Live acumObservator 19
Prime Time 20:00Sacrificiul

”Melodia era toată în capul lui. Noi așteptam!” Freddie a scris-o pe resturi de hârtie. Apoi a băgat-o în studio. 12 ore pe zi de înregistrări. Așa a ajuns pe lume ”Bohemian Rhapsody”

”Oamenii mă întreabă întotdeauna ce semnifică versurile mele. Ei bine, o să vă spun ceea ce v-ar spune orice poet amabil dacă aţi îndrăzni să-i cereţi să-şi analizeze creaţiile: dacă îl vedeţi, dragilor, atunci e acolo”, spunea legenda. Un om complex, așa cum a fost numit atât în timpul vieții, dar și după moarte. Freddie Mercury ne-a lăsat o moștenire care cântărește greu. În trecut, pe CD-urile cumpărate din magazinele de muzică. Astăzi, pe internetul plin de vocea, talentul și geniul lui artistic. 

”Oamenii mă întreabă întotdeauna ce semnifică versurile mele. Ei bine, o să vă spun ceea ce v-ar spune orice poet amabil dacă aţi îndrăzni să-i cereţi să-şi analizeze creaţiile: dacă îl vedeţi, dragilor, atunci e acolo”, spunea legenda. Un om complex, așa cum a fost numit atât în timpul vieții, dar și după moarte. Freddie Mercury ne-a lăsat o moștenire care cântărește greu. În trecut, pe CD-urile cumpărate din magazinele de muzică. Astăzi, pe internetul plin de vocea, talentul și geniul lui artistic.

Poate una dintre cele mai complexe melodii scrise vreodată de ”Lover of Life” (așa cum era poreclit Freddie) este ”Bohemian Rhapsody”. Amatorii vor găsi în ea treceri între sunete „soft” și sunete ”grele”, o combinația muzicală plăcută auzului. Însă fanii Queen vor ști povestea din spatele piesei.

O luăm puțin înainte. Pe lângă talent, Freddie avea intuiție. Și o folosea cam așa:

În '75, ca și acum, să fii ”pe radio” te făcea artist. Freddie știe asta și recurge la un plan îndrăzneț pentru a testa ”piața”. Îi ”scapă” piesa unui Dj din Marea Britanie, celebru la acea vreme, cu rugămintea să fie discret, să o asculte în taină și să-i dea o părere. Miza? Exact opusul a ceea ce artistul ceruse. Iar intuiția sa nu a dat greș. Încântat de ce aude, dj-ul a făcut proba pe post, difuzând, la început, câteva fragmente, iar mai apoi întreaga melodie. Publicul a fost cucerit! Freddie și-a atins scopul! În primele două zile, la cerere, piesa a fost difuzată de 14 ori și nu oricum, ci în varianta originală de aproape șase minute.

Totul a început în forță, așa cum ”Lover of live” și-a trăit întreaga viața

”Melodia era toată în capul lui. Nu știam nimic. A scos-o la lumină doar cu pauze de masă” (Brian May)

”Bohemian Rhapsody” a fost compusă de însuși Freddie Mercury, în 1975 și a făcut parte din albumul “A Night at the Opera”, considerat a fi cel mai scump album la acea vreme. 6.06 minute, atât i-au ieșit lui Freddie după ce a ”scos din el” diferite genuri muzicale, de la baladă la operă, de la rock progresiv la hard rock, de la simfonic rock la pop progresiv.

*(Freddie, în 1975)

A scris-o pe cărţi de telefon şi resturi de hârtie... A durat trei săpămâni până să ajungă la varianta finală. În total, trei săptămâni de repetiții, fiecare zi cu câte o schimbare. Pentru înregistrare s-au folosit șase studiouri, iar pentru înregistrarea părţii vocale, artiştii au cântat 12 ore pe zi.

Șase ”acte”, o piesă manifest și treceri de la clasic la modern

Melodia este compusă din șase părți total diferite, are un intro a capella, urmat de un segment cântat la pian și vocal de Freddie Mercury. Mai apoi, intră partea de baladă în care, rând pe rând, intră celelalte instrumente, chitară, bass, tobe. Pianul rămâne principalul instrument al acestei secțiuni, la finalul căreia celelalte instrumente cresc în intensitate sonoră și începe secțiunea operă.

*(Brian May descrie ”making-of-ul” piesei ”Bohemian Rhapsody”)

În pasajele acestei secțiuni se găsesc referiri la diferite personaje — Scaramouche (un clown care aparține genului italian commedia dell'arte), fandango (un dans flamenco spaniol), Galileo (astronomul florentin), Figaro (personaj din opera ''Bărbierul din Sevilla'' de Rossini), Beelzebub (numele unui demon din Iad)—, dar și la Coran (Bismillah — în numele lui Allah) ori la Biblie (Mamma mia — trimitere la Fecioara Maria).

”E unul dintre acele cântece care au o aură de fantezie în jur. Oamenii ar trebui pur și simplu să o asculte, să se gândească la piesă și să-și creeze propria interpretare asupra versurilor. Vă spun, ”Bohemian Rhapsody” n-a ieșit din nimic...” (Freddie Mercury)

La finalul melodiei, secțiunea de hard rock are o intensitate a sunetelor instrumentelor, dar și inflexiuni de heavy metal.

Succes uriaș, de două ori, la interval de 25 de ani

La momentul la care a fost lansat ca single, "Bohemian Rhapsody" a devenit un succes comercial, staționând în topurile britanice timp de nouă săptămâni și fiind vândute peste un milion de exemplare până la sfârșitul lunii ianuarie 1976.

*(Zece ani mai târziu, un concert Queen și-un stadion de oameni)

A urcat din nou pe primul loc în 1991, după ce a fost relansat, devenind al treilea cel mai bine vândut single al tuturor timpurilor în Marea Britanie. Melodia a beneficiat de un videoclip revoluționar din punct de vedere al graficii și al concepției.

Surse: Wikipedia, Agerpres, bbcamerica.com