La mulți ani, Florin Piersic! Iubit pătimaș de Tatiana, cele două Ane și mii de românce, pentru HARAP-ALB, cea mai importantă femeie a fost Vera, cea care i-a dat viață. „Mă rog la mama mea, O SFÂNTĂ!”

 
+8 click pentru
galerie

Cel mai iubit actor român, Florin Piersic, face parte încă din 2016 din marea familie a octogenarilor. Iar pe 27 ianuarie, Harab-Alb a împlinit 82 de ani!

Peste HARAP-ALB au trecut anii, dar tot verde se ține! Florin Piersic, despre PRIMA scenă de dragoste: „Eu o prind și o tăvălesc prin păduri. Fata avea o tehnică de m-a înnebunit!”

La mulți ani pe scenă și nu numai, cu flori de piersic care să înflorească chiar și după un veac! Chiar dacă Harap-Alb a adunat peste 80 de primăveri, în suflet a rămas un copil! Unul care iubește oamenii, care se bucură din lucruri mărunte și care poartă icoana mamei în suflet. 

Despre Piersic se știe că a fost iubit de femei. Și nu doar de Tatiana și cele două Ane, domnișoarele pe care le-a dus în fața altarului. Între anii '60- '2000, actorul avea mai mult succes în rândul româncelor decât Petre Roman, după Revoluție, în rândul muncitoarelor de la Fabrica „Apaca”. Însă femeia pe care a iubit-o cel mai mult a fost chiar mama lui, Vera Piersic.

Era să vină pe lume într-un cinematograf

Într-un interviu, marele actor a povestit cum era să vină pe lume într-un cinematograf, semn că niciodată lucrurile nu sunt întâmplătoare și supuse unui hazard haotic. Peste ani, sala de cinema și întreaga instituție, de altfel, au primit chiar numele maestrului.

„Între timp s-au petrecut lucruri frumoase, cinematograful unde am bătut la burtica mamei mele, astăzi, pe 26 ianuarie - a fost cinematograful în care tatăl şi mama mea erau la un film cu Tarzan şi de acolo mama mea a spus tatălui meu în timpul proiecţiei, noaptea, la ora 10 noaptea, "Ştefane, să ştii că o să nasc!". Şi au dus-o şi la 04:45 dimineaţa am apărut eu pe lume - cinematograful acela poartă numele meu, aici, în Cluj. Ce poate să fie o satisfacţie mai mare, decât aceasta, că sala de cinema în care am bătut la poarta vieţii îmi poartă numele?”, povestea Maestrul Piersic.

Oare s-a gândit el Creangă, în 1877, atunci când a scris despre „fiul craiului, boboc în felul său la trebi de aieste” că peste 89 de ani un tânăr actor blondulin, cu puteri actoricești și niciun ajutor din partea vreunei „babe gârbovite de bătrânețe” sau Sfinte Duminici, va da viață legendarului personaj așa cum nimeni nu o va mai face?

Cel mai iubit dintre Piersici

Florin Piersic, înainte de a-l întruchipa pe Harap-Alb,  „fiul craiului, boboc în felul său la trebi de aieste” , a fost iremediabil îndrăgostit de poveștile marelui scriitor pe care le-a aflat în anii cei dintâi de la Vera Piersic.

Creangă nu mai trăiește, dar ne-a lăsat cele mai frumoase „amintiri din copilărie” din Humuleștiul local, tot așa cum Piersic, mai verde ca niciodată, ne împărtășește întâmplări și fapte memorabile petrecute pe scenă și în afara ei. Până le va reuni în vreo carte de memorii, cel mai iubit Piersic din România le-a povestit în interviurile date de-a lungul anilor.

Mama lui, Vera, o sfântă

Ori de câte ori a avut ocazia, Piersic a amintit în interviuri sau pe scenă de mama lui, a cărei memorie a păstrat-o și o păstrează vie în sufletul lui mare de actor.

Mama mea a fost o sfântă. Eu când am fost întrebat de Preafericitul Daniel, care m-a chemat la dumnealui şi la care am fost şi-am stat multă vreme de vorbă, i-am răspuns că mă rog la Maica Domnului, la Iisus Hristos, dar cel mai tare mă rog la mama mea, care, din tot ce ştiu şi-am văzut şi-am simţit, a fost o sfântă. Eu o moştenesc pe mama mea, pe Vera Piersic”, mărturisea maestrul într-un interviu pentru Mediafax.

Momente speciale şi minute bune de aplauze. Astfel a fost primit Florin Piersic, la finalul piesei "Străini în noapte" jucată pe scena Casei de Cultură din Constanţa. Spectatorii l-au sărbătorit pe marele actor și l-au răsfățat, cum altfel, cu tort și cu un „La mulți ani!” cântat în cor.

În cei peste 60 de ani de carieră, Florin Piersic a jucat în numeroase filme şi piese de teatru. În Cluj-Napoca, oraşul său natal, un teatru îi poartă chiar numele. Actorul a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în 1967, iar în anul 2002, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler. Luni, marele actor va urca din nou pe scenă. De data aceasta la Teatrul Naţional din Bucureşti

Surse: Teatrul Românesc, Mediafax, Foto Credits: Cinemagia.ro, Observator

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe