Live acumSerial: Fetita mea
Prime Time 20:25Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

1.700 de oameni morți în câteva minute, aparent, fără motiv: „Pe șosea erau cadavre peste tot - erau atât de multe, încât am început să calc pe ele”

Unul dintre cele mai ciudate dezastre din lume s-a petrecut în apropierea unui frumos lac dintr-o regiune muntoasă din vestul statului Camerun. În seara zilei de 21 august 1986, o bubuitură ciudată și îndepărtată s-a auzit în jurul lacului Nyos. Într-o clipită, 1700 de oameni erau morți.

Unul dintre cele mai ciudate dezastre din lume s-a petrecut în apropierea unui frumos lac dintr-o regiune muntoasă din vestul statului Camerun. În seara zilei de 21 august 1986, o bubuitură ciudată și îndepărtată s-a auzit în jurul lacului Nyos. Într-o clipită, 1.700 de oameni erau morți.

Într-un peisaj idilic, înconjurat de munți și de pământuri roditoare, lacul Nyos este situat pe coasta unui vulcan inactiv.

21 august 1986, ora 9 seara. Cei mai mulți dintre oamenii ce locuiau în zonă erau deja în pat. Liniștea nopții de vară este întreruptă de o bubuitură puternică. Câteva secunde mai târziu, 1.700 de oameni erau morți, aparent fără motiv.

Dacă nu ar fi existat cei câțiva supraviețuitori, nu s-ar fi știut nimic despre ce se petrecuse în satul Nyos. Un bărbat povestește că a auzit un zgomot puternic, asemănător unei explozii. A ieșit din casă să vadă ce se întâmplase. Toate animalele lui zăceau întinse pe pământ, moarte. A intrat înapoi în casă și și-a găsit soția și fiica fără suflare.

Un alt supraviețuitor a descris un nor „alb ca o pânză. Nu urca înspre cer, ci se deplasa la înălțime mică, aproape de pământ.

Una dintre cele mai tulburătoare mărturii este a unei femei, care a descris că s-a trezit „înconjurată de morți...unii erau afară, alții, în spatele caselor și peste tot erau animale întinse la pământ, vaci, câini, tot felul de animale”. Avea o familie numeroasă, 56 de rude. În acea seară și-a pierdut 53 de rude.

Pe Francis Fang, solul fertil l-a atras în acea zonă. Era unul dintre cei mai prolifici agricultori din sat. Și-a văzut soția prăbușindu-se la pământ, vomitând sânge și murind în fața lui: „Copii aveau temperatură și țipau...Le-am luat pe fete și am pornit spre spital. Pe șosea erau morți peste tot - erau atât de mulți, încât am început să calc pe ei.”

Trei sate au fost afectate în acea seară. În satul Nyos, doar oameni au supraviețuit, din 1.300. Raza morții s-a întins pe o distanță de 25 de kilometri.

Un angajat guvernamental se pregătea să facă o vizită unei familii care locuia în zona afectată. A găsit cadavrul unei antilope, pe marginea drumului. Bucuria inițială s-a transformat în teroare, pe măsură ce se apropia sat. Și-a întors motocicleta și a fugit.

Autoritățile au trimis un reprezentant, să afle ce se întâmplase în zona lacului Nyos. Zeci, sute de cadavre...puteai număra supraviețuitorii pe degete: nici ei nu era bine, tușeau fără încetare, scuipând sânge.

Printre primii merși la fața locului, a fost și un preot olandez: „Părea că explodase o bombă cu neutroni. Frunzișul copacilor era verde și sănătos, dar toate ființele umane fuseseră ucise.”

Camerele de gardă ale spitalelor nu mai făceau față. În câteva minute, s-au umplut de oameni care tușeau și acuzau usturimi puternice la nivelul ochilor și nasului. Medicii le-au asemănat simptomele cu cele ale intoxicaților cu gazul emis de o mașină de gătit.

În speranța că mai existau supraviețuitori, echipe de salvare au fost trimise în zonă cu tuburi de oxigen. Ce au găsit? Mii de animale moarte în jurul lacului. Nici vulturii nu se atingeau de ele, fiindcă și ei muriseră.

CE SE ÎNTÂMPLASE?

Localnicii nu au avut nevoie de răspunsuri de la autorități, ei știau deja ce se întâmplase. Cu trei ani înainte, de pe patul de moarte, șeful de trib ceruse ca vitele sale cele mai bune să fie înecate în lac, unde se credea că se odihnesc spiritele vii ale morților. Dorința nu i-a fost respectată, iar localnicii erau convinși că aceasta fusese răzbunarea lui.

Nimeni nu știa ce se întâmplase. Conform mărturiilor supraviețuitorilor, apele lacului deveniseră maro, iar vântul puternic a creat valuri uriașe.

CONCLUZIA

Apele lacului Nyos au absorbit, încet dar sigur, cantități mari de gaz. În acea seară, o alunecare de teren a cauzat eliberarea unei „bule” de dioxid de carbon. Ajuns în aer, gazul s-a îndreptat spre localitățile din zonă, sufocând orice ființă vie în calea sa.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro