Live acumObservator 16
Prime Time 20:25Chefi la cutite

Legătura incredibilă dintre BIKINI și BOMBA ATOMICĂ! Ce scuză a avut creatorul lor pentru a-i prezenta în lumea modei. Cum arăta primul model și care au fost sex-simbolurile care l-au făcut celebru – GALERIE FOTO

Ziua de 5 iulie din anul 1946 a rămas în istorie pentru o revoluție în privința costumelor de baie, aceasta fiind data la care creatorul de modă și inginerul de automobile francez Louis Réard a prezentat lumii la piscina unui hotel din Paris un nou tip de costum de baie – bikini.

Ziua de 5 iulie din anul 1946 a rămas în istorie pentru o revoluție în privința costumelor de baie, aceasta fiind data la care creatorul de modă și inginerul de automobile francez Louis Réard a prezentat lumii la piscina unui hotel din Paris un nou tip de costum de baie – bikini.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, casele de modă au început să folosească raționalizarea drept scuză pentru a redesena costumul de baie, folosind mai puțin material și dezvăluind mai mult din trupurile manechinelor și femeilor care urmau să poarte creațiile lor.

Pe vremea aceea, femeile purtau costume de baie în două piese mai modeste, create pentru a expune doar o mică porțiune din abdomen. Însă, Réard, a cărui familie deținea un magazine de lenjerie intimă, a observat că femeile de pe plajele mediterane din Franța își îndoiau materialul de la costumele de baie pentru a expune mai mult din suprafața pielii.

În acest cotext, dar și considerând că introducerea raționalizării materialelor de către guvernul Statelor Unite ale Americii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial reprezintă pentru el o oportunitate de a face profit, Réard a inventat bikini. Invenția lui a transformat pentru totdeauna moda în privința costumelor de baie.

Un alt detaliu interesant este acela că această creație de modă a lui Réard a fost prezentată cu un adevărat „bum!”, la patru zile după ce s-au făcut teste de explozii nucleare în atolul Bikini din Insulele Marshall. Inginerul francez și-a numit invenția după acest atol.

El a ales această denumire deoarece s-a așteptat ca „cel mai mic costum de baie din lume” – realizat din doar aproximativ 76 de centimetri – va crea un șoc similar cu cel pe care l-a avut bomba atomică în lume.

Atrăgând atenţia şi mai mult asupra legăturii dintre actualitate şi modă, primii bikini din lume au fost croiţi din pânză de bumbac, imprimată cu articole de ziar.

Impedimentul major al creatorului de modă. Cine a purtat primul bikini

Singura problemă pe care Louis Réard a avut-o în prezentarea invenției lui a fost să găsească un model cu suficient curaj ca să poarte primul bikini.

Din fericire, o tânără animatoare franceză, în vârstă de 19 ani, numită Micheline Bernardini, a acceptat provocarea. Ea lucra ca dansatoare exotică la Casino de Paris.

Ea a devenit prima femeie care a purtat bikini – un costum de baie atât de minuscul încât putea să încapă într-o cutie de chibrituri. De altfel, Bernadini a fost fotografiată în bikini ținând o cutie cu chibrituri în mână, pentru a sublinia dimensiunea mică a costumului de baie.

Izbucnirea controverselor, cu Vaticanul în frunte. Sex-simbolul care i-a salvat

Extrem de îndrăzneață și revoluționară, această invenție a stârnit și controverse. În 1951, bikini au fost interziși, în urma primei ediții a concursului Miss World, care a avut loc la Londra. Fiind declarați „un păcat” de către Vatican, bikini au fost interziși la scurt timo în Belgia, Italia, Spania și Austria.

Din fericire, apariția sex-simbolului francez Brigitte Bardot, în anii 1960, a schimbat totul. Imagini cu modelul incredibil de atrăgător la plajă, la Festivalul de Film de la Cannes din anul 1953, au primit creditul pentru „schimbarea de noroc” a bikinilor.

În urma publicării acelor fotografii, vânzările au crescut considerabil, iar bikini au intrat în mainstream. Bikini cu imprimeuri florale purtați de Brigitte Bardot au fost recunoscuți pentru impactul pe care l-au avut asupra comerțului francez la nivel internațional – impact mai mare decât cel pe care l-a avut industria de automobile.

Alte actrițe celebre, inclusiv Rita Hayworth și Ava Gardner, au atras atenția presei, de asemenea, purtând bikini.

În anii 1960, creația de modă a apărut pe coperțile revistelor pentru bărbați Playboy și Sports Illustrated, crescându-i legitimitatea.

Un impact uriaș a avut și actrița Ursula Andress îmbrăcată în bikini într-o scenă „incendiară” din filml „Dr. No” (1962), primul din seria James Bond. În această scenă, artista ieşea din apele mării sub privirile admirative ale actorului Sean Connery, care îl interpret ape agentul 007.

Mai târziu, actrița Raquel Welch a devenit imediat un sex-simbol la nivel național, după ce a apărut în bikini din piele de căprioară, în filmul „One Million Years B.C.” (1966). Acel look al ei avut un impact major în moda anilor 1960.

Altă femeie care a impresionat în bikini au fost actrița Annette Funicello, în filmul de succes „Beach Party” (1963).

Sex-simbolurile Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor au fost, de asemenea, fotografiate în astfel de articole vestimentare.

Cu toate că inventarea bikinilor moderni îi aparține lui Réard, există dovezi că femeile au purtat articole vestimentare similar chiar în anul 5.600 Înainte de Hristos. Există, de asemenea, ilustrații cu femei îmbrăcate cu articole asemănătoare cu bikini din ziua de astăzi la competiții sportive din Roma Antică. Cea mai faimoasă astfel de ilustrație este cea de la Villa Romana del Casale.

Louis Réard (1897 – 1984) și-a deschis un magazin de bikini în Paris, pe care l-a administrat timp de 40 de ani. În 1980, el s-a mutat alături de soția sa, Marcelle Réard, din Franța la Lausanne, Elveția, unde a murit patru ani mai târziu, la vârsta de 87 de ani.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro