John Pemberton sau povestea de film a celui care a inventat COLA. Rănit în război, vrea să scape de dependenţa de morfină şi inventează un SIROP din... cocaină, care devine cel mai consumat suc din lume. Moare falit şi dependent de... morfină!

 
+5 click pentru
galerie

"Coke", prescurtarea în limba engleză pentru cea mai populară băutură carbogazoasă din lume, îşi începe povestea în 1886, când un farmacist american creează Pemberton's French Wine Coca, o băutură alcoolică. John Pemberton este “vinovat” pentru sucul acidulat căruia azi nu îi poţi rezista

Născut în statul american Georgia, pe 8 iulie 1831, John Pemberton termină Colegiul Medical Reform din Georgia, iar în 1850 primeste licența farmaceutică. Trei ani mai târziu, acesta se căsătoreşte cu Ann Eliza Clifford, ca mai apoi să se nască singurul fiu al cuplului - Charles.

In anul 1861, cel în care izbucneşte Războiul Civil în SUA, Pemberton pleacă pe front, însă este grav rănit, motiv pentru care este trimis rapid acasă. Morfina îi acaparează trupul, dar şi mintea… total! Îşi dă repede seama că nu poate continua aşa şi începe să facă, în laboratorul său, experimente cu… cocaină! 

TONIC PENTRU CREIER, LA PREŢUL DE 5 CENŢI! 

În cele din urmă, amestecă extractul de coca cu nuci kola şi creează astfel siropul pentru COLA, dându-şi seama imediat că va fi un mare succes. Îl amestecă cu apă carbogazoasă şi perfecţionează reţeta. Se întâmplă în 1886!

Pe 8 mai, Pemberton începe să vândă băutura la pahar în farmacii drept “tonic pentru creier” pentru suma de 5 cenţi, însă dependenţa sa de morfină îl aduce pe farmacist la sapă de lemn. Pentru a-și întreține familia, farmacistul începe să vândă drepturile asupra formulei sale, alături de bucăți din companie, iar în 1888, omul de afaceri Asa Griggs Candler cumpără întreaga producţie, iar şase ani mai târziu prima sticlă de cola iese pe piaţă. 

În august 1888, John Pemberton, bolnav de mai mulți ani, moare de cancer la stomac. La vremea morții sale, este falit și încă dependent de morfină…facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI