Live acumObservator 19
Prime Time 20:25Chefi la cutite

„Masacrul Pătrunjelului”. Un cuvânt BANAL a luat viața a peste 10.000 de persoane. Filmul genocidului

Masacrul Pătrunjelului este numele sub care este cunoscut masacrul comandat de președintele Rafael Leonidas Trujillo asupra imigranților haitieni care a intrat în istorie. Un singur cuvânt a reușit să ucidă sute, dacă nu mii de persoane, un număr exact nefiind cunoscut.

Un singur cuvânt a luat viața a peste 10.000 de persoane

Citește și: Marele Smog din 1952. Ceața ucigasă a luat viața a 12.000 de persoane! „Cerul era negru, să conduci o mașină era imposibil”

În luna octombrie a anului 1937, președintele Trujillo a ordonat trupelor sale de ordine eliminarea populației de origine haitiană care locuia pe teritoriul Republicii Dominicane, în special cei aflați de-a lungul graniței cu Haiti.

Un an mai târziu armata condusă de Trujilo a început să ucidă, însă modalitatea prin care aceștia hotărau cine urma să își piardă viața este una unică. Viața oamenilor a stat în acel moment într-un fir de pătrunjel.

Cei care pronunțau cuvântul „perejil” , pronunțat „perehil” în spaniolă erau considerați de origine dominicană și erau cruțați. În schimb, cei care prin pronunție își trădau originea haitiană, erau executați.

Citește și: „S-a măritat la 16 ani cu un traficant. O bate”. Cine au fost femeile pe care le-a iubit Regele Mihai I. Una dintre ele a vrut să se călugărească din cauza lui, alta i-a spus „adio” pentru 2.000.000 de lei

După șase zile, cu ajutorul puștilor, macetelor, cuțitelor și lopeților, armata dominicanii a ucis între 12.000 și 35.000 de oameni, însă estimările istoricilor variază.

„De rasă pur africană, incapabili să prezinte pentru noi vreun interes etnic. Prost hrăniți și prost îmbrăcați, sunt slabi, însă foarte prolifici din cauza condițiilor de viață mizere.” , acesta era modul în care eu descriși haitienii de către președintele Trujilo.

Multe dintre victime, aflate deja la o vârstă adultă și-au trăit toată viața pe tărâmul dominican, deși erau de origine haitiană.

Citește și: „Urâți înflăcărat!” Am urât. 70 de ani de la cel mai diabolic experiment românesc.

Daune în valoare de 750.000 de dolari

Președintele haitian Stenio Vincent, sprijinit de liderul american de la aceea vreme, Franklin Roosevelt, a cerut statului dominican daune în valoare de 750.000 de dolari, nouă milioane de dolari în banii de astăzi. Însă, președintele Trujilo era cunoscut ca un om zgârcit și a plătit doar două treimi din sumă. Supraviețuitorii masacrului au primit, în medie, doi cenți de persoană.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro