Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Marie Curie a fost implicată într-un scandal sexual! A vrut să lase patru copii fără tată! Răspunsul pe care l-a dat în fața acuzațiilor a fost fabulos. „Nu pot accepta așa ceva!”

A fost pionieră în radioactivitate, a descoperit două noi elemente chimicee, poloniul și radiul și a fost prima femeie care a câștigat nu doar unul, ci două premii Nobel, unul în fizică, altul în chimie. Însă, bunul ei renume a fost pătat de un scandal sexual, în fața căruia ea s-a apărat cu o replică fabuloasă.

A fost pionieră în radioactivitate, a descoperit două noi elemente chimice, poloniul și radiul, a fost prima femeie care a câștigat nu doar unul, ci două premii Nobel, unul în fizică, altul în chimie, și a fost soția unui laureat al Premiului Nobel și mama celei de-a doua femei recompensate cu acest trofeu în istorie. Însă, din toată această glorie pe care a avut-o Marie Curie nu a lipsit scandalul. Bunul ei renume a fost pătat de un scandal sexual, în fața căruia ea s-a apărat cu o replică fabuloasă.

Era anul 1910 când viața savantei poloneze Marie Curie era afectată de un scandal sexual imens. Trecuseră patru ani de când soțul ei, Pierre Curie, murise într-un accident, la vârsta de 46 de ani, în timp ce se deplasa către o editură pentru a publica un manuscris, traversând o intersecție aglomerată. Tinerețea ei nu era, însă, sfârșită. Avea doar 43 de ani. S-a îndrăgostit din nou, dar, de această dată, a fost o iubire interzisă.

Iubitul ei, omul de știință Paul Langevin, era cu cinci ani mai tânăr decât ea. Avea soție și copii acasă. Nu a contat. Marie Curie i-a devenit amantă. S-au iubit în secret, într-un apartament închiriat, lângă Universitatea Sorbona.

Soția trădată a descoperit adevărul și s-a răzbunat. Marie Curie s-a apărat

Marie Curie și Paul Langevin au continuat să se iubească liniștiți până când scrisorile de dragoste pe care savanta le-a scris iubitului ei au ajuns pe mâinile greșite. Cele ale soției trădate de Paul Langevin. Femeia s-a răzbunat, publicând întreaga poveste, alături de scrisorile de dragoste, într-un ziar din Paris.

Amorul interzis trăit de Marie Curie a scandalizat Franța. Era limpede că între savantă și bărbatul însurat nu era vorba doar despre atracție fizică. Ea voia o nouă căsnicie.

Marie Curie i-a scris lui Paul Langevin să divorțeze și să se însoare cu ea. Însă, bărbatul rămânea cu un picior în căsnicia lui, mai ales că soția lui a născut cel de-al patrulea copil al lor chiar la începutul aventurii lui cu Marie Curie. Bărbatul l-a provocat la duel pe autorul articolului din acel ziar.

După ce scandalul sexual a izbucnit în presă, Academia Regală Suedeză de Științe a încercat să o descurajeze să se prezinte la Stockholm pentru a-și primi cel de-al doilea premiu Nobel. Motivul? Să nu ajungă să dea mâna cu regele Suediei. Alții au vrut ca ea să renunțe la trofeu.

„Premiul mi-a fost acordat pentru descoperirea radiului și poloniului. Consider că nu există legătură între lucrările mele în domeniul științific și viața mea privată. Nu pot accepta ca aprecierea valorii lucrărilor științifice să fie influențată de bârfe privitoare la viața privată”, i-a răspuns Marie Curie, tăios, unui membru al Academiei Regale Suedeeze de Științe, care îi scrisese referitor la scandalul sexual izbucnit în presă.

Marie Curie a reușit să își salveze reputația abia după ce a făcut eforturi eroice pentru a ajuta soldații francezi răniți în timpul Primului Război Mondial.

Mai târziu, ca o ironie a sorții, nepoata lui Marie Curie și nepotul lui Paul Langevin s-au căsătorit. Este vorba de Hélène Joliot și Michel Langevin.

Răpusă de un fel de anemie aplastică, leucemie cauzată de expunerea îndelungată la radiații, Marie Curie s-a stins la sanatoriul din Sancellemoz, pe 4 iulie 1934, la două decenii după decesul soțului ei. A fost înmormântată alături de Pierre Curie într-o zonă rurală din afara capitalei Franței. Fiica lor, Irène Joliot-Curie, a fost și ea laureată a unui premiu Nobel pentru chimie, alături de soțul ei, Frédéric Joliot, pentru descoperirea radioactivității artificiale. Cealaltă fiică a savantei Marie Curie, Ève Curie, a devenit scriitoare.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro