Le-a râs în nas naziștilor cum nu a mai reușit nimeni! „Bebelușul arian perfect” al propagandei naziste era, de fapt… 100% evreu! Ce s-a întâmplat cu fetița din imagine

 
+3 click pentru
galerie

În anul 1935, pe când se pregătea deja unul dintre cele mai cumplite capitole din istorie, un fotograf berlinez a decis să le facă naziștilor o farsă care ar fi putut costa mai multe vieți. Acest bărbat, Hans Ballin, și-a bătut joc de „strălucita” idee a Ministrul Propagandei Publice a regimului nazist, Josef Goebbels, de a organiza un concurs pentru a găsi „bebelușul arian perfect”. El a înscris imaginea unei evreice, care, „culmea”, a fost desemnată câștigătoare.

Una dintre cele mai dezbătute probleme în cadrul ierarhie naziste a fost statutul germanilor care erau în parte evrei.

În 1935, Josef Goebbels, Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist (din anul 1933 până în 1945), a demarat căutările pentru „bebelușul arian perfect” și a sponsorizat un concurs pentru găsirea acestuia.

Imaginea acestui copil urma să apară peste tot – de la ziare, reviste, la partituri și obiecte de tot felul, precum farfurii și căni.

Concursul a fost câștigat de o fetiță frumoasă cu părul deschis la culoare, numită Hessy Levinson.

Astfel, „bebelușul arian perfect” al lui Goebbels era, de fapt, 100% evreu.

Mama lui Hessy Levinson, Pauline, a dus-o pe copilă la un fotograf din apropierea locuinței ei, pentru a face o fotografie de familie. Fără să știe, Pauline a ajuns la cunoscutul fotograf berlinez Hans Ballin, care a înscris imaginea cu Hessy în concursul lui Goebbels, făcând astfel o farsă periculoasă, pentru a se amuza.

Prin înscrierea acestei imagini în concurs, Ballin a vrut să demonstreze (fie și doar pentru el însuși) că ideile naziștilor erau absurde.

Surprinzător, imaginea cu Hessy a fost declarată câștigătoare.

Mama copilei, văzându-și fiica pe coperta revistei nazite de familie Sonne ins Haus („Luma soarelui din casă”), a mers în grabă la studioul foto al lui Ballin, panicată.

Dacă naziștii ar fi aflat că Hessy este evreică, întreaga familie a copilei ar fi avut de suferit.

Deși acest lucru s-a petrecut cu câțiva ani înainte de Noaptea de cristal și de Holocaust, nu era nemaiauzit nici atunci ca familiile de evrei să fie pedepsite ori să dispară, mai ales dacă ar fi făcut ceva pentru a ridiculiza regimul nazist.

Fotograful Hans Ballin i-a povestit mamei fetiței despre farsa lui și a asigurat-o că nu va dezvălui niciodată identitatea copilului.

Din pecauție, însă, Hessy a început să fie ținută de familie doar în casă, pentru a evita ca micuța să fie recunoscută de cineva.

Naziștii nu au aflat niciodată secretul „bebelușului arian perfect” al regimului.

În anul 1938, la trei ani după ce a avut loc concursul și în timp ce regimul a dus antisemitismul către noi culmi, tatăl lui Hessy, Jacob, a fost arestat de către Gestapo, fiind acuzat pe nedrept de evaziune fiscală.

Eliberat într-un final, după ce contabilul său german a garantat pentru el, Jacob și-a luat soția și fiica și a fugit la Paris, prin Letonia.

După căderea Franței în 1940 și de represiunea antisemtică care s-a instalat pe cale de consecință acolo, familia Levinson s-a scuns și a reușit să fugă în Cuba, cu ajutorul Rezistenței franceze.

În anul 1949, familia Levinson s-a mutat în Statele Unite ale Americii, unde Hessy s-a căsătorit cu Earl Taft și a devenit profesoară de chimie la Universitatea St. John din New York.

În 2014, Hessy a acordat un interviu pentru ziarul german Bild, declarând: „Acum pot să râd de ceea ce s-a întâmplat, însă dacă naziștii ar fi aflat cine sunt, de fapt, nu aș fi în viață acum”.

În prezent, Hessy Levinson, născută pe 17 mai 1934, are vârsta de 84 de ani.

Dezbaterea cu privire la statutul germanilor care erau în parte evrei s-a desfășurat în cadrul cercurilor naziștilor pentru mare parte din perioada existenței regimului.

La celebra conferință de la Wannsee, din anul 1942, generalul SS Reinhard Heydrich și alți oficiali superiori ai Germaniei naziste au oficializat planurile pentru Holocaust.

Minutele de la acea întâlnire arată că această problemă a existenței unor germani cu origini evreiești a fost cea mai discutată temă în acea conferință de scurtă durată.

Pentru generalul SS Reinhard Heydrich, care a prezidat conferința, stabilirea procentajului de sânge evreiesc „permis” ar fi putut avea o importanță personală. După război, istoricii au scris despre faptul că Heydrich era îngrijorat în privința posibilității ca el însuși să fie evreu, „într-un procent considerabil”.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE