Live acumObservator 19
Prime Time 20:30iUmor Sezonul 10

La masă cu regii României! Ce şi cât mâncau monarhii: Cu regele Carol I rămâneai flămând, Ferdinand servea friptură dimineaţa iar Carol al II-lea mânca în aer liber

Că Monarhia a schimbat România din temelii ştim deja, influenţa regilor care au condus timp de aproape un secol fiind simţită şi azi.  Odată cu princepele Carol I, lucrurile se schimbă total în ceea se priveşte gastronomia la nivel înalt.

Că Monarhia a schimbat România din temelii ştim deja, influenţa regilor care au condus timp de aproape un secol fiind simţită şi azi. Odată cu princepele Carol I, lucrurile se schimbă total în ceea se priveşte gastronomia la nivel înalt.

Monarhul era cumpătat la masă şi disciplinat. Mânca puțin și repede. Avea un program bine stabilit, inspirat de protocolul de la Curtea Regală din Berlin, și atent respectat atât de rege, cât și de oaspeţii săi.

PRIMIT CU BUCATE “ÎNGHEŢATE DE FRIGUL NOPŢII”.

Primul contact al principelui Carol cu bucătăria românească s-a produs aproape imediat după sosirea în țară. După aproape opt ore de călătorie cu trăsura și alte două cu plută pe Jiu, descrie situația istoricul Filip-Lucian Iorga, Carol ajunge la Craiova. Acolo e primit cu urale, o ploaie de flori și un mic dejun cu bucate... „înghețate de frigul nopții”, cum avea să scrie mai târziu în propriile memorii.

În același an face o serie de vizite de curtoazie prin țară. Într-una dintre acestea, ajunge în Moldova, unde după mai bine de două săptămâni de ședere va realiza că nu mai face față provocărilor culinare.

Ceva mai târziu, Carol I va face o vizită și la Mânăstirea Sinaia. E condus într-una dintre camerele austere de oaspeți și începând cu ora șapte seara se așază la masă. Conform memoriilor lăsate pentru eternitate, Regele a fost răsfăţat cu mămăligă, păstrăv și pui („pâine, adaugă viitorul rege, puseseră călătorii cu dânșii, căci prin partea locului nu se găsește nimic”).

PROGRAM FIX DE MASĂ – DISCIPLINĂ ŞI REGULI!

Orele pentru micul dejun, audiențe, prânz, ceai cu Regina, cină și chiar stingerea la Palat erau mereu aceleași. Ca atare, la Castelul Peleș regele va lua micul dejun alături de soția sa, Elisabeta, după obișnuita plimbare de dimineață. Își citea corespondența până la 10.30, când începea programul de audiențe în cabinetul său privat.

Fix la orele 13.00 i se servea prânzul, iar patru ore mai târziu ceaiul. La ora 20.00 familia regală se reunea pentru cină, la care lua uneori parte și câțiva oaspeți din cercul celor apropiați.

GEORGE ENESCU RĂMÂNEA FLĂMÂND LA MESELE REGALE!

George Enescu este unul dintre cei care a lăsat mărturie în acest sens, din postura sa de obișnuit al seratelor de la Castelul Peleș. Cum nu putea păstra farfuria după ce regale se oprea din mâncat şi era şi servi ultimul, fiind cel mai tânăr de la masă, compozitorul rămânea adesea nemâncat.

VINUL DE BORDEAUX, NELIPSIT DE PE MASĂ. BEREA AZUGA, LA MARE CĂUTARE. DULCIURILE VENEAU DE LA CAPŞA.

Pentru Carol vinul de Bordeaux nu avea egal. Totuși, accepta și vechile vinuri românești de Odobești și Drăgășani sau pe cele din viile Brătianu. Atunci când venea vorba despre bere, Azuga era la mare căutare, cu sortimentele Caraiman și Salvator.

Dulciurle veneau întotdeauna de la Casa Capsa, Grigore Capsa fiind furnizorul Curţii regale. Aşa iau naştere prăjitura “CAROL I” şi bomboanele “PRINCE NICOLAS”.

FERDINAND ADORA MICUL DEJUN.

În vremea Regelui Ferdinand, protocolul a devenit mai relaxat. Una dintre schimbările majore consta în faptul că oaspeții erau invitați acum la prânz, și nu la cină, ca în vremea lui Carol I, această masă fiind dedicată mai mult familiei.

Urmașul lui Carol I, Ferdinand, se trezea la 07.30 și lua micul dejun la orele 09.00. Unul consistent: ouă, şniţel cu garnitură de cartofi, fripturi, pâine prăjită, miere. Totul însoțit de ceai sau de cafea cu lapte.

Prânzul se servea la 13.30, iar cina rămăsese la ora 20.00.

REGINA MARIA IUBEA PESMEŢII ŞI FONDANTELE.

Soția lui Ferdinand, Regina Maria, ducea dorul fondantelor rusești, făcute din fragi proaspeți și servite în mici coșulețe de hârtie cu care se întâlnise în copilăria sa.

Dar tot în copilărie se întâlnise la Windsor, reședința bunicii sale, Regina Victoria a Marii Britanii, cu tot felul de delicatese și pesmeți crocanți pe care-i servea cu multă plăcere, inhalând pofticios și aroma cafelei.

CAROL AL II-LEA, MARELE GURMAND DIN FAMILIA REGALĂ!

Dacă până acum am avut de-a face cu monarhi care mâncau puţin şi după reguli, iată că urmaşul lor este excepţia de la regulă. Carol al II-lea iubea să ia masa în mijlocul naturii, la foc de vreascuri, cu porumb copt şi apa încălzită în ceaun.

SURSE: WIKIPEDIA.RO, HISTORIA.RO, ADEVARUL.RO.

Recomandari