Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Marele Kirk Douglas, geniul născut din doi părinți analfabeți. La primul lui spectacol, s-au așezat în ultimul rând. Legendarul Spartacus se ține „verde” la 100 de ani!

Despre unii oameni se spune că au nouă vieți! După un accident de elicopter, o operaţie la inimă, un accident vascular cerebral şi un accident de elicopter, despre Kirk Douglas, legendarul actor de la Hollywood, am putea jura că are nu nouă, ci ZECE VIEȚI!

Despre unii oameni se spune că au nouă vieți! După un accident de elicopter, o operaţie la inimă, un accident vascular cerebral şi un accident de elicopter, despre Kirk Douglas, legendarul actor de la Hollywood, am putea jura că are nu nouă, ci ZECE VIEȚI!

La 100 de ani, „Spartacus” se ține verde: are energia unui june și nu o dată a fost surprins de fotojurnaliști alergând ca un sprinter. Fiul său, Michael, nu o dată a fost mai șubrezit ca veteranul său tată: a scăpat ca prin urechile acului de cancerul de gât. Kirk însă a avut mereu o sănătate de fier!

I s-a dat rolul lui „Spartacus”, dar i s-ar fi potrivit și „Supraviețuitorul”

E drept, când devii octogenar, nonagenar, apoi centernar, o inimă nițel obosită și un atac cerebral nici nu se mai pun la numărătoare. În 1958, Kirk Douglas a fost pe punctul de a se urca în avionul în care Michael Todd, soțul lui Elizabeth Taylor, a murit alături de ceilalți pasageri. Așadar, ce nouă vieți, zece, unsprezece sau chiar mai multe!

La un veac de viață, tatăl lui Michael Douglas și socrul frumoasei Catherine Zeta-Jones le-a trăit pe toate: a văzut ce înseamnă să trăiești într-o sărăcie lucie, dar și cum e să cheltuiască fără să se uite la bani, a iubit pătimaș, a trădat și a fost părăsit. A crescut patru copiii, toți băieți, Joel, Peter, Michael și Eric, a trecut prin moartea unuia din fiii săi (în urma unei supradoze de droguri - n.r.), s-a jucat cu nepoții și a învățat lecția dureroasă a suferinței. Mai mult, chiar dacă nu a primit Premiul Oscar pentru niciunul dintre rolurile sale, a fost recompensat cu un premiu onorific.

A luat primul Oscar de la mama lui: o înghețată

Primul Oscar de fapt i-l dăduse mama lui, când Kirk era în clasa a doua și avea opt anișori. A jucat într-o piesă la școală și nu a primit rolul principal, ci pe cel al unui cizmar. Ambii părinți, deși erau analfabeți și nu înțelegeau prea multe despre teatru, au venit să-și vadă copilul pe scenă. Au stat în spate, în ultimele rânduri. La final, mama i-a oferit primul său Oscar: o îngheţată.

„Nu am uitat niciodată acel moment“, a dezvăluit actorul de fiecare dată când a fost întrebat de amintiri memorabile. Iar la 100 de ani, ai multe de povestit!

Părinții lui se semnau cu degetul înmuiat în tuș

Kirk Douglas, s-a născut pe 9 decembrie 1916 în New York, într-o familie de evrei ruși care se semnau punând degetul înmuiat în cerneală pe orice hârtie. Herschel și Bryna, părinții lui, nu știau să scrie, nici să citească.

„Tatăl meu, care a fost un comerciant de cai în Rusia, şi-a cumpărat un cal şi o căruţă mică şi a devenit peticar, aduna haine vechi, piese din metal şi mărunţişuri pentru a le vinde pe câţiva bănuţi...Chiar şi pe strada Eagle, în cea mai săracă parte a oraşului, unde toate familiile se luptau pentru supravieţuire, peticarul era situat pe cea mai joasă treaptă. Şi eu eram fiul peticarului“, sunt câteva din amintirile lui Kirk Douglas.

Rolul lui „Spartacus” i s-a potrivit ca o mănușă

De la tatăl său, Kirk - pe numele real Issur Danielovitch Demsky - a moștenit dragostea pentru sport. Poate nu degeaba, Kirk a devenit celebru tocmai filmului care l-a consacrat, „Spartacus”, sclavul rebel transformat în cel mai sângeros gladiator al Imperiului Roman. O metamorfozare căreia Kirk i-a făcut față cum niciun alt actor nu ar fi fost în stare!

Era în 1960, iar Kirk avea deja 44 de primăveri, dar a luat castingul, având contracandidați mult mai tineri. Filmul a avut un buget colosal pentru acele timpuri, 12 milioane de dolari, echivalent cu peste o sută de milioane în zilele noastre.

Și-a înșelat cea de-a doua soție, dar a fost iertat

În 1943, actorul se căsătorește cu modelul Diana Dill, care îi dăruiește doi fii, Michael, și Joel. În cele din urmă, femeia cere divorțul, sătulă de aventurile extraconjugale ale actorului. După nouă ani, Kirk Douglas pășește din nou în fața altarului, alături nemțoaica Anne Buydens.

În timpul mariajului, se nasc Peter și Eric, iar aventurile actorului continuă. Spre deosebire de Diana însă, Anne închide ochii, iar căsnicia lor rezistă până în zilele noastre.

A fost iubit de cele mai frumoase femei de la Hollywood. Însurat fiind!

Mare crai, Kirk s-a iubit cu cele mai frumoase actrițe, deși nu era considerat un bărbat deosebit de atrăgător. A fost cu Marlene Dietrich („Venea acasă, îmi făcea supă, mă răsfăța”), cu Lauren Bacall și Lana Turner („Era încă iubita lui Fernando Lamas, un tip foarte gelos”), cu Rita Hayworth, Gene Tierney, Mia Farrow... „Am fost un nenorocit cu mult înainte de a deveni vedetă", a recunoscut, nostalgic, dar și mândru de trecutul său amoros, marele KIRK DOUGLAS!

La mulți ani, Maestre!

Foto: Time, Biography.com, EW, www.thevintagenews.com;

Surse orientative: The Vintage News, Agerpres

Recomandari