Live acumX Factor
Prime Time 20:30X Factor

Astăzi se împlinesc 221 de ani! El este omul care a sărit pentru PRIMA DATĂ cu PARAȘUTA! Și-a dat viața pentru visul său

Se împlinesc 221 de ani! La 22 octombrie 1797, francezul André-Jacques Garnerin a efectuat în premieră mondială o săritură cu paraşuta dintr-un balon. Primul său salt l-a realizat pe 22 octombrie, la o altitudine de 350 metri deasupra mării, sub privirile uimite ale oamenilor prezenți în parcul Manceau din Paris.

André-Jacques Garnerin a fost un aeronaut francez și primul parașutist din lume. La 22 octombrie 1797, francezul André-Jacques Garnerin a efectuat în premieră mondială o săritură cu paraşuta dintr-un balon. Acesta a studiat fizica si a devenit interesat de baloane cu aer cald, pledând pentru utilizarea acestora în scopuri militare.

Mai târziu s-a alăturat armatei franceze. El a fost capturat de trupele britanice în timpul primei perioade a războaielor napoleoniene (1792-1797), fiind predat austriecilor și mai târziu, luat prizonier de război în Ungaria timp de trei ani. În perioada detenției, André Jacques Garnerin a început să experimenteze parașutele, încercând să găsească o soluție pentru a scăpa de zidurile înalte ale închisorii.

Primul său salt l-a realizat pe 22 octombrie 1797, la o altitudine de aproximativ 950 de metri, sub privirile uimite ale oamenilor prezenți în parcul Manceau din Paris, Franța. Parașuta lui Garnerin era din mătase și avea un stâlp de sprijin care o făcea să pară asemenea unei umbrele imense. Acesta a lansat parașuta clătinându-se violent (se agita dintr-o parte în alta), deoarece parașuta nu avea aerisire, iar aerul trebuia să iasă sacadat dintr-o parte și din cealaltă. Pentru că s-a dovedit instabilă, în anul următor, frații Garnerin au construit o parașută cu nacelă, care avea în centrul voalurii un orificiu polar, asemănător celui de la parașutele rotunde de astăzi, și astfel parașuta a devenit stabilă.

Acesta a mai sărit dintr-un balon cu hidrogen aflat la o altitudine de 975 de metri deasupra Parisului. Performanțele lui nu se opresc aici, astfel încât în anul 1802 face un nou salt spectaculos, de această dată de la o distanță de 2400 de metri, în timpul unui spectacol de baloane organizat în Anglia. În 1799, soția sa, Jeanne-Genevieve, a devenit prima femeie parașutist. Nepoata sa, Elisa a sărit cu parașuta de 40 de ori în perioada 1815-1836.

Astăzi se împlinesc 221 de ani!  El este omul care a sărit pentru PRIMA DATĂ cu PARAȘUTA! Și-a dat viața pentru visul său

Din păcate, André-Jacques Garnerin, moare într-un accident de balon în anul 1823, chiar în satul său natal, în timp ce se pregătea pentru testarea unui nou tip de parașută.

Prima relatare despre o parașută datează din perioada 2258–2208 î.e.n., când, într–un manuscris chinezesc, în care se relatează evadarea lui Sun, împăratul Chinei, dintr–un turn înalt, cu ajutorul a două parașute, cu care acesta ajunge pe pământ ușor, fără să se rănească. Așadar, împaratul Sun poate fi considerat primul parașutist din istorie. Tot de la chinezi aflăm că în anul 1306 î.e.n., în timpul festivităților prilejuite de încoronarea împăratului Fo-Kien, un acrobat chinez a efectuat mai multe salturi reușite cu o umbrelă mare dintr-un turn înalt.

Astăzi se împlinesc 221 de ani!  El este omul care a sărit pentru PRIMA DATĂ cu PARAȘUTA! Și-a dat viața pentru visul său

În secolul IX, un arab pe nume Armen Firman a sărit dintr–un turn din Córdoba folosindu–se de o pânză prinsă de un cadru de lemn, care i-a atenuat căderea, el suferind doar leziuni minore. În secolul al XIII-lea, în „Cuvântul lui Daniil Zatocinik”, manuscris rusesc, se descriu petrecerile populare la slavi, în timpul cărora oamenii se lansau în aer cu ajutorul unor echipamente speciale, confecționate din mătase.

Leonardo da Vinci a făcut prima schiță a unei parașute în perioada 1480-1483, când trăia la Milano. Este posibil ca ideea parașutei să nu îi aparțină. Istoricul Lynn White a descoperit un mascris italian anonim din jurul anului 1470, în care apar două desene ale unor parașute, dintre care unul este foarte asemănător cu schița lui da Vinci. Prima testare reușită a unei asemenea parașute a fost făcută în 1617 în Veneția, de către inventatorul Dalmat Faust Vrančić (la italieni îl găsim sub forma Fausto Veranzio). Aparatul a fost numit Homo Volans (Omul Zburător).

Înainte de a fi testată de oameni, în 1793, Jean-Pierre Blanchard a arătat că parașuta reprezintă un mijloc de salvare din baloanele cu aer cald, care începuseră să apară în acea perioadă. Blanchard a efectuat primele demonstrații cu ajutorul unui câine.

Recomandari