Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

Genul programului: nebănuite. „Dacă locuiești la etaj, îmbătrânești mai repede.”

Da, lumea e plină de surprize. Genetic, asemănarea dintre un om și o banană este de 60%, caietele lui Marie Curie încă sunt radioactive, și sunt mai multe forme de viață care mișună pe pielea unui singur om decât oameni pe Pământ. Așadar, să răsturnăm sacul nebănuitelor...

„Persistența memoriei” - Salvador Dali, 1931.

Singulart Magazine

Da, lumea e plină de surprize. Genetic, asemănarea dintre un om și o banană este de 60%, caietele lui Marie Curie încă sunt radioactive, și sunt mai multe forme de viață care mișună pe pielea unui singur om decât oameni pe Pământ. Așadar, să răsturnăm sacul nebănuitelor...

Spațiul gol

Suntem compuși din atomi. Atomii sunt compuși, în proporție de 99,99%, din spațiu gol. Dacă s-ar putea elimina tot spațiul gol din atomi, noi, cei 7 miliarde de inși care populăm Terra, am putea încăpea într-un măr. Și tot am avea loc să ne mișcăm. O variantă „confort 2” ar fi un cub de zahar, n-am avea cine știe ce loc să întindem picioarele, dar de încăput, am încăpea.

Decât săraci și bolnavi, mai bine bogați și sănătoși

Cele mai bogate 3 familii din lume au mai multă avere decât ar avea oamenii din cele mai sărace 48 de state dacă și-ar pune banii laolaltă. Mult s-a scris despre abolirea diferențelor (inumane) dintre oameni. Din păcate, mai mult s-a scris.

Jocul care a bătut Universul

Un joc de șah poate decurge în numeroase feluri. În atât de numeroase feluri încât numărul de atomi din Universul văzut este mai mic decât numărul de posibile „acțiuni” și „reacțiuni” dintr-un joc de șah. În lumina asta, parcă faptul că șahul a apărut în India, locul celor preocupați de Universul nevăzut, devine oarecum explicabil, căci, iată, orientalii au făcut ce au făcut și au inventat jocul care se ia la trântă cu infinitul.

Vara indiană

Apropo de India, dar și de iarna românească petrecută, în unele părți ale țării, în decor de octombrie: două treimi din populația globului n-a văzut niciodată zăpadă, și slabe șanse ca lucrul ăsta să se schimbe vreodată. Ba dimpotrivă, dau de înțeles cei care studiază fenomenul încălzirii globale. În următorii ani, iarna-și va căuta o planetă mai puțin poluată pe care s-o distreze, iar dacă Universul va învinge, totuși, jocul de șah, poate c-o va și găsi...

Cleopatra nu-i chiar așa bătrână

Mamuții locuiau bine-mersi pe Pământ când s-au construit Marile Piramide din Egipt, ceea ce înseamnă că, pe scara timpului, o femeie precum Cleopatra, Regina Egiptului, e mai aproape de nașterea lui Marilyn Monroe sau a tovarășului Ceaușescu decât e de construcția Marilor Piramide. Văzuți din avionul personal al Istoriei, noi îi suntem „mai contemporani” Reginei Egiptului decât le era ea vestigiilor Egiptului Antic.

Oamenii care am fi putut fi

Una dintre teoriile referitoare la evoluția Omului pe Pământ zice că au existat două linii de oameni arhaici: neanderthalii și homo sapiens. Cei dintâi au dispărut. Motivul?

Nu știau să coasă.

Arheologii au descoperit ace din os făcute de homo sapiens, dar niciodată de vreun neanderthal. Dac-ar fi știut să coasă, ar fi putut acoperi corpurile noilor-născuți, ceea ce creștea imens șansele ca specia să treacă cu bine peste Epoca de Gheață.

Dacă locuiești la etaj, îmbătrânești mai repede

Senzația că timpul nu trece la fel pentru toți e cât se poate de reală.

Teoria gravitației a lui Einstein arată că timpul curge mai încet în condiții de gravitație mai puternică – adică atunci când ne aflăm mai aproape de sol. Practic, timpul unui om care locuiește la parter va trece un pic mai lent decât timpul unui om care locuiește, să zicem, la etajul 80 al unui zgârie-nor. Logic, al doilea om va îmbătrâni mai repede.

96% din Univers nu se vede

Adunați țări, mări, oceane, toți oamenii pe care i-ați cunoscut într-o viață, cei pe care nu i-ați cunoscut, dar vi-i imaginați, mai puneți soarele, luna, inelele lui Saturn și toate stelele de pe cer, pe scurt, gândiți-vă la tot. Aflați că acest tot ocupă doar 4% din Univers, atât se vede, 4%. Restul de 96% e invizibil: materia întunecată și energia întunecată, despre care nu se știu foarte multe. Ca atare, a-i spune unuia că nu știe pe ce lume trăiește e mai degrabă amuzant.

În proporție de 96%, nimeni nu știe.

Unele lucruri nu se schimbă niciodată

Toporul e vechi de 1,4 milioane de ani. De la apariția lui și până astăzi, nu a suferit nici cea mai mică modificare. Aici consecvență!

Lucruri neobișnuite despre omul obișnuit

Pe parcursul vieții, un om obișnuit face atâția pași cât să înconjoare Terra de 3 ori.

Același om obișnuit e cu 1% mai înalt dimineața decât seara, datorită poziției orizontale din timpul somnului, poziție care ameliorează efectul gravitației și relaxează șira spinării.

Genericului „om obișnuit” i-ar lua 1000 de ani să vizualizeze fiecare videoclip pus pe YouTube până la momentul citirii acestui text.

Ales la întâmplare din orice loc sau timp istoric, un om obișnuit are mai multe șanse să moară lovit de o nucă de cocos decât de un rechin. Și când te gândești că Jaws-ul lui Spielberg pare atât de real...

În aceeași lume a probabilităților care ne storc un zâmbet mirat, matematicienii opinează că e mai probabil să mori în drum spre loterie decât să câștigi la loterie. Din fericire, la noi pare invers. Ce să-i faci, nici matematica nu mai e ce-a fost!

O statistică asemănătoare arată că, pentru un om obișnuit, mersul la muncă implică mai multe posibilități serioase de accidentare decât mersul la război, o scuză serioasă pentru conservat energia, deci.

Tot la capitolul conservare, doar unul din două bilioane de oameni trăiește mai mult de 116 ani, restul ne zbatem între 65 și 85.

Un om obișnuit sughiță de câteva sute de ori într-o viață.

Charles Osborne, un om neobișnuit, a sughițat încontinuu timp de 68 de ani, din 1922 până în 1990, și a murit în 1991. Pentru „reușita” de a fi sughițat de aproximativ 430 de milioane de ori într-o viață, Charles a intrat în Cartea Recordurilor.

Surse: allthatsinteresting.com, descopera.ro, Wikipedia

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro