Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:25Chefi la cutite

Marea pasiune a lui Arsenie Boca: ocultismul! Cum își hipnotiza enoriașii și de ce îl adorau femeile: „S-a lăsat ușor pe spate, căpătând o paloare ca de mort”

Sfântul Ardealului, vindecător, făcător de minuni, vrăjitor, călugăr luminat, ascet intelectual, ocultist, impostor, prezicător...Arsenie Boca nu a fost un preot oarecare. Pasionat de anatomie, a luat cursuri la Facultatea de Medicină. Fascinat de ocultism, a studiat tehnici de hipnoză și catalepsie la Facultatea de Teologie. Cum a reușit să „controleze” mințile a mii de oameni?

Ce studii avea, de fapt, Arsenie Boca

„Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, jud. Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci” - Arsenie Boca.

Născut în 1910, în Vața de Sus, Hunedoara, mort la 28 noiembrie 1989, la 79 de ani. A crescut într-o familie de creștini ortodocși, oameni simpli, săraci.

A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929. În același an, Zian se înscrie la se înscrie la Academia Teologică din Sibiu. La recomandarea profesorului Nicolae Popoviciu, primește o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București.

Acolo îl cunoaște pe renumitul medic și antropolog Francisc Rainer. Participând la cursurile ținute de medic la Institutului de Arte Frumoase, Boca ascultă cu pasiune cursurile sale.

„Interpretam particularitățile deosebite ale figurii fie ca însușiri fetale, fie ca elemente patologice, fie ca diferențe rasiale. (...) Uneori, în fața unui model, studentul chemat să îl examineze nu observa toate amănuntele. Atunci, profesorul îl ajuta”, spunea o fostă studentă, citată în volumul „Francisc Rainer. Biografia unei personalități universale”.

Boca era fascinat de profesorul Rainer. Studentul participă și la câteva cursuri de anatomie ale acestuia de la Facultatea de Medicină.

Interesul lui Boca pentru religia practică și viața ascetă din primele secole ale creștinismului, pentru controlarea simțurilor, emoțiilor și pentru dezvoltarea personală îi ghidează pașii către cursurile de mistică ținute de Nichifor Crainic la Facultatea de Teologie.

„Doctorul sufletelor”

În „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca”, autoarea Tatiana Niculescu îl numește pe preot un doctor al sufletelor care „stăpânește arta vindecării prin credință”. Arsenie Boca ar fi dobândit aceste puteri prin studii intense de spiritualism combinat cu religie: post sever, dormit puțin, tehnici de meditație, exerciții de concentrare și respirație sau prin „rugăciunea inimii” - în esență, repeta de multe ori „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul.”

Arsenie Boca ar fi practicat și catalepsia - înțepenirea bruscă a mușchilor și încetarea unor funcții cerebrale - după modelul fachirilor indieni:

„Un martor ocular povesteşte cum l-a văzut lăsându-se uşor pe spate, capătând o paloare ca de mort şi tremurând: <<Am crezut că a leşinat. (...) A stat aşa o vreme, nemişcat, tremurând, după care a surâs dintr-odată şi a zis: Nu e cazul. Am avut puţină treabă. Aşadar, dă de înţeles că s-ar fi aflat în două locuri în acelaşi timp.>>”

Își hipnotiza enoriașii

Mănăstirile de la Sâmbăta de Sus, din Brașov, şi Prislop, din Hunedoara, erau locuri de pelerinaj. Mii de oameni stăteau la coadă pentru a avea ocazia să vorbească cu părintele Arsenie Boca, vindecătorul, făcătorul de minuni. Se spune că își domina enoriașii, le citea sufletele. Controlul incredibil pe care îl avea asupra acțiunilor oamenilor s-ar fi realizat prin tehnici de hipnoză și sugestie. Reușea asta prin „ochii lui albaștri ce nu aveau spate”, spunea una dintre admiratoarele părintelui.

„Datorită cunoștințelor ce le adunasem în vremea studiilor și pe care le aplicam unde se putea face aceasta, poporul sărea marginile aprecierii juste și mă credea excepțional de înzestrat. De nenumărate ori am încercat, și mai încerc, a le stinge capriciile unei credințe necontrolate, cea la domeniul fanteziei - că aceasta nu mântuiește” - Arsenie Boca.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro