Live acumFilm: Jaf in stil italian
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

N-au vrut s-o lase să fie medic, doar fiindcă era femeie! Maria Cuțarida Crătunescu, prima femeie doctor din România, a zdruncinat regulile bărbaților

Apreciați și criticați în același timp, medicii din România au nu numai defecte, ci și realizări importante cu care românii au toate motivele să se mândrească. În zilele noastre nu mai este un fapt ieșit din comun să vedem femei în halat alb, dar puțini știu că în urmă cu o sută de ani, în noiembrie 1919, se stingea din viață Maria Cuțarida Crătunescu, prima femeie medic din România, care a dus o luptă uriașă, ce și-a pus amprenta asupra modului în care medicina românească s-a conturat ulterior, în timp.

Maria Cuțarida Crătunescu, prima femeie medic din România

Era prin 1857 când s-a născut Maria Cuțarida Crătunescu, cea care avea să devină prima femeie medic din România. A făcut Școala Centrală din București și a continuat apoi liceul la Zurich, apoi a decis să se înscrie la Facultatea de Medicină. Nu stă mult și se transferă la Universitatea din Montpellier, unde își ia licența. Româncă ambițioasă și cu planuri mari, Maria Cuțarida Crătunescu devine doctor în medicină la Paris. O româncă și alte 16 femei, atâtea studente la Medicină existau la momentul respectiv în Franța, una din țările cu cele mai vechi și prestigioase instituții de învățământ!

ROMÂNCA, PRINTRE SINGURELE 17 STUDENTE LA MEDICINĂ DIN FRANȚA

Ziarele vremii scriau adesea despre „românca din străinătate și succesele sale”. Vorbim de timpuri în care româncele abia dacă terminau opt clase, nu aveau drept de vot și doar burghezimea mai ajungea să facă un liceu.

Avea să se confrunte cu profundele prejudecăţi sociale din ţară, care considerau că femeia este mult inferioară intelectual bărbatului, fiind respinsă, de multe ori, la concursurile de promovare la care a participat.

N-au vrut s-o lase să fie medic, doar fiindcă era femeie! Maria Cuțarida Crătunescu, prima femeie doctor din România, a zdruncinat regulile bărbaților

Maria Cuțarida Crătunescu, portret (sursa foto: rador.ro)

Se întoarce în țară și încearcă să-și echivaleze studiile din străinătate. Primește „magna cum laude”, își deschide o clinică particulară, dar nu se lasă și face demersuri să devină medic secundar la Spitalul Brâncovenesc.

Prima femeie medic din România primește „respins” la cere, fără explicație. Tot ce primește este un post de profesoară de igienă! Abia în 1885, la 28 de ani, devine medic secundar la Spitalul Filantropia din București. Aici, Maria Cuțarida Crătunescu acordă consultați gratuite.

DOCTOR ÎN MEDICINĂ LA PARIS, PROFESOARĂ DE IGIENĂ LA ROMÂNI

Mai trece un an, devine șef al catedrei de igienă de la azilul „Elena Doamna”. Maria Cuțarida Crătunescu, doctor în medicină la francezi, devine un simplu șef de catedră...de igienă! Dar ambiția n-o părăsește, se încăpățânează și visul ei devine realitate abia la 34 de ani, când obține catedra de ginecologie de la Filantropia.

Pe lângă faptul că este prima femeie medic din România, Maria Cuțarida Crătunescu este fondatoarea Societății Materna, ce are drept scop protejarea copiilor săraci și nu mai durează mult până ce pune bazele primei creșe, la Fabrica de Tutun din București, unde a asigurat şi consultaţii pentru 2000 de muncitoare, în perioada 1885 – 1898.

N-au vrut s-o lase să fie medic, doar fiindcă era femeie! Maria Cuțarida Crătunescu, prima femeie doctor din România, a zdruncinat regulile bărbaților

Maria Cuţarida Crătunescu, imagine pe un timbru din 2007 (sursa: wikipedia)

Feministă convinsă, ea nu este doar liderul mișcării feministe din România, ci duce inclusiv o muncă intensă de promovare a potențialului intelectual al femeilor din România și are grijă ca ecoul să se audă chiar și la Paris.

A fost mobilizată în timpul Primului Război Mondial, la Institutul şi internatul Evanghelic (Spitalul Militar temporar nr. 134). La sfârşitul acestuia, din motive de sănătate, Maria Cuţarida Crătunescu se vede nevoită să se retragă din activitatea medico-socială.

AU REFUZAT-O DIN CAUZA REGULILOR, AȘA CĂ LE-A RESCRIS

După încheierea ostilităţilor, având sănătatea şubrezită, Maria Cuţarida Crătunescu se retrage din activitatea medico-socială, iar la 16 noiembrie 1919, trece la cele veşnice, mult prea devreme, la doar 62 de ani, fiind înconjurată de câteva dintre discipolele sale, care au învățat de la ea ce înseamnă tenacitatea și vocația feminismului.

N-au vrut s-o lase să fie medic, doar fiindcă era femeie! Maria Cuțarida Crătunescu, prima femeie doctor din România, a zdruncinat regulile bărbaților

Medicina anilor 1950: moașa asista nașterea, înconjurată de elevele sale (sursa: Arhiva Spitalului Filantropia)

Maria Cuţarida Crătunescu a fost o deschizătoare de drumuri pentru emaniciparea femeilor din ţara noastră, în domeniul medicinei fiind urmată de Olga Secară Tulbure, a doua femeie care a urmat cursuri de medicină, din anul 1880, la Facultatea de Medicină din Bucureşti, în vremea în care Maria Cuţarida se afla în anul al III-lea la Facultatea de Medicină din Zurich.

În contextul în care, la finalul secolului al 19-lea, țara noastră era foarte departe de a oferi femeilor șanse egale la educație cu bărbații, Maria Cuţarida Crătunescu a fost deschizătoarea de drum într-un domeniu în care femeile erau doar infirmiere, adică surori de caritate.

Totuși, ambiția puternică, dorința de-a demonstra că „și femeile pot” și o imensă pasiune pentru medicină și binele oameni au făcut-o pe Maria Cuțarida Crătunescu să devină prima femeie medic din România și să deschidă astfel „porțile” unei noi file din istoria medicinei românești.

Sursa: enciclopediaromaniei.ro, radioromaniacultural.ro, wikipedia.ro, spitalulfilantropia.ro

Recomandari