Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Își taie venele în fața călăilor! Cu o mână din care îi țâșnește sângele îl pocnește pe unul peste față! Ea și iubitul ei și-au fluierat dragostea și au fost cât pe ce să scape! Iubire și curaj la Auschwitz - FOTO

Neînfricată. Rebelă. Om. Mala Zimetbaum a preferat să moară, decât să accepte soarta pe care aleasă de naziști pentru ea și pentru ceilalți prizonieri de la Auschwitz. S-a îndrăgostit. A evadat și a fost prinsă. Și-a fluierat iubirea pentru un bărbat la fel de „nesăbuit”. Au sfidat călăii. Amândoi.

„Mala” Zimetbaum și Edward „Edek" Galiński.

Malka Zimetbaum, cunoscută ca „Mala” Zimetbaum, o tânără din Belgia cu origini în Polonia, și-a făcut loc în istorie drept prima femeie care a evadat de la Auschwitz, iar povestea ei și a celui alături de care ar fi trebuit să îmbătrânească este fabuloasă. Iată!

Mala vede lumina zilei pentru prima dată în Brzesko, Polonia. E cea mai mică din cei cinci copii ai părinților ei. Are 10 ani când familia ei se mută în Belgia. La școală, excelează la matematică și limbi străine. Renunță la cursuri ca să lucreze într-o fabrică de diamante, după ce tatăl ei își pierde vederea și capacitatea de a întreține familia.

Are doar 24 de ani când ajunge la Auschwitz-Birkenau. Nu mai este Mala. Este prizoniera numărul 19880. Educația îi este înger păzitor. Știe la perfecție olandeză, franceză, germană, italiană și poloneză, așa că ajunge să lucreze ca traducător și curier.

Are o poziție privilegiată, dar alege să fie o „nesăbuită”, în loc să aibă grijă de siguranța ei! Se dedică să îi ajute pe alții. Trage sforile potrivite pentru ca unii deținuți să ajungă la munci mai ușoare, atunci când crede că aceștia nu sunt apți pentru sarcini solicitante din punct de vedere fizic.

Mala face tot ce poate! Avertizează prizonierii despre selecțiile la infirmerie. Îi încurajează să încerce să evadeze, ca să se salveze. Șterpelește fotografii trimise de rudele prizonierilor și ajunse în dosarele lor, la care ei nu au acces. Face rost de mâncare bună și de medicamentele de care oamenii au nevoie. Încurajează deținuții, în stânga și-n dreapta. Este o eroină.

Se îndrăgostește și evadează, dar nu pentru ea, ci pentru toată lumea!

Tot în lagăr apare și marea ei dragoste. Un mecanic polonez, pe nume Edward „Edek" Galiński, care are un plan de evadare, cu un prieten al său, Wieslaw Kielar – cel din urmă ajunge să scrie o carte autobiografică. „Anus Mundi: 5 Years in Auschwitz” (Anus Mundi: 5 ani la Auschwitz).

Planul lui inițial eșuează, după ce prietenul lui pierde o pereche de pantaloni dintr-o uniformă a gărzillor SS, de care era nevoie pentru evadare. Galiński nu renunță! Îi spune prietenului său că o ia pe Mala în locul lui și că va găsi o metodă să îl ajute să scape ulterior.

Mala nu vrea să scape pentru ea. Planul ei este să dea fuga la Aliați și să le spună ce se întâmplă la Auschwitz, ca să salveze vieți! Unele surse o numesc liderul unui grup de rezistență.

Data stabilită pentru marea evadare este 24 iunie 1944, când paza este mai slabă, pentru că e weekend. Planul este următorul: Galiński se deghizează în ofițer SS și o însoțește pe Mala, deghizată în bărbat, sub pretextul că așa-zisul prizonier trebuie să instaleze o chiuvetă, pe care trebuie să o și care. Odată ieșiți din lagăr, Mala își dă jos rândul de haine bărbătești și rămâne într-o rochie. Devine iubita ofițerului SS, cu care se află într-o plimbare. Au succes, dar nu pentru mult timp!

Sunt aduși înapoi la Auschwitz. Își fluieră unul altuia, ca să se simtă aproape

După evadare, cei doi ajung într-un oraș apropiat. Mala intră într-un magazin cu speranța să cumpere pâine, în schimbul unor bijuterii de aur pe care iubitul ei le-a furat din lagăr. El se ascunde aproape și o așteaptă. O patrulă germană o arestează pe Mala. El vede totul din ascunzătoare. Știe că Mala va fi ucisă pentru evadare. Nu rezistă. Se predă. Doar i-a promis iubitei lui că nu se vor despărți!

Mala și Galiński sunt duși la Auschwitz, într-un loc „special”, cunoscut drept „buncărul”. Sunt aruncați în celule separate. Apoi, el este pus într-o celulă cu un alt bărbat. Scrijelește un perete cu numele lui și al iubitei și cu numerele pe care le-au primit ca prizonieri.

Un gardian cu suflet îi ajută pe furiș în schimbul câtorva bilețele. Uneori, își fluieră unul altuia pe hol. Când este dus afară, Galiński cântă sub fereastra unei celule pe care o crede a ei.

Mala sfidează naziștii și în momentul execuției! Se sinucide în fața lor!

Mala și al ei Galiński se mai văd, pentru o ultimă dată, căci sunt scoși în același timp ca să fie executați, în lagărele pentru femei, respective pentru bărbați.

Galiński sare cu ștreangul de gât înainte ca naziștii să îl condamne oficial la moarte, dar gardienii îl pun din nou pe platform. Strigă cu putere „Trăiască Polonia!”, dar nu apucă să pronunțe în întregime ultimul cuvând, că deja atârnă cu ștreangul de gât! Prizonierii care asistă la execuție își scot pălăriile, în semn de respect pentru Galiński.

Între timp, Mala își sfidează și ea călăii. Scoate o lamă pe care o are ascunsă în păr și își taie venele de pe interiorul coatelor! Țâșnește sângele!

De aici, poveștile variază. Unii susțin că Mala a spus că toți prizonierii vor fi eliberați curând. Alții spun că a pălmuit și a urlat la un gardian, spunându-I că ea moare ca o eroină, iar el va muri ca un câine. Alții spun că a îndemnat prizonierii la revolt, spunându-le că mai bine și-ar risca viețile decât să accepte situația în care au fost puși.

Mala ar fi plesnit într-adevăr un gardian peste față, cu mâna plină de sânge. Fiara i-a înșfăcat apoi mâna și i-a rupt-o. Mai mulți naziști au sărit pe ea, trântind-o la pământ și acoperindu-I gura.

Un ofițer SS pe nime Maria Mandel a spus mai târziu că a existat un ordin venit de la Berlin pentru ca Mala Zimetbaum să fie arsă de vie în crematoriu. Naziștii au adus o roabă și le-au ordonat unor prizonieri să o ducă la infirmerie. Acolo, asistentele i-au bandajat brațele cât de încet au putut, pentru ca ea să moară cât mai repede. Mala s-a confesat: Știa că ar fi putut supraviețui, dar a preferat să nu își trădeze principiile.

Moartea Malalei. Povești diferite

Există mai multe variante în privința decesului Malei. Unii au spus că a murit din cauza sângelui pierdut, până la crematoriu. Alții au susținut că unui gardian i s-a făcut milă de ea și a împușcat-o sau a otrăvit-o în crematoriu.

Se pare că trei frați ai Malei Zimetbaum – Gitla, Marjem și Salomon Rubin au supraviețuit Holocaustului. Gitla ar fi migrat și ar fi murit în Guayaquil, Ecuador, iar descendenții ei știu povestea Malei.

Un musical de teatru intitulat „Mala, The Music of the Wind”, inspirat din povestea vieții ei, a fost prezentat la Atena.

Un film, „The Last Stage”, scris și regizat de Wanda Jakubowska, cu personajul principal, Marta Weiss, inspirat din povestea Malei Zimetbaum, a fost lansat în 1947.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro