Live acumFilm: Anastasia
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

”Mary Tifoida”. A infectat 503, a ucis 51 de oameni. Fără să vrea. Primul asimptomatic din istorie. 26 de ani de carantină!

Între 1900 și 1915, nord-irlandeza Mary Mallon, bucătăreasă stabilită în Statele Unite, infectează cu febră tifoidă 503 persoane, dintre care 51 decedează. Este vorba despre primul pacient asimptomatic oficial din istorie. Avea să petreacă 26 de ani în carantină, unde și murea. A devenit ”Mary Tifoida” chiar în revistele de medicină, desemnând o persoană care, în cunoștință de cauză sau nu, împrăștie o boală ucigașă

Mary Mallon (1868 - 1938), cunoscută în istorie drept ”Mary Tifoida”, primul pacient asimptomatic recunoscut oficial, a făcut ravagii în New York acum mai bine de 100 de ani, transmițând febra tifoidă

Mary Mallon se naște la 1868 în Cookstown, Comitatul Tyrone, localitatea aflată, astăzi, în Irlanda de Nord. Prin 1883 ori 1884 emigrează în Statele Unite. Locuiește, aici, cu unchiul și mătușa. E pasionată de arta culinară. În 1900, la 32 de ani, găsește de muncă, în New York, ca bucătăreasă. Este momentul în care pleacă la drum una dintre cele mai interesante povești din istorie. Din istoria medicinei!

Pe Mallon o găsim, în 1900, în Mamaroneck, NY, unde lucrează la o familie doar două săptămâni. Când părăsește locația, toți cei de acolo au febră tifoidă, o boală mortală, transmisă de bacteria Salmonella typhi. Evoluția bolii este caracterizată prin creșterea treptată a febrei, dureri abdominale, constipație și bradicardie relativă (scăderea ratei pulsului); urmează starea tifică (vide infra). Netratată, face ravagii. Un an mai târziu, Mary se mută în Manhattan. Familiile pentru care lucrează se plâng de febră, diaree, iar una dintre spălătoresele cu care locuiește în cameră, decedează! Pleacă de acolo, ajunge la un avocat. Urmarea? Șapte din cei opt locuitori ai casei fac febră tifoidă! În august 1906, bucătărește în Oyster Bay, Long Island. În doar 14 zile, 10 din 11 oameni ajung la spital! Își schimbă des locația, intră prin multe bucătării. În trei luni afectează trei locații!

Charles Henry Warren e un bancher cu reputație. O angajează. În vara lui 1906, famiilia merge în vacanță. Cu tot cu Mary Mallon. Șase din 11 inși suferă probleme grave de sănătate. Confom analizelor a trei medici din zonă, ”febra tifoidă este o boală ciudată, neîntâlnită în arie”.

Pentru că este din ce în ce mai des concediată, în toamna lui 1906, o familie angajează un inginer din domeniul sanitar, George Soper, pentru a face o investigație. Acesta intră pe fir, merge pe urmele ei și, pe 15 iunie 1907, trage concluziile în ”Journal of the American Medical Association”. E de părere că Mary Mallon este purtătoarea bacteriei ce a îmbolnăvit, în șase ani, foarte multe persoane.

”Am aflat că familia a schimbat bucătăreasa pe 4 august”, scrie el. ”Asta se petrecea cu trei săptămâni înainte ca epidemia de febră tifoidă să apară în zonă. Noua angajată, Mallon, a rămas aici o perioadă relativ scurtă. A plecat imediat după ce febra atacase. Mallon e descrisă ca o irlandeză de 40 de ani, înăltuță, corpolentă, necăsătorită. Pare a fi perfect sănătoasă”.

Ultimele cuvinte sunt cele ce atrag atenția. ”Perfect sănătoasă”. La acea vreme, Soper nu știe că are de-a face cu primul pacient asimptomatic din istorie dovedit oficial. Femeia nu prezenta niciun detaliu ce ar fi putut fi asociat cu febra tifoidă. Intra în casă, gătea, răspândea microbul! Când pleca, cei de acolo erau deja infectați!

Gripa cu 50.000.000 de morți. Fiecare al 40-lea om de pe Pământ a decedat!

Pentru că Mary lucrează foarte puțin într-un loc, investigatorului e greu să o localizeze. Practic, Soper devine un fel de Sherlock Holmes, dar cu valențe medicale. Află că Mallon a ajuns în Park Avenue, unde doi servitori au fost spitalizați în stare gravă iar fetița angajatorilor a decedat de...febră tifoidă!!!


Mary, pe un pat de spital, la prima carantinare. Are aproape 40 de ani

Finalmente, după luni întregi de căutări, o găsește! O roagă să dea probă de urină ori materii fecale. Da, o roagă, pentru că ”ancheta” sa nu are un caracter oficial. Logic, este refuzat! George Soper notează că din opt case în care a lucrat, șapte au fost contaminate. Aduce cu el un medic specialist, ambii mai fac o încercare. Degeaba! Îi spun că vor scrie o carte, că parte din banii adunați din vânzări va ajunge în buzunarul ei! Al treilea refuz! Fuge, se ascunde în baie, nu iese de acolo până ce nu află că a plecat ”comisia”.

În 1907, pe baza celor scrise de Soper, Inspectorul General pentru Sănătate din New York decide că Mary Mallon este purtătoarea bacteriei ce a cauzat panică în zonă în ultimii șapte ani. Este izolată, carantinată după cum se spune în zilele noastre, pentru trei ani, într-un spital-penitenciar din North Brother Island. Acolo e obligată să doneze mostre. Se descoperă că bacteria sălășluiește în vezica sa biliară! Primește propunerea ca aceasta să-i fie scoasă, extirpată. Nici nu vrea să audă! Urlă că este perfect sănătoasă și că medicii vor să facă experimente pe ea. În mare parte, are dreptate, nu poate concepe că, în lipsa unor simptome, ea este cea care a îmbolnăvit populația.

În 1908 e botezată ”Mary Tifoida”, în revistele de specialitate, precum amintitul ”Journal of the American Medical Association”, poreclă ce-i va rămâne până la moarte. În 1910 se decide că perioada de izolare a trecut și că se poate întoarce în colectivitate! Promite că-și va schimba ocupația, că nu va mai intra în bucătăriile oamenilor. Pe 19 februarie 1910, după trei ani de carantină, este ”eliberată”.

Bungalow-ul în care Mary a fost izolată, în două perioade. În total, 26 de ani!

Încearcă să fie spălătoreasă. Postul acesta este însă mai prost plătit ca cel de bucătăreasă. Așa că revine la meseria de bază. Soper e pe urmele sale, dar, pentru că se mută des, o pierde. Ziarele notează, din nou, despre apariția unor focare de febră tifoidă. În 1915, Mary lucrează chiar la un spital! E printre oale, cu numele de Mary Brown. 25 de oameni infectați, doi mor. E momentul în care intervine poliția. E arestată chiar când ducea mâncare unui prieten în Long Island. E considerată ”pericol public”, revine în spitalul - penitenciar din North Brother Island pe 27 martie 1915. Nu e de acord să-i fie extirpată vezica biliară. Devine o mică celebritate, de acolo, de la izolare, dă interviuri. Continuă să susțină că este perfect sănătoasă, că nu reprezintă sursa îmbolnăvirilor. E lăsată să spele sticlele în laborator.

”Mary Tifoida” stă în carantină, la ”Riverside Hospital”, până la finalul vieții. În 1929, suferă un accident vascular cererbal. Rămâne paralizată. Moare pe 11 noiembrie 1938, la 69 de ani, de pneumonie. O bacterie vie de febră tifoidă îi este descoperită în vezica biliară. ”Nu s-a făcut nicio autopsie”, notează George Soper. Este incinerată, iar cenușa depozitată într-un cimitir din Bronx.

Barosanul ”Playboy” va dormi lângă Marilyn Monroe, prima lui copertă. ”Și-a luat criptă cu 75.000 de dolari special pentru ea!”​

Povestea nu este terminată. ”Sherlock Holmes” nu se lasă. Ia totul de la capăt și, în următorii 10 ani, lipește ițele. Muncește enorm pentru a compila datele. Finalmente, în 1948, cu puțin înainte să decedeze, George Soper dă concluzia. Mary ”Tifoida” Mallon, pacientul asimptomatic care a trăit 26 de ani în carantină, a îmbolnăvit 503 oameni. Dintre aceștia, 51 au decedat...

Sursa: BBC

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

Noi detalii tulburătoare despre calvarul românului arestat în China: "Mă rog la Dumnezeu în...

AntenaSport

Fotografia macabră pe care Marius Csampar o ţinea pe peretele de la celulă: "O am şi acum, o...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Radu Palaniță, umilit în ultimul hal. Ce a pățit câștigătorul Românii au Talent

Playtech.ro

EXCLUSIV Ce salariu are Radu Palaniță la service-ul la care lucrează. Cu atâția bani trăia...

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Prima declarație a lui Iohannis după scandalul cu Orban! Mesajul președintelui

Capital.ro

Cazul Caracal ia o turnură incredibilă. Avocata fetei: nu vrem să-l salvăm pe Dincă, dar...

Impact

Horoscop rune 1-30 iunie 2020, cu Mihai Voropchievici. Săgetătorul e pe o pojghiţă de...

Antena3.ro

Vrei să verifici dacă ai telefonul ascultat? Iată codurile care te ajută să afli acest detaliu

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro