Întoarcerea la Cernobîl! Radiaţiile din sarcofagul reactorului pot ucide sute de milioane de oameni. Pericolul care pândeşte şi aşteaptă de 31 de ani să se arate

 
+19 click pentru
galerie

Pe 26 aprilie 1986 la ora 1:23:58, reactorul numărul 4 de la Cernobîl a explodat din cauza unor teste nereuşite, dar şi a unei echipe de specialişti fără experienţă. Reactorul fusese oprit în timpul zilei pentru a se efectua mai multe teste legate de siguranţa sistemului de răcire, care funcţiona cu ajutorul apei. Astăzi, la 31 de ani de la tragedie, oraşul părăsit Pripiat şi întreaga Zonă de Excludere s-au transformat într-o capsulă a timpului...

Totul este încremenit, exact aşa cum arăta în aprilie 1986, când a fost evacuat în grabă. O vizită aici este un salt îndărăt în timpurile Uniunii Sovietice. Radiaţiile sunt peste tot! În interiorul sarcofagului de beton al reactorului cu numărul IV există suficient plutoniu pentru a ucide 100.000.000 de oameni, iar ţinând cont de timpul de înjumătăţire al acestuia (245.000 ani), este cert că zona va rămâne nepopulată pentru totdeauna.

VIZITATORII NU AU VOIE SĂ SCOATĂ "SUVENIRURI" DIN ZONA MOARTĂ!

În Pripiat, totul este contaminat! Conform specialiştilor, zonele acoperite cu vegetaţie sunt cele mai periculoase, exceptând desigur proximitatea sarcofagului reactorului al IV-lea.

Tot cercetorii spun că efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. 

STATISTICELE SUNT DURE: 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor. Mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit.

ROMÂNIA DUPĂ ACCIDENT.

Depunerile radioactive au afectat România mai ales în primeIe zile ale lunii mai, din cauza schimbării direcţiei vântului. În noaptea de 1 mai, staţiile care se ocupau cu măsurarea radioactivităţii au transmis că, în anumite zone ale ţării, s-au înregistrat valori depăşite ale radioactivităţii.

Cel mai ridicat grad de poluare a fost atins în Iaşi, unde s-a ajuns la nivelul de alarmare. Totodată, radioactivitatea a crescut foarte mult şi în Suceava, Târgu-Mureş, Galaţi şi Tulcea.

PERICOLUL DE LA CERNOBÎL ÎNCĂ EXISTĂ - O SIMPLĂ SCÂNTEIE POATE PROVOCA O CATASTROFĂ!

Un expert în dosarul Cernobîl, doctorul Timothy Mousseau, care a studiat ani la rând situația din nordul Ucrainei, spune că un trăsnet din senin sau un simplu băţ de chibrit aprins pot declanşa incendii de pădure şi să conducă la formarea unor nori de substanţe radioactive ce pot împânzi cerul Europei, reprezentând un pericol la fel de mare ca cel din 1986.

"Radioactivitatea din lemn ar ajunge din nou în atmosferă, iar în funcţie de modul în care bate vântul şi dacă plouă sau nu se depune altundeva", a explicat Mousseau, conform Libertatea.ro. 

În funcție de cum bate vântul și dacă plouă sau nu în acea perioadă, în aer s-ar putea răspândi izotopi de cesiu, stronţiu sau iod în aer, iar aceștia ar ajunge în întreaga Europă.

Riscul izbucnirii unor incendii în zona din jurul fostei centrale este agravat de acumularea de la an la an a unui strat tot mai mare de frunze uscate, crengi căzute și iarbă uscată. 

Cercetătorii susţin că nivelul de radiaţie din zonă reprezintă azi doar o pătrime din radiaţiile dispersate în 1986, imediat după dezastru. 

SURSA FOTO: HEPTA.ROfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE