Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Maria, prima persoană din lume care a murit într-un accident auto! Roțile de fier i-au rupt gâtul. Sunt 151 de ani de-atunci

1869. Familia Ward își construiește, în atelierul propriu, un vehicul. Trei roți, două mari, pe spate, una mică, de ghidonare, în față. Viteza maximă, undeva la 10-15 km/h. 2020. Aproape 1.400.000 de oameni mor, anual, în accidente de mașină. Dar să revenim la primul dintre ei.

Vehiculul familiei Ward

Mary Ward, 42 de primăveri, fiică de rector universitar și un nume important pentru lumea de cultură irlandeză de la acea vreme. Îndrăgostită iremediabil de astronomie, dar, în același timp, apreciată de specialiști pentru studiile ei în entomologie, ramură care se ocupă cu studierea insectelor.

Neluată în seamă și forțată să stea în rândurile din spate ale savanților, Mary s-a luptat ani buni cu ideea că ”o femeie nu poate fi om de știință”. Și a câștigat! A scos, în 1857, de una singură, la Londra, o lucrare care a devenit best-seller. Până atunci, nimeni nu voia să-i publice lucrarea. Mai apoi, toți i-au citit studiile pe nerăsuflate.

Maria, prima persoană din lume care a murit într-un accident auto! Roțile de fier i-au rupt gâtul. Sunt 151 de ani de-atunci

Mary e luată cu acte cu căpitanul Henry Ward, iar familia le e completată de cei doi fii, băieții Charles și Richard, ambii în vehicul în momentul accidentului.

31 ale lui august, 1869. Familia Ward e în trecere prin Parsonstown (Birr, în denumirea de acum), un orășel în ținutul de nord al Irlandei. În legile vremii, e scris clar: viteza maximă a unui autovehicul poate fi de maximum 5 km/h. Mașinăria în care călătoresc cei patru Ward poate fugi cu aproape 15 km/h.

Maria, prima persoană din lume care a murit într-un accident auto! Roțile de fier i-au rupt gâtul. Sunt 151 de ani de-atunci

Am văzut-o pe decedată la aproximativ două minute de la accident. Gâtul îi era rupt cu totul. Nu știu dacă mai respira sau dacă mai avea doar ceva spasme. Sângele îi șiroia din urechi. A murit rapid”, e mărturia doctorului Woods, culeasă din ancheta vremii.

Dar ce s-a petrecut, mai exact, cu Mary Ward?! În timpul mersului, la o viteză importantă pentru acea perioadă, vehiculul și-a pierdut stabilitatea din cauza drumului destul de greoi. Mary, care se spune că dormea la momentul accidentului, a fost aruncată chiar în fața mașinăriei.

Roata din față a călcat-o direct pe gât. La câteva minute, Mary Ward era confirmată drept prima persoană din lume care moare într-un accident auto. ”Cădere accidentală”, e verdictul dat, rapid, de autorități, în 1 septembrie 1869.


La 151 de ani distanță, drumurile proaste și mașinile nesigure, cu probleme mecanice, rămân printre cauzele importante ale producerii accidentelor auto mortale.

Aproape 1,4 milioane de oameni mor, an de an, în accidente auto.

Între 20 și 50 de milioane de oameni sunt răniți, an de an, în accidente auto.

sursă date statistice: World Health Organization

sursă: irishexaminer.com

Recomandari