Romania a avut un prim-ministru care dădea bairam de fiecare dată când scăpa de atentate! ”Coane, încă unu'!”

A scăpat din atentate, s-a răsturnat cu o birjă, a ratat, de puțin, o cărămidă ce era să-i cadă în cap, a avut opt copii și, dacă-l excludem pe comunistul Ion Gheorghe Maurer, este prim- ministrul cu cele mai lungi mandate din istoria noastră. De fiecare dată când ”dribla” moartea, apropiații îi organizau o petrecere, cu de-ale gurii de la Casa Capșa. Ion C. Brătianu, masonul, mintea luminată

A scăpat din atentate, s-a răsturnat cu o birjă, a ratat, de puțin, o cărămidă ce era să-i cadă în cap, a avut opt copii și, dacă-l excludem pe comunistul Ion Gheorghe Maurer, este prim- ministrul cu cele mai lungi mandate din istoria noastră. De fiecare dată când ”dribla” moartea, apropiații îi organizau o petrecere, cu de-ale gurii de la ”Casa Capșa”. Ion C. Brătianu, masonul, mintea luminată

Colo-șa, în față la Teatrul Național, dar și-n lăuntrul seu, e treabă grea. Petrecere mare, cu de-ale gurii aduse de la ”Casa Capșa”, cu fanfară, cu dănțuială, pomadă fină și domnițe trase-n țiplă. Comercianții din București, cei de vază, s-au adunat, au pus mână de la mână și au organizat o petrecere pentru Ion C. Brătianu, domnul Prim-ministru. Nu-i născut azi, nu-i niciun sfânt, dar omul a trecut printr-o grea încercare: cineva a vrut să-l asasineze. A scăpat, așa că ”reușita” trebuie celebrată. Cum nu va fi nici prima, nici ultima, petrecerea va deveni ceva obișnuit în peisagiul Bucureștilor de acum 140 de ani.

Ion C. Brătianu (a nu se confunda cu Ion I.C.Brătianu, cunoscut și ca Ionel Brătianu, fiul său), plecase la drum în viață în 1821. A fost ostaș în armata munteană, a ajuns la Paris, pentru a studia. A legat prietenie cu C.A. Rosetti, ambii au participat la rebeliunea din 1848. Mason vestit, devine un liberal proeminent în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Asistă la alegerea Prințului Carol I al României, e arestat pentru complicitate, în evenimentele din 1870, dar e eliberat la scurt timp. E scriitor cu ștaif, devine, la 24 iulie 1876, Prim-ministru al României.

Romania a avut un prim-ministru care dădea bairam de fiecare dată când scăpa de atentate! ”Coane, încă unu'!”

Pe 2 decembrie 1880, Ion C. Brătianu iese de la Camera Deputaților. E singur. Brusc, un individ, apărut din noapte, îi înfige un cuțit în piept. Hainele-s groase, lama nu trece. Agresorul vrea să încerce a doua oară, dar un coleg deputat îl lovește în cap. Se numește Ion Pietraru, e un fost profesor din Târgoviște care a avut, cândva, o altercație cu Brătianu și dorea răzbunare. Pe 22 martie, anul următor, când primăvara bate la porți, se face petrecerea, pentru a celebra faptul că politicianul a trecut cu bine peste această cumpănă a vieții. E eliberat din funcție pe 9 aprilie 1881, dar e ”uns”, din nou, staroste al Guvernului, pe 9 iunie.

La 2 iulie (după unele surse, 6 iulie) 1878, în timp ce se întoarece de la Cotroceni, Ion C. Brătianu se răstoarnă, cu o birjă. ”E asvârlit la o mare distanță de caii speriați”, scriu ziarele. Leșină. E dus și tratat, degrab', în casa cucoanei Marița. Imediat, acolo vine doctorul Davilla. Principele Carol I îi pune la dispozițiune Palatul Cotroceni, câtă vreme perechea regală locuiește în mânăstirea Eforiei din Sinaia. Nu se vindecă imediat și merge la Marienband (Mariánské Lázně, stațiune balneară în Republica Cehă de azi), la tratament.

Romania a avut un prim-ministru care dădea bairam de fiecare dată când scăpa de atentate! ”Coane, încă unu'!”

Pe 4 septembrie 1886, Stoica Alexandru, un negustor mărunt din Râmnicu Sărat, devenit falit de vreo două ori, vrând să atragă atenția asupra sa, cu orice preț, decide să-l asasineze pe Prim-ministrul Ion C. Brătianu. Cumpără un pistol și, alături de Iordache Tănase, poreclit ”Muscalul”, plănuiesc totul. În seara de 4 septembrie, Ion C. Brătianu iese, dimpreună cu C.F. Robescu, fost director general al Poștelor și Telegrafului, de la Ministerul de Interne. Sunt însoțiți de un jandarm. Merg pe strada Vămii (zona Pieței Universității de azi), ca să dea-n Colțea. Deodată, apare un individ ce apasă pe trăgaci. Capsa nu ia foc. Se trage a doua oară, dar garda de corp, sergentul Ioniță Constantin, se aruncă, deja, deasupra agresorului. Glonțul deviat se oprește în catarama de oțel a lui Robescu (devenit, din acel moment, ”Cataramă”), fără a răni pe cineva. La 17 decembrie 1886 începe procesul. După 20 de zile, vine sentința: 20 de ani de muncă silnică pentru Stoica Alexandrescu și un an de închisoare corecțională pentru Tănase ”Muscalu”, plus 4.000 de lei, drept cheltuieli de judecată. Logic, urmează petrecerea, în martie 1887. Se zice că la un moment dat, în timp ce ciocneau paharele, Constantin ”Costică” Barozzi, militar de carieră, general și politician, i-ar fi spus lui Brătianu ”Coane, încă unu'!”, cu referire la faptul că liderul liberal a mai pășit peste un atentat. Nu trec nici două luni și Brătianu...trece, din nou, pe lângă moarte: o cărămidă desprinsă de pe o clădirea de pe Calea Victoriei îi cade în fața sa, pe când se întoarcea, pe jos, de la Senat.

La 20 martie 1888, după 12 ani în care a activat ca Prim-ministru (în două mandate), Ion C. Brătianu renunță. Se stinge, la 70 de ani, la moșia sa din satul Florica, județul Argeș, în miez de mai, 1891...

Sursă: ”Cronologia Bucureștilor”, Gheorghe Parusi

Ultimele știri