Istoria PĂPUȘILOR ARĂDEANCA, „un izvor de bucurie pentru cei mici”. Astăzi, plasticurile ieftine din China „au luat fața” Arădencelor noastre

 „Un izvor de bucurie pentru cei mici/ Un prilej de meditație pentru cei mari”: cu aceste cuvinte-magice au încercat zeci de ani producătorii păpușilor Arădeanca să-și momească clienții. Iar formula s-a dovedit una câștigătoare, asta și dacă ar fi să ne luăm după un zvon  din popor, că în orice casă înainte de anii '​90, exista pe lângă mileuri croșetate, porțelanuri și bibelouri, și câte o păpușă Arădeanca.

„Un izvor de bucurie pentru cei mici/ Un prilej de meditație pentru cei mari”: cu aceste cuvinte-magice au încercat zeci de ani producătorii păpușilor Arădeanca să-și momească clienții. Iar formula s-a dovedit una câștigătoare, asta și dacă ar fi să ne luăm după un zvon din popor, că în orice casă înainte de anii '​90, exista pe lângă mileuri croșetate, porțelanuri și bibelouri, și câte o păpușă Arădeanca.

Dovadă stau și fotografiile din acea perioadă, în care fetițe cu pampoane, bebeluși așezați cazon printre perne și elevi „aliniați” la milimetru țineau în brațe câte un exemplar de-a jucăriei celebre. Îmbrăcate în costume populare sau nu, în rochii cu crinolină sau de catifea, cu bujori în obrăjori și coafuri „clasice”, păpușile Arădeanca luau și iau naștere, după cum le spune și numele, în vestul țării, în Arad.

După război, pace și păpuși

Celebra fabrică de jucării a fost înființată în 1949, la patru ani distanță de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. În istoria sa de 68 de ani, fabrica arădeană a avut cel mai mare număr de angajaţi în 1989, un apogeu care nu a mai putut fi vreodată atins. Atunci, fabrica număra peste 1.200 de angajați, care lucrau în ture pentru producerea de păpuşi pentru piaţa internă şi pentru export. Clădirea industrială, construită pe două etaje, a fost clădită după standardele comuniste: un bloc interminabil de beton, cu fațadă ștearsă, fără nicio urmă de individualizare.

Păpușile din China au invadat piața românească

La început, „Arădeanca” producea pe lângă păpuşi, medalii, insigne şi cupe sportive, dar cu timpul, a rămas exclusiv bazată pe producția de jucării. Cererea era atât de mare, încât uneori, cererea depășea oferta, iar angajații ajungeau să lucreze și multe ore suplimentare.

Din păcate, democrația a adus cu sine și concurența neloială a jucăriilor importate, de o calitate mult mai slabă, dar la un preț mult mai avantajos, „detalii” care au contat foarte mult pentru români. Păpuşile fabricate în China au invadat piaţa, iar prețul lor era de multe ori chiar și de zece ori mai mic decât cel al jucăriilor fabricate în Arad.

În 2013, fabrica avea să treacă prin cea mai cruntă perioadă. Îngropată în datorii de aproape un milion şi jumătate de lei şi rămasă doar cu 28 de angajaţi, „Arădeanca” a cerut intrarea în insolvenţă. “Prin sentinţa din 21 martie, dată în dosarul 3316/108/2012, s-a dispus intrarea în faliment a SC Arădeanca SA, la cererea debitorului”, informa atunci Biroul de Presă al Tribunalului Arad. Lipsa comenzilor, concurența neloială, netestarea unor startegii de rebrenduire anunțau „pieirea” unui mit. Însă acesta nu avea să fie sfârșitul, căci păpuşile au început să fie produse în continuare, dar sub umbrela unei alte firme.

Păpuși după chipul și asemănarea Nadiei Comăneci și a Cleopatrei Stratan

Dacă înainte de Revoluție, fabrica din Arad a creat o păpușă după „chipul și asemănarea Nadiei Comăneci”, după 2000, vedete precum Andreea Răducanu, Oana Zăvoranu, Cleopatra Stratan au fost vedetele pentru care firma din Arad a creat păpuși în miniatură, în serie limitată.

În 1976, la puţin timp după încheierea Jocurilor Olimpice de la Montreal, unde Nadia Comăneci obţinea prima notă de zece din istoria competiției, fabrica de păpuşi „Arădeanca” a realizat o păpușă cu chipul zeiței: o păpuşă echipată în trening de culoare albă, pe care stătea scris numele României. Păpuşile „Nadia Comăneci" au fost în topul vânzărilor, alături de cele tip „Bebe", iar prima a fost chiar scoasă din nou într-o altă ediție, în anul 2010.

„Arădence” modernizate, animate, capabile să spună „Mama”

Pentru ca „Arădeanca” să nu dispară de tot, firma „adoptatoare” a păstrat specificitatea jucăriilor, dar i-a adus și îmbunătățiri.

„Este obligatoriu să ţinem pasul cu cerinţele cumpărătorilor. În acest sens vom diversifică oferta noastră cu păpuşi "animate" prin mişcări şi sunete. Acestea sunt acum preferinţele cumpărătorilor de jucării aşa că le vom satisface aceste doleanţe”, declara în urmă cu câțiva ani directoarea fabricii unui ziar local.

Acum, putem să ne comandăm o păpușă „Arădeanca”, iar prețurile variază în funcție de model și mărime. Cert e că parcă nicicând versurile cântecelului „Are mama o fetiță, cât un ghemotoc/ Are mama o fetiţă, cuminţică foc/ Veselă şi hărnicuţă unde s-ar afla” nu au putut fi însoțite de o dovadă mai mare de dragoste în comunism ca de o păpușă produsă de celebra fabrică.

Din păcate, fetițele din ziua de azi sunt mult mai atrase de o serie Barbie, de tablete și păpuși virtuale pe care le pot costuma din câteva click-uri.

Sursă Foto și Text: Muzeul Jucăriilor/ aradon.ro/ Adevărul

Ultimele știri