Live acumObservator Sport
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Marea iubire a lui Marin Preda. A iubit-o nebunește, iar România îi datorează romanul „Moromeții”. ” Marine, eu plec, te părăsesc…vezi ce faci”

Marin Preda este scriitorul român care a dat viață literaturii române cu capodopere precum „Moromeții”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Viaţa ca o pradă” sau „Delirul”. Originalitatea operelor sale și stilul inconfundabil al scriituri, l-au făcut să fie considerat un fenomen.

Marin Preda este scriitorul român care a dat viață literaturii române cu capodopere precum „Moromeții”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Viaţa ca o pradă” sau „Delirul”. Originalitatea operelor sale și stilul inconfundabil al scriiturii, l-au făcut pe Preda să fie considerat de către critici drept un fenomen. Însă, viața amoroasă a acestuia este la fel de fascinantă precum operele lăsate în urmă.

Nuvelistul, romanicerul şi scriitorul Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, județul Teleorman, comună pe care a făcut-o celebră prin intermediul romanului de succes „Moromeții”

Copilăria scriitorului a fost încercată de momente grele. Și-a dorit mult să poată merge la școală, iar la inițiativa învățătorului său a fost înscris la școală, pentru prima dată în anul 1929. Responsabilitățile gospodăriei l-au ținut departe de carte, însă în ciuda dificultăților, Preda ajunge cel mai bun din seria lui.

Citește și: „Marițo, mânca-ți-aș, cântă-mi, fă, și mie ceva, că sunt supărată, arză-i-ar focu' pe bărbați!”. Maria Lătărețu a lăsat-o fără cuvinte pe Maria Tănase! În piesa „Lie, ciocârlie”, a îngropat cea mai mare durere din viața ei

A dorit să se înscrie la „școala de învățători”, însă a fost respins din cauza miopiei. Greutățile financiare l-au forțat să renunțe la școală la sfârșitul anului școlar 1940-1941, după ce și-a susținut examenul de capacitate.

Marea iubire a lui Marin Preda. Femeia din spatele romanului „Moromeții”

Marin Preda era „omul pe care o femeie visează să-l găsească”. Aurora Cornu a fost marea iubire a lui Preda, Eta Vexler a fost soţia evreică care i-a atras antipatia regimului, iar Elena a fost cea care l-a făcut pe scriitor să devină tată.

Marea iubire a scriitorului a fost Aurora Cornu, o scriitoare din Prahova, care i-au furat inima după prima întâlnire. A fost femeia căreia Marin Preda i-a scris prima scrisoare de dragoste și i-a cerut mâna a doua zi de la întâlnire.

Citește și: Cleopatra, ultima regină a Egiptului a sedus Roma! S-a iubit cu Cezar și i-a fost amantă lui Antoniu, ambii împărați ai Romei

“Dar iată că o adiere de durere, de părere de rău, de mâhnire izvorăşte din inima mea. Te-am făcut să suferi (nu ştiu unde, când şi de ce), dar simt că acest lucru s-a întâmplat şi mi-e greu să îndur asta acum, singur, cu gândul la tine, scriindu-ţi întâia mea scrisoare de dragoste. (…) Te iubesc de tot, cu părul tău, cu hainele tale verzi, cu salopeta şi sandalele tale ciudate. Iubesc cingătoarea ta ascunsă, copcile, oasele trupului tău… Totul, aspiraţiile tale, somnul tău… Vanitatea şi cochetăria ta distilată, neliniştile tale profunde, gândul tău puţin îngheţat, categoric şi fără ascunzişuri, atât de temut de către amatorii de compromisuri”

Cei doi s-au cunoscut în anul 1952, la cantina Uniunii Scriitorilor, însă prima întâlnire dintre cei doi nu a fost reușită, cei doi ignorându-se reciproc. S-au revăzut după doi ani, la mare, într-o stațiune și s-au certat pentru aceeași cameră de hotel.

„Marin era în stare să sărute pământul pe care călcam“

S-au regăsit și căsătorit trei ani mai târziu, în 1955. Aurora Cornu a devenit prima soție a lui Marin Preda și cea mai mare iubire a acestuia. Cu toate că s-au iubit timp de patru ani, relația a fost atât de intensă, încât parcă s-ar fi întins pe parcursul a zeci de ani.

Citește și: Vlad Țepeș a iubit o fată de 17 ani! A fost cât pe ce să dea foc Brașovului când a auzit că a fost bătută, iar ea a vrut să se sinucidă după moartea lui! Cum s-au îndrăgostit, de la prima întâlnire

Aurora este cea care a descoperit romanul „Moromeții” ascuns într-un sertar, și fără de care, capodepera literară nu ar fi cunoscut lumina zilei. „La început erau nişte amintiri din copilărie pe care le răspândise în alte romane, în perioada în care am fost căsătoriţi a scris romanul, a creat personajele, a descris satul, istoria. Sunt foarte mândră că “Moromeţii” există graţie mie, eu am făcut un cadou românilor.

Dragostea dintre cei doi a fost intensă pe tot parcursul căsniciei. Perioadele petrecute departe de soția sa erau un chin pentru Marin Preda. Iar, dorul îl făcea să îi trimită scrisori de dragoste pe parcursul relației.

„Te-am sărutat la staţia de tramvai de două ori, întocmai ca în copilărie, când plecam la câmp înfricoşat de soare şi beam dinainte apă multă. Dar apa băută fără sete nu înlătură setea de mai târziu, ci doar te chinuie, prin amintirea ei, aşa cum mă chinuie pe mine acum sărutările luate la despărţire. Ele nu ţin locul dorinţei chinuitoare care mă stăpâneşte acum în amintire, de a te strânge la piept şi a sorbi bucuria de pe buzele tale iubite. Noapte bună trupului tău drag şi ochilor tăi frumoşi! Fii liniştită şi dormi. Odihneşte-te şi vino sâmbătă! Eu te iubesc atat de mult...“

Dragostea pentru Marin Preda a făcut-o pe Aurora să facă orice pentru ca soțul ei să fie liniștit. Marin ura zgomotele, iar acest lucru a ajuns să o deranjeze și pe Aurora, care auzea zgomotele înaintea lui știind că îl deranjează.

Citește și: Legată cu lanțuri de pat, înfometată, ținută prizonieră 25 de ani, pentru că a iubit pe cine nu trebuia! Mama ei a preferat să o vadă moartă decât căsătorită cu un „falit”

„La Mogoșoaia când locuiam s-a întâmplat să caut greieri în iarbă, ca să nu-l mai deranjeze zgomotul. Odată am făcut o chestie care putea să mă coste viața. Jos la Mogoșoaia erau unii (și ce unii!): Eugen Barbu și Fănuș Neagu. Ascultau un meci la radio și se auzea până sus în cameră la Marin. M-am dus parcă teleghidată la spatele radioului și l-am oprit. Puteau să mă omoare băieții, colegii mei, la cât erau de pasionați de meci. Ce să spun, Marin era cam nebun și eu la fel! Dar ne-am iubit foarte mult.”

” Marine, eu plec, te părăsesc…vezi ce faci. Cheile sunt acolo, bani sunt acolo”

Aurora este cea care s-a despărțit de scriitor, în anul 1959. Însă, despărțirea nu a reprezentat sfârșitul relației dintre cei doi. Cei doi s-au întâlnit de-a lungul timpului și deși aveau alte familii, au dus iubirea mai departe, printr-o relație extraconjugală.

Imediat după despărțirea de iubirea vieții sale, Marin s-a internat în spital, suferind de depresie. Nici pentru Aurora nu a fost ușoară despărțirea, prima soție a scriitorului i-a purtat scrisorile de dragoste peste tot prin lume.

„Dacă Aurora vrea să se despartă, eu trebuie negreşit să mă vindec de dragostea pentru ea, şi numai timpul mă poate ajuta... ”

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro