Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30X Factor

A înșelat-o cu un bărbat și a înviat-o după ce s-a făcut bucăți! Gaba, aventură cu cea mai rece femeie! „Nu avea sens!”

A creat-o și a făcut-o star. A înșelat-o cu un bărbat. A înviat-o după ce s-a făcut bucăți și i-a ales un sfârșit crud. Lester Gaba a fost un sculptor care a șocat Hollywoodul, în anii 1930, cu partenerea lui mai puțin obișnuită, Cynthia.

Lester Gaba și manechinul Cynthia.

Atât de extravagantă a fost relația lui cu Cynthia, că faima i-a crescut considerabil. Ay fost invitați la nunta fostului rege Edward al III-lea al Regatului Unit cu Wallis Simpson, în 1937, și la alte evenimente, iar „splendida blondă” a apărut în presă, inclusiv pe coperta Life Magazine.

Mari case de modă au copleșit-o pe cea mai rece femeie cu daruri – bijuterii, rochii, încălțăminte și blănuri la care divele vremii se puteau uita cu invidie.

Cu părul blond, ondulat, până la umeri, cu trăsături fine - sprâncene subțiri și lungi, ochi mari, un nas mic și delicat și buze în formă de inimă, Cynthia era misterioasă și elegantă. Fuma cu gesturi delicate, era mereu aranjată și suferea de „laringită”, după cum spunea partenerul ei.

Diagnosticul era greșit. Cynthia, de fapt, nu vorbea, pentru că nu avea viață. Misterul era doar mimat de întreaga lume, care o trata ca pe o persoană în carne și oase.

A înșelat-o cu un bărbat și a înviat-o după ce s-a făcut bucăți! Gaba, aventură cu cea mai rece femeie! „Nu avea sens!”

Cum a luat naștere Cynthia

Creatorul ei, sculptorul Lester Gaba, născut în 1907 în Hannibal, Missouri, a crescut într-un oraș mic, dar a visat mereu la viața grandioasă a unei metropole. Părinții lui aveau un magazin ce lui nu i-a stârnit niciun interes. Își petrecea timpul singur, desenând. La 10 ani, i s-a întâmplat ceva ce avea să îi dea sensul vieții. A participat la un concurs de sculpturp în săpun. Nu l-a câștigat, dar a mers apoi la școala de artă din Chicago. Curând, s-a remarcat cu sculpturile lui în săpun.

A ajuns la New York, în 1932, unde a intrat în industria modei, fiind un pionier în proiectarea vitrinelor de magazine. I s-a cerut să creeze un manechin inedit pentru vitrinele magazinelor. Așa a apărut Cynthia.

Citește și: Legătura incredibilă dintre BIKINI și BOMBA ATOMICĂ! Ce scuză a avut creatorul lor pentru a-i prezenta în lumea modei. Cum arăta primul model și care au fost sex-simbolurile care l-au făcut celebru – GALERIE FOTO

Spre deosebire de manechinele grele, turnate în ceară, nerealist, ce obișnuiau să se topească în vitrine, Cynthia, creată de Lester Gaba pentru Saks Fifth Avenue, din gips, era mult mai ușoară și avea chiar trăsături distincte.

„Puneți-o pe actrița Joan Crawford într-o vitrină și chiar și soții vor ieși la cumpărături”, scria Gaba într-o publicație, lansând un apel la o revoluție în materie de proiectare a manechinelor.

A înșelat-o cu un bărbat și a înviat-o după ce s-a făcut bucăți! Gaba, aventură cu cea mai rece femeie! „Nu avea sens!”

Mai exact, Cynthia cântărea în jur de 45 de kilograme, 1, 67 centimetri înălțime, „era destul de zveltă, avea pielea de culoarea piersicii, părul blond, o linie a mandibulei vag unghiulară și nasul mic și ascuțit, cu nota de snobism și smerenie a înaltei societăți din New York”, după cum afirma Alana Staiti, curator la Muzeul Național de Istorie Americană.

Lester Gaba a creat mai multe manechine, pe care le-a numit „Fetele Gaba”. Toate aveau imperfecțiuni și semne distincte, precum pistrui, alunițe sau picioare inegale. Sculptorul și-a creat un manechin și pentru el și a început să iasă cu această „femeie” în oraș.

Citește și: „Ţine, Leano, curu' zvelt!”. Ironia usturătoare pe fondul căreia Maria Tănase a plecat cu inima frântă de lângă Constantin Brâncuși, deși l-a iubit veșnic

Așa a început nebunia, iar Cynthia s-a ales chiar și cu un card de credit, de la Saks Fifth Avenue! Ba chiar a avut o coloană de ziar și un show de radio de succes. Cynthia a apărut chiar și într-un film hollywoodian, în 1938 - „Artists and Models Abroad”.

A înșelat-o cu un bărbat și a înviat-o după ce s-a făcut bucăți! Gaba, aventură cu cea mai rece femeie! „Nu avea sens!”

Faima ei s-a stins, când a început războiul. Gaba a înviat-o și a cheltuit o avere pentru ea, în zadar

În 1942, Lester Gaba a fost înrolat în armată. A trimis-o pe Cynthia la mama lui, în Missouri. A insistat ca mama lui să o ducă regulat la un salon de înfrumusețare.

Într-un salon de înfrumusețare și-a găsit Cynthia și sfârșitul. A alunecat de pe un scaun și s-a făcut bucăți. „Moartea” ei a intrat în atenția presei, iar Gaba a părut tulburat.

Însă, Lester Gaba și-a înviat „partenera”, cu gândul să o facă vedeta unui talk show, dar magia era pierdută. În zadar a cheltuit Lester 10.000 de dolari ca să îi dea o voce, la propriu, manechinului, printr-un sistem electronic!

Citește și: „Se băteau pentru trupușorul meu fierbinte”. A fost aruncată la orfelinat, după ce i-a murit mama! A schimbat iubiți bogați și a ajuns să își injecteze morfină. Coco Chanel, o viață complicată

Nu se știe cu exactitate unde se află Cynthia acum sau dacă mai există. Într-un interviu, Lester Gaba a sppus că a lăsat-o într-un pod, în locuința unui prieten de-ai săi în East Village.

„Într-o zi, când era cu mine în mașină, am avut sentimentul că era o persoană reală. (...) Apoi, dezgustat, am abandonat-o într-un pod. Nu mai avea sens”, a spus Gaba.

Cert este că Cynthia a fost lăsată în urmă de manechine din plastic, produse în masă.

Lester Gaba ar fi avut o aventură cu regizorul american Vincente Minnelli, în primii lui ani petrecuți la New York. Când Minnelli a plecat la Hollywood, Gaba ar fi rămas neconsolat și singur pentru tot restul vieții lui.

După ce a petrecut și câțiva ani la catedră, predând în domeniul marketingului, Lester Gaba a murit la vârsta de 80 de ani, răpus de un cancer de colon, la un spital din New York.

Recomandari