Le-a îmbrăcat pe Audrey Hepburn și Lauren Bacall, actrița cu origini românești. A fost calfă alături de Dior și a creat parfumul pe care orice femeie și-l dorește. GIVENCHY a plecat să creeze rochii pentru îngeri!

 
+16 click pentru
galerie

Înainte să creeze rochii de mireasă pentru regine cum a făcut-o pentru Fabiola a Belgiei - Hubert de Givenchy a îmbrăcat zeci de ani modele de top, actrițe de la Hoollywood, prime doamne și franțuzoaice pentru care eleganța era un „mode de vivre”.

A creat parfumuri pentru femei cunoscute și vândute în întreaga lume, îmbinând arome florale atât de diferite, încât numai un „nas fin” le-ar fi putut combina în doze perfecte. Deși și-a închinat toată viața eternului feminin, Givenchy a fost un „Mare Singuratic”

Înconjurat de femei, dar singuratic și celibatar convins

Francezul născut acum 91 de ani a fost un celibatar discret și convins, fără a avea descendenţi direcţi sau moștenitori. I se spunea „Domnul„/ "Monsieur" şi, de la o vreme, mărturisea că nu-şi mai găseşte locul într-o societate consumeristă, care nu îl reprezintă. În mod paradoxal, creatorul de modă și-a pus întreaga viață în slujba Evelor, deși nu a fost căsătorit vreodată și nici nu a trăit vreo poveste de dragoste pasională. Cea care l-ar fi inspirat ar fi fost propria mamă, după ce tatăl a murit pe când avea doar doi anișori. În lipsa figurii paterne, Hubert a crescut admirându-şi mama, o femeie frumoasă şi elegantă, sofisticată, căreia i-a moştenit alura naturală şi fizicul de star hollywoodian.

La 17 ani, a fugit de acasă pentru a se înscrie la o Școală de Arte

În plus, dragostea pentru țesături și croitorie i-ar fi fost insuflată de bunicul său care a colecţionat ţesături şi costume din lumea întreagă care l-au fascinat pe copil. În plus, seniorul îl lăsa să-i admire dessingul doar dacă lua note note bune la şcoală. Cu toate astea, familia de viță nobilă nu dorea să crească un viitor croitor, așa că nu l-a încurajat deloc. La 17 ani, scrie Le Monde, Givenchy a fugit de acasă pentru urma o școală de arte la Paris, dar și pentru a-i arăta schițele sale idolului său, creatorului spaniol Cristobal Balenciaga. Era în 1945, imediat după sfârșitul războiului. Pentru a avea bani cu ce să se întrețină, dar și pentru a învăța meserie, s-a angajat ca calfă la un atelier de croitorie, unde îl avea coleg pe... Dior, cel care i-a devenit prieten și concurent direct mai târziu.

La 24 de ani a debutat în modă

Prima sa colecţie a fost prezentată pe 3 februarie 1952, pe când avea doar 24 de ani, în holul unui într-un hotel. Cu toate astea, succesul a fost unul uriaș, iar după acel moment, tot mai multe femei i-au devenit cliente.  În ceea ce priveşte întâlnirea dintre Hubert de Givenchy şi Audrey Hepburn, aceasta a fost o neînţelegere. O prietenă comună l-a anunţat pe Hubert de Givenchy că domnişoara Hepburn doreşte să-l întâlnească. Pentru că tânăra Audrey era puţin cunoscută în Franţa, creatorul a crezut că cererea a venit din partea actriţei franceze Catherine Hepburn, al cărei admirator era.

A îmbrăcat-o și pe „românca noastră”, Lauren Bacall

Însă Audrey Hepburn a venit să-l roage să-i realizeze costumele pentru viitorul film, "Sabrina", de Billy Wilder. În timpul pregătirilor noii sale colecţii, Hubert de Givenchy a refuzat.  Însă datorită farmecului tinerei actriţe, designerul s-a lăsat convins în timpul unei cine.

Va fi începutul unei prietenii şi a unei colaborări profesionale care vor stabili stilul Audrey Hepburn, actriţă care a fost îmbrăcată şi pe ecran şi în viaţa personală de Givenchy, inclusiv în capodopera „Mic dejun la Tiffany" , din 1961. Un lucru mai puțin cunoscut publicului larg e că designerul francez a îmbrăcat-o și pe Lauren Bacall, actrița cu origini românești, reprezentativă pentru Epoca de Aur a Hollywoodului.

Elizabeth Taylor, Jacqueline Kennedy Onassis și Prințesa Grace de Monaco, printre cliente 

Și cum un talent dumnezeiesc nu vine niciodată singur în cazul unui geniu, Givenchy s-a impus și în industria parfumurilor. Cel care l-a ajutat a fost fratele său, Jean Claude, iar cea care l-a inspirat a fost însăși Audrey Hpburn, care i-a devenit cea mai bună prietenă.

După ce a creat special un parfum pentru actriță, Givenchy s-a gândit ca mai multe femei să poate fi răsfățate de aromele alese. Actrița s-ar fi revoltat, iar numele,  ”L’Interdit” a fost inspirat de replica divei: „Dar e parfumul meu, îți interzic!”. Până la urmă, i-a dat voie și continuarea o știm cu toții.

Pe 10 martie 2018, Givenchy a plecat la Cer pentru a crea rochii îngerilor...facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI