreas Manuel Lopez Obrador a decis să o închidă motivând că o insulă atât de frumoasă n-ar trebui să fie ”simbol al pedepsei, torturii și represiunii”

Președintele a declarat, la mijlocul lunii februarie, că va reloca două treimi dintre cei 659 de deținuți ai închisorii, însă mulți dintre ei n-au dorit să plece. Mulți dintre deținuți și gardieni au rămas acolo chiar și când Uraganul Willa a lovit insula în octombrie 2018 și nu au vrut să o părăsească nici după decizia controversată. Chiar și așa, însă, ei n-au putut face nimic pentru a schimba hotărârea luată de președintele din Mexic, care în luna februarie a decis să o închidă pentru a deschide un centru cultural. 

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a declarat, la mijlocul lunii februarie, că Mexicul va reloca două treimi dintre cei 659 de deținuți ai închisorii Isla Marias, iar 200 dintre prizonierii aflați pe insulă aflată la 110 km de coasta Pacificului de la Nayarit vor fi eliberați.

”Insula va fi transformată într-un centru de artă și cultură, pentru ca oamenii să aibă posibilitatea de a învăța despre acest mediu, despre flora și fauna din aceste insule”, declara Obrador despre aceste insule ce fac parte din patrimoniul UNESCO încă din anul 2005. 

Cum s-a transformat arhipeleagul în închisoare

Islas Marias, arhipeleagul format din insulele Maria Madre, Maria Magdalena şi Maria Cleofas, a fost descoperit oficial in 1527, de către conchistadori. Ulterior, însă, pe 31 ianuarie 1905, arhipeleagul a fost vândut către guvernului mexican pentru 15.000 de dolari. Câteva luni mai târziu, pe 12 mai 1905, Islas Maria a devenit Colonie Penală, acolo unde Guvernul obișnuia să trimită cei mai periculoși și răi deținuți, care erau condamnați la pedeapsa capitală. Ba mai mult, în  anii '40, deţinuţii de pe insulă sunt supuşi torturii şi tratamentelor inumane, ce nu fac cinste rasei umane, însă totul avea să ia o întorsătură neașteptată după ce un cutremur devastator a distrus totul pe insulă. Atunci, Guvernul a decis să fie reconstruită Colonia Penală și, mai mult de atât, să-și schimbe atitudinea.

De atunci, Islas Marias a cunoscut o perioadă de îmbunătăţire constantă a calităţii de viaţă a prizonierilor. Ba mai mult, până de curând era considerată o închisoare model în lume, chiar dacă costul zilnic pe cap de condamnat se ridica la aproximativ 70 de dolari pe zi. Din cele trei insule, doar Maria Madre - cea mai mare - este locuibilă și se află la 110 km distanţă de ţărmul mexican.

Cum arăta închisoarea-paradis

Colonia Penală La Islas Marias era unică în lume, întrucât era o pușcărie în aer liber, în care gratiile și zidurile nu existau. Ba mai mult, deținuții se puteau bucura de biblioteca amplasată pe malul Pacificului, dar și de sala de spectacole, restaurante. Existau, de asemenea, spital și școală, astfel că unii dintre condamnați puteau să-și aducă cu ei familiile. Aici, însă, nu putea să ajungă orice pușcăriaș, mai ales că autoritățile promovau familia, buna înțelegere și conviețuirea în siguranță. Astfel, deținutul trebuia să fi fost de o periculozitate scăzută, să fi avut de executat cel puțin doi ani din momentul în care era adus, veniturile sale financiare să fi fost cât mai mici, să nu fi aparținut unor grupări organizate și să fi avut vârste între 20 și 40 de ani. De asemenea, de-a lungul timpului n-au fost acceptați cei care au comis delicte împotriva securităţii naţionale, spionii, conspiratorii, teroriştii, traficanţii, proxeneţii şi, mai ales, nu erau primiţi cei care au comis delicte sexuale.

Închisoarea-paradis, transformată într-un oraș fantomă

Acum, însă, la mai bine de o lună de zile de când s-a decis ca închisoarea să fie închisă, aceasta arată precum un oraș fantomă, în care străzile sunt goale, cu excepția gardienilor care mai patrulează zona și n-au fost încă relocați. 

Ba mai mult, steagul este încă arborat în fiecare zi, însă oamenii rămași acolo nu pot să facă nimic.

”Nu e ușor să renunți la traiul din Paradis. Întotdeauna va fi greu să te reintegrezi în societate.”, mărturisea Ricardo Ramirez, șeful Serviciului de Protecție Cilă, potrivit NDTV.com. 

De asemenea, Colonia Penală Islas Marias face parte din Patrimoniul UNESCO, fiind denumită, din 2010, rezervație a biosferei, grație ecosistemelor prezente, de la păduri uscate, la pășuni roșii, recife ori mangrove, un amestec de plante, arbuști și copaci. 

Acum, însă, pentru închisoarea Islas Marias va începe un capitol nou, întrucât președintele mexican intenționează să construiască un centru denumit Jose  Revueltas în cinstea unui scriitor care a fost un prizonier al închisorii Isla Marias, unde a scris romanul ”Pereți de apă”.

Alcatraz, o altă închisoare care era preferată de deținuți

Printre închisorile care erau preferate de deținuți se numără și Alcatraz, situată în centrul Golfului San Francisco din California, SUA. Are o lungime de 500 m, înălțimea de 41 metri și o suprafață de 85.000 m². Inițial, a fost construită sub forma unei fortăreţe, Fort Alcatraz, care ulterior s-a transformat în închisoarea „Alcatraz”.

Aici, grație condițiilor bune de trai, mulți prizonieri își doreau să fie transferați, mai ales că beneficiau de patru drepturi: mâncare, îmbrăcăminte, adăpost și îngrijire medicală.  Mai mult de atât, ei beneficiau și de apă caldă, pentru  a nu permite deținuților, în cazul evadării, să se obișnuiască cu apa rece din golf. Până în 1963, au existat 14 tentative de evadare, ce au implicat 36 de oameni, dintre care 23 au fost prinşi, 6 au fost împuşcaţi mortal, 2 s-au înecat, iar restul se presupune că au pierit în mare. 

Timp de 29 de ani, Alcatraz a rămas închisoare, în ciuda protestelor și demonstrațiilor pentru drepturile omului, până la 21 martie 1963, când a fost închisă de Robert F. Kennedy, din cauza costurilor ridicate. În prezent, insula este deschisă turiștilor, fiind vizitată de peste un milion de peroane anual.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI